Για επίλυση της κρίσης στο Ισραήλ με «στρατηγική ήττα της Χαμάς», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση με τον καθηγητή Francis Fukuyama στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable» που διεξάγεται στο Athenaeum Intercontinental.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στάση του προέδρου της Τουρκίας για το παλαιστινιακό. «Δεν είναι εύκολο να βρούμε χώρο για περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εν μέσω όλων όσων συμβαίνουν στην περιοχή μας. Με τον Πρόεδρο Ερντογάν να είναι κατά την άποψή μου και το λέω ανοιχτά στη λάθος πλευρά της ιστορίας, καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς και λέει ότι πρόκειται για ένα απελευθερωτικό κίνημα».
«Εξαρτάται από την Τουρκία αν θα συνεχίσει αυτό αρχίσαμε να δημιουργούμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε: «Σε τελική ανάλυση εξαρτάται από την Τουρκία αν θα συνεχίσει αυτό που έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε, αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης στη βάση συγκεκριμένων παραδοτέων και αν μπορεί αυτό να διατηρηθεί. Διότι πάντα είμαστε συνεπείς σε ότι αφορά την πολιτική μας. Ήταν η Τουρκία που είχε κάνει διάφορες στροφές 180 μοιρών στο παρελθόν».
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να εντάσσεται στο αφήγημά του για το ρόλο που μπορεί να παίξει ενδεχόμενα η Τουρκία, αλλά εγώ θα κάνω ότι μπορώ προκειμένου να διασφαλίσω ότι διατηρούμε αυτό το momentum, τη θετική δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Θα κινούμαστε βήμα βήμα. Θα εξασφαλίσουμε ότι έχουμε σαφή παραδοτέα, σαφείς στόχους δηλαδή προς επίτευξη και θα ελπίζω για το καλύτερο. Γιατί σε τελική ανάλυση ξέρω ότι υπάρχει πίεση και η Ελλάδα διαχρονικά είναι πολύ συνεπής σε ότι αφορά τις σχέσεις της με την Τουρκία. Απ’ όταν ανέλαβα τα ηνία».
«Θυμάμαι πέρσι πήγα σε δύσκολες περιόδους - όταν έδωσα την ομιλία μου ενώπιον των μελών στα Ηνωμένα Έθνη - είπα ότι η Τουρκία δεν είναι εχθρός», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Λόγω γεωγραφίας θα ζούμε για πάντα ο ένας δίπλα στον άλλον, οπότε αν μπορέσουμε να λύσουμε ένα πολύ δύσκολο θέμα τα τελευταία 40 χρόνια που έχει να κάνει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, ακόμα κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε αυτό μπορεί στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων να είναι ένας αποδεκτός τρόπος για να κινηθούμε προς τα εμπρός», ανέφερε.
Ακόμα ο κ. πρωθυπουργός είπε: «Δεν χρειάζεται να είμαστε διαρκώς παραλήπτες απειλών σε ό,τι αφορά την εδαφική μας κυριαρχία. Υπάρχει ένας ενδιάμεσος δρόμος τον οποίο καταφέραμε να πετύχουμε στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης την τελευταία περίοδο και υπάρχει μια θετική δυναμική. Θεωρώ ότι σε αυτό τον πολύ περίπλοκο κόσμο και την περίπλοκη περιοχή μας. Θα είναι καλό να μην έχουμε άλλη μία πηγή εντάσεων».
«Η αποχή στον ΟΗΕ είναι ευθυγραμμισμένη με συνολική θέση ΕΕ»
Αναφερόμενος στην αποχή της Ελλάδας από το ψήφισμα ΟΗΕ για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στον ΟΗΕ η Ελλάδα ευθυγραμμίστηκε με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Δηλώσαμε το προφανές ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας πάντα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ενθαρρύναμε όλα μέρη να εξασφαλίσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ότι θα υπάρχει παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ακόμα, ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν μιλά εξ ονόματος του παλαιστινιακού λαού. Προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε το ψήφισμα αλλά δεν καταφέραμε να εντάξουμε ένα κρίσιμο σημείο. Η αποχή είναι ευθυγραμμισμένη με συνολική θέση ΕΕ, όπως εκφράστηκε στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συμβούλιο».
«Είμαστε μία από χώρες που ήμασταν παρούσες στη Διάσκεψη για Ειρήνη», ανέφερε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Επισκέφτηκα το Ισραήλ συνομίλησα με Νετανιάχου», είπε ακόμα και επισήμανε:
«Θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει μια μοναδική θέση για 3 λόγους: Είμαστε μαζί με την Κύπρο οι δύο πιο κοντινές χώρες, έχουμε στρατηγική συμμαχία με Ισραήλ, συνομιλούμε με όλες τις αραβικές χώρες»
«Άρα θεωρώ είμαστε αντικειμενικοί εν συνόλω», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για «λύση δύο κρατών».
Ακόμα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για επίλυση της κρίσης μόνο με ήττα της Χαμάς. «Δεν γίνεται κάποιος να φανταστεί επίλυση αυτής της κρίσης χωρίς τη στρατηγική ήττα της Χαμάς. Είμαι προσεκτικός δεν μιλάω για εξάλειψη, αλλά για την ανάγκη να ηττηθεί η Χαμάς», είπε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μπορούμε να συνδράμουμε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης στη Γάζα»
«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω την ανησυχία μου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας την πρόθεση της Ελλάδας να συνδράμει στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για την αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα
Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε: «Συνομιλούμε με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ. Και βεβαίως αν υπάρχει κάποιος ρόλος που μπορούμε να παίξουμε στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας δια θαλάσσης στη Γάζα - διότι με την Κύπρο είμαστε οι πλέον κοντινές χώρες - θα είμαστε πολύ χαρούμενοι να το πράξουμε».
Επίσης είπε: «Το πρόβλημα με τη Γάζα αυτή τη στιγμή είναι ότι η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια είναι πολύ μεγάλη και μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτής φτάνει στη Γάζα, το οποίο καθιστά απαραίτητο να εστιάσουμε στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και στην εξασφάλιση ότι περιορίζονται οι ανθρώπινες απώλειες στο μέγιστο δυνατό βαθμό».
«Βεβαίως πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι αντιμετωπίζουμε μία πολύ δύσκολη μοναδική κατάσταση, καθώς η Χαμάς χρησιμοποιεί αθώους ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας:
«Το Ισραήλ από την άλλη δημοκρατία και οι δημοκρατίες δεν έχουν τον ίδιο τρόπο δράσης όπως μίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Γι’ αυτό ο πήχης είναι ψηλά σε ότι αφορά το Ισραήλ σε ότι αφορά τη διαχείριση αυτού του πολύ περίπλοκου ζητήματος».
Απαντώντας στο ενδεχόμενο αν ηττηθεί η Χαμάς, ποιος θα είναι ο συνομιλητής εκ μέρους των Παλαιστινίων, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Είναι ένα θέμα που έχουμε συζητήσει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ αργά να αρχίσουμε να συζητούμε για το μέλλον της Γάζας και ποιος μπορεί να διοικήσει τη Γάζα υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Χαμάς πλέον θα είναι εκτός του πλαισίου».
«Η παλαιστινιακή αρχή δεν έχει καταδείξει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα σε ότι αφορά τη διαχείριση των παλαιστινιακών ζητημάτων στη Δυτική όχθη κι αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.