Μενού
Παιδιά σε σχολείο
Κορίτσια βγαίνουν από σχολείο | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, «επαναφέροντας» την πενθήμερη αποβολή.

Στο ίδιο κυβερνητικό πλαίσιο για τη σχολική βία συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και η πλατφόρμα με την οποία θα μπορούν οι μαθητές και οι γονείς τους, να υποβάλλοιυν αναφορές για περιστατικά που τους απασχολούν.

Κυβερνητικό πλάνο για τη σχολική βία
Κυβερνητικό πλάνο για τη σχολική βία | Eurokinissi

 

Κυβερνητικό πλάνο για τη σχολική βία
Κυβερνητικό πλάνο για τη σχολική βία | Eurokinissi

Το κυβερνητικό πλάνο για τη σχολική βία: Τι περιλαμβάνει

Χαρακτηριστικά, ανάμεσα στις παρεμβάσεις στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου που γνωρίζει έξαρση είναι η διαχείριση σε δύο επίπεδα.

Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, όπως προαναφέρθηκε, στην αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία, με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει ένα πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπισή του.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, καθώς αυτή τη στιγμή η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή.
  • Επανέρχεται και ο διαχωρισμός των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες 40 – 75.
  • Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υλικές ζημιές στο σχολείο τότε οι γονείς θα επιβαρύνονται οικονομικά για την κάλυψη του κόστους της επιδιόρθωσης.
  • Επίσης θα ψηφιοποιηθεί το απουσιολόγιο, το βιβλίο ύλης και οι βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, έτσι ώστε να μπορούν οι γονείς να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο.

Η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο παραμένει απαγορευτική και επιπλέον, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όσοι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για να εκθέσουν συμμαθητές τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα έρχονται αντιμέτωποι με την αυστηρότερη ποινή που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Στο εξής θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής τμήματος και θα είναι πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Παρουσίαση κυβερνητικού πλάνου για τη σχολική βία
Παρουσίαση κυβερνητικού πλάνου για τη σχολική βία | Eurokinissi
Παρουσίαση κυβερνητικού πλάνου για τη σχολική βία
Παρουσίαση κυβερνητικού πλάνου για τη σχολική βία | Eurokinissi

Η ομιλία Μητσοτάκη για τη σχολική βία 

Μετά τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους αρμόδιους φορείς, στάθηκε στη μεγάλη έξαρση της σχολικής βίας τα τελευταία χρόνια.

«Τα φαινόμενα που βλέπουμε στο βιντεο υπήρχαν και στη δική μας εποχή. Είχαμε κι εμείς μπουλινγκ ως μαθητες. Τότε ήταν περίπου αποδεκτά μέρρος της εφηβείας και ενηλικίωσης και δεν μας προβλημάτιζε το τραύμα που μπορεί να αφήσει σε ένα παιδί» είπε ο πρωθυπουργός.

«Όμως ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι τα φαινόμενα αυτά είναι τώρα σε μία πολύ μεγαλύτερη έξαρση. Κι αυτό που μας προβληματίζει δεν είναι μόνο ο αριθμός των περιστατικών είναι και η έντασή τους και κυρίως η βία, η πολύ μεγάλη ένταση με τον οποίο γίνονται προπηλακισμοί. Και η βία δεν είναι μόνο σωματική, μπορεί να είναι ψυχολογική, διαδικτυακή» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση των μέτρων για τη σχολική βία | Eurokinissi

«Και γενικά πίσω από το bullying, κρύβεται τελικά η μη ανοχή στη διαφορετικότητα. Είναι κάποιος ψηλός κοντός χοντρός με τατουάζ ή όχι άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό, υποστηρίζει τη λάθος ομάδα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ερχόμαστε λοιπόν με ένα συνολικό σχέδιο που δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα, δεν μπορούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί, καθώς απασχολεί όλους τους θεσμούς. Το αναγνωρίζουμε λοιπόν και φέρνουμε, όπως είπα, ένα συνολικό σχέδιο πίσω από το οποίο το πρώτο βήμα είναι να μπορεί κάποιος να μιλήσει. Και ποιος είναι αυτός; Πρέπει πρώτα ο ίδιος ο θύτης» διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Γι’ αυτό η διαδικτυακή πλατφόρμα μάς δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το περιστατικό με τρόπο που διαφυλάσσει την ανωνυμία της καταγγελίας και να παρέμβουμε μα διάφορα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Η επιτυχία της προσπάθειας θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά μας στη διαχείριση των περιστατικών που θα καταγγελθούν» συνέχισε.

«Θέλω να ζητήσω απ’ όλους να σπάσουμε πραγματικά τη σιωπή» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.