Να βάλει τελεία στην εσωκομματική αναστάτωση που προκάλεσε η έμπρακτη διαφωνία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την τροπολογία για την άδεια διαμονής σε μετανάστες με συμβόλαιο εργασίας την οποία καταψήφισε χθες στη Βουλή, επιχειρεί η κυβέρνηση εστιάζοντας στη συνέχιση του κυβερνητικού έργου και την επιτάχυνση των μείζονων μεταρρυθμίσεων. Σήμερα άλλωστε στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου (στις 11.00) θα βρεθούν δύο κρίσιμα ζητήματα. Τα επιπλέον μέτρα του Υπουργείου Αθλητισμού για την οπαδική βία και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
«Η διαφωνία του πρώην Πρωθυπουργού καταγράφηκε και είναι σεβαστή», σημείωναν κυβερνητικά στελέχη μετά το «όχι» του κ. Σαμαρά στη χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία, επισημαίνοντας ότι κατά τα άλλα επιβεβαιώθηκε πόσο συμπαγής είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και στέλνοντας το μήνυμα ότι πλέον η κυβέρνηση «πάει παρακάτω». Στο κυβερνητικό επιτελείο εξάλλου θεωρούν ότι το περιεχόμενο της επίμαχης ρύθμισης, ο σκοπός της και τα οφέλη της για τη δημόσια ασφάλεια και την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού της χώρας εξηγήθηκε επαρκώς και μετά την ψήφισή της με ευρύτατη πλειοψηφία δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω συζήτησης.
Ως προς την κομματική πειθαρχία που επιβλήθηκε, δε, κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι δεν ήταν κάποιο είδος απειλής προς τους βουλευτές που εξέφρασαν προβληματισμούς και ενστάσεις αλλά η πάγια συνθήκη που ισχύει για όλα τα νομοθετήματα της κυβέρνησης εκτός και αν αποφασιστεί για πολύ συγκεκριμένους λόγους μία εξαίρεση από αυτή.
Ο προπομπός για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
Ψηλά στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται το νομοσχέδιο που εξήγγειλε την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, μέσω της αξιοποίησης του άρθρου 28 του Συντάγματος για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα μέσω διακρατικών συμφωνιών και υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις και υψηλές προδιαγραφές (οικονομικές, κτιριακές, επιπέδου σπουδών κλπ) που θα θέσει ως συντονιστικό όργανο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Το σχέδιο νόμου προετοιμάζεται εδώ και μήνες μεθοδικά από τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, με στόχο όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η Ελλάδα να γίνει περιφερειακός πόλος ανάπτυξης υπηρεσιών εκπαίδευσης». Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε τον Ιανουαρίου να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Ήδη φέρονται να έχουν εκδηλώσει 10 πανεπιστήμια παγκοσμίου φήμης και κύρους, ενώ εκτιμάται ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να προσελκύσει 30.000 με 35.000 Έλληνες φοιτητές που επιλέγουν το εξωτερικό για τις ανώτατες σπουδές τους. Υπολογίζεται, δε, ότι μπορεί να συμβάλλει κατά 1% στο ΑΕΠ της χώρας και να ενισχύσει το brain drain.
Οπαδική βία: Τα επιπλέον «όπλα» για τη «γάγγραινα»
Τα βλέμματα στρέφονται επίσης στα πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας η οποία εκτείνεται στην κοινωνία, τα οποία θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία δέσμη 7 παρεμβάσεων, από τις οποίες ξεχωρίζουν τέσσερις. Η κατάργηση του χάρτινου εισιτηρίου και η αντικατάστασή του υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο θα εκδίδουν οι φίλαθλοι με χρήση των προσωπικών τους κωδικών Τaxis ώστε να ταυτοποιούνται ψηφιακά και θα το λαμβάνουν με ειδικό κωδικό στο κινητό τους τηλέφωνο. Η πρόβλεψη ότι κανένας αγώνας δεν θα ξεκινάει αν δεν λειτουργούν οι κάμερες υψηλής ευκρίνειας τις οποίες οφείλουν οι ΠΑΕ να εγκαταστήσουν έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται τόσο την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα όσο και σε εβδομαδιαία βάση, όπου αν διαπιστωθεί πρόβλημα θα αποφασίζεται αυτομάτως η διεξαγωγή του αγώνα χωρίς θεατές. Οι δε κάμερες θα πρέπει να διασυνδεθούν με την Ελληνική Αστυνομία.
Επιπλέον θα ενεργοποιηθούν αυστηρά πια η δυνατότητα λειτουργίας μόνο μίας Λέσχης Φιλάθλων ανά έμβλημα ομάδας με έδρα την ΠΑΕ και το Ψηφιακό Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων, που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο αλλά έμειναν ανεφάρμοστα. Τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην υφιστάμενη «φαρέτρα» της κυβέρνησης για κεκλεισμένων των θυρών ποδοσφαιρικούς αγώνες της Super League 1 και τον ογκώδη φάκελο με στοιχεία που κατέθεσαν με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ποινική αναβάθμιση της έρευνας με στόχο τον εντοπισμό ύπαρξης εγκληματικών οργανώσεων.
Ο Πρωθυπουργός πάντως έχει ήδη στείλει το μήνυμα ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και έχει διαβεβαιώσει για την αποφασιστικότητά του να απαλλάξει τον ελληνικό αθλητισμό «από αυτή τη γάγγραινα, από τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και τη θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας».
Δείτε επίσης:
Αρκάς: Πήρε θέση για τη σημαία με αιχμηρό σχόλιο και ροζ «καλημέρα»
Χούθι: Ποιοι είναι οι αντάρτες που επιτίθενται στο Ισραήλ και κάνουν ρεσάλτο σε τάνκερ
Μπαλάσκας: «Πέρασε τα διόδια με το pass και τα περιπολικά στην καταδίωξη έμειναν πίσω»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.