Μενού
mitsotakis
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης η χώρα μας να παίξει ενεργό ρόλο στις πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται για να αποτραπεί η επέκταση της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και μια ανθρωπιστική κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες, αποτυπώνει η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ πιθανότατα αύριο και η συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το ταξίδι προγραμματίζεται ήδη, αν και αυτή την ώρα ουδείς μπορεί να πει απόλυτη βεβαιότητα ότι θα πραγματοποιηθεί μετά τη φονική επίθεση στο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας για την ευθύνη της οποίας αλληλοκατηγορούνται Ισραήλ και Χαμάς περιπλέκοντας τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα, οπότε και θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Η Αθήνα έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, λόγω της στρατηγικής σχέσης που έχει οικοδομήσει με το Ισραήλ και τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις αραβικές χώρες, ενώ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Γνωρίζει, δε, ότι μία γενικότερη ανάφλεξη θα πυροδοτήσει ένα σπιράλ προβλημάτων συμπεριλαμβανομένου ενός νέου κύματος προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών που θα πιέσουν τη χώρα μας ως χώρα πρώτης γραμμής, ενώ θα πυροδοτήσει ένα σπιράλ κινδύνων ασφαλείας για την Ευρώπη.

Εξ ού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε κατά το χθεσινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ανάγκη «η Ε.Ε να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια» καθώς και να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την απόκρουση νέων τρομοκρατικών επιθέσεων όπως αυτή στις Βρυξέλλες.

«Ναι στην αυτοάμυνα αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο»

Η καθαρή θέση της Ελλάδας είναι ότι η θηριωδία της Χαμάς δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και ότι το Ισραήλ έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Απαράβατος όρος, ωστόσο, γι’ αυτό είναι η αυτοάμυνα να είναι σύμφωνη με το Διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο, μεριμνώντας με κάθε δυνατό τρόπο για την ασφάλεια των αμάχων.  Αυτό είναι και το μήνυμα που έχει εκπέμψει ήδη από το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ισραηλινό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.

Σε κοινό συντονισμό πάντως οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ασκούν έντονο διπλωματικό pressing, για να υψώσουν αναχώματα στο εφιαλτικό σενάριο μετατροπής της παρούσας κρίσης σε περιφερειακή κρίση, ιδίως μετά τις ιαχές πολέμου που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ και την αιματηρή επίθεση σε νοσοκομείο του Ισραήλ, εξαιτίας της οποίας η Ιορδανία ακύρωσε χθες βράδυ την προγραμματισμένη για σήμερα τετραμερή Σύνοδο Κορυφής με τον Τζο Μπάιντεν, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ότι αποχωρεί από αυτή ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς. 

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι επικείμενες προκλήσεις σε ότι αφορά την ασφάλεια, το μεταναστευτικό και την εξάπλωση της βίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων. Κατ’ ουσίαν η διεθνής κοινότητα στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ αλλά ασκεί ταυτόχρονα πίεση και προχωρά σε διαβουλεύσεις με διακύβευμα την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ως προς το ενδεχόμενο οικονομικών επιπτώσεων από τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, αν και πολλά εξαρτώνται από μία γενικότερη ανάφλεξη ή μη και τηρούν στάση αναμονής, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν βλέπουν προς το παρόν τέτοιο κίνδυνο και διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να θωρακίσει την ελληνική οικονομία. «Κάνουμε τα κουμάντα μας προκειμένου να μπορούμε να απορροφήσουμε τις όποιες αναταράξεις μπορεί να υπάρξουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης στο One Channel. Ενώ και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επισήμανε ότι η περιοχή δεν έχει ανάλογα χαρακτηριστικά με αυτά του πολέμου στην Ουκρανία που πυροδότησε ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, καθώς δεν εντάσσεται στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.