Μενού
mitsotakis - dytika valkania
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεδρίαση για τα δυτικά Βαλκάνια | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζει το αποψινό άτυπο δείπνο (20.15)  του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες των χωρών και κρατών μελών της Ε.Ε. της περιοχής, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε – Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης». Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στρέφεται στο τετ α τετ που θα έχει στις 3 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στη σκιά της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για τους Κροάτες κρατούμενους που εμπλέκονται στα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Της συνάντησης των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν προηγηθεί η ακραία εμπρηστική ρητορική του Προέδρου της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς,  οι πιο ισορροπημένες μεν δηλώσεις του κ. Πλένκοβιτς αλλά με το «καρφί» ότι δεν μπορεί να έχουν ισόποσο μερίδιο ευθύνης και οι 100 συλληφθέντες, και η ξεκάθαρη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη της δεν δέχεται υποδείξεις.

Μία διμερής συνάντηση λοιπόν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως προς το κλίμα που θα επικρατήσει και το περιεχόμενο του διαλόγου των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες, όσο και για τα πιθανά αποτελέσματα που μπορεί να παράξει πίσω από τις κλειστές πόρτες.  Σύμφωνα με κροατικά ΜΜΕ εξάλλου ο Αντρέι Πλένκοβιτς προτίθεται να θέσει το θέμα στον Έλληνα ομόλογό του, ενώ στην Αθήνα θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως είναι βέβαιο ότι θα επαναλάβει τη θέση της Αθήνας ότι η ελληνική δικαιοσύνη ερευνά αντικειμενικά και αμερόληπτα την υπόθεση και το έργο της δεν επιδέχεται κανενός είδους παρεμβάσεων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (;) στην Αθήνα

Το αποψινό δείπνο πάντως δεν αποκλείεται να κρύβει και εκπλήξεις, καθώς σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας – που περιοδεύει σε Σουηδία, Δανία, Ολλανδία – θα βρεθεί στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο Δείπνο που παραθέτει ο πρωθυπουργός. Αν και το Μέγαρο Μαξίμου δεν το επιβεβαιώνει, με δεδομένο ότι μία τέτοια επίσκεψη δεν θα ανακοινωνόταν εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας, ουδείς μπορεί να την αποκλείσει. Ενώ είναι βέβαιος πως αν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρεθεί στην Αθήνα θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ελλάδα εξάλλου στάθηκε άνευ αστερίσκων από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας, καταδικάζοντας απερίφραστα τη ρωσική εισβολή και την παραβίαση κυριαρχικών και εδαφικών δικαιωμάτων της από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αυστηρό μήνυμα στον Έντι Ράμα

Την ίδια ώρα, η απουσία της Αλβανίας από το άτυπο δείπνο και τη συζήτηση για τη διεύρυνση και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, συνιστά ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας της Αθήνας προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος δεν έλαβε πρόσκληση, λόγω της παρατεταμένης κράτησης του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι.

Η απόφαση του πρωθυπουργού καταδεικνύει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει στον «πάγο» τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τη στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, έως ότου η κυβέρνηση Ράμα αποδείξει εμπράκτως σεβασμό στο κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου είχε ζητήσει δια ζώσης από τον Έντι Ράμα τον περασμένο Ιούλιο στο Βίλνιους να επιλύσει άμεσα το θέμα, επισημαίνοντας ότι τίθεται ζήτημα παραβίασης του κράτους δικαίου στην Αλβανία. Έκτοτε όχι μόνο ο Φρέντης Μπελέρης παραμένει στη φυλακή των Τιράνων, αλλά ο Αλβανός πρωθυπουργός αντέδρασε προσφάτως έντονα και στη μεγάλη συγκέντρωση για την απελευθέρωσή του στην Χειμάρρα, παρουσία των Δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, κατηγορώντας την Αθήνα για παρέμβαση στη δικαιοσύνη της Αλβανίας. Βεβαίως η ελληνική πλευρά πιστεύει το ακριβώς αντίθετο. Ότι η κυβέρνηση Ράμα παρενέβη στην αλβανική δικαιοσύνη επειδή δεν της άρεσε το απότελεσμα των εκλογών στη Χειμάρρα.

Η πρόσκληση για το αποψινό δείπνο απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, ο οποίος δεν θα παρευρεθεί βαθαίνοντας κι άλλο το ρήγμα.

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως πέραν του κ. Ράμα έχει με διπλωματικό τρόπο αποδέκτες και τους υπόλοιπους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, στους οποίους εκπέμπει το μήνυμα ότι η στήριξη της Ελλάδας ως μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής για την ένταξή των χωρών τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια ταυτίζεται με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και είναι άνευ εκπτώσεων από το σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο επίκεντρο η διεύρυνση της Ε.Ε.

Ως προς το αποψινό άτυπο δείπνο, η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σηματοδοτεί τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και αποτελεί ευκαιρία να υπογραμμιστεί το ενισχυμένο γεωπολιτικό και ενεργειακό της αποτύπωμα στην περιοχή την τελευταία 4ετία.

Σε αυτό θα συμμετάσχουν οι Πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσόβου, η Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, καθώς και οι πρωθυπουργοί Κροατίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας που είναι ήδη μέλη της Ε.Ε. Θετικά ανταποκρίθηκαν επίσης η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.