Ιδιαίτερα ασφαλής αισθάνεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον νόμο που θα έρθει στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και αυτό γιατί η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προτάξει την ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων είναι το συνταγματικό «κλειδί».
Υπάρχει, όπως το επεσήμανε χθες και ο Μάκης Βορίδης, μια εμβληματική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου από το 2020 σε περίπτωση εμπλοκής της Ουγγαρίας που έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό δεδικασμένο.
Πάνω σε αυτή την απόφαση πατούν και Έλληνες συνταγματολόγοι, λέγοντας ότι υπάρχει μια «τελεολογική ερμηνεία» και του ελληνικού Συντάγματος που επιτρέπει την ίδρυση πανεπιστημιακών παραρτημάτων με βάση τη διάταξη του Συντάγματος για τις διακρατικές συμφωνίες. Βεβαίως, είναι προφανές ότι θα δοθεί ραντεβού στο ΣτΕ
Πότε θα λειτουργήσουν
Το ερώτημα, βέβαια, δεν είναι μόνο πόσο πανεπιστήμια θα θελήσουν να ιδρύσουν εν Ελλάδι παραρτήματα, αλλά πότε αυτά θα λειτουργήσουν. Ρεαλιστικά, θα λειτουργήσουν από την ακαδημαϊκή χρονιά 2025-2026, με βάση τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει ο νόμος για κτίρια, ακαδημαϊκό προσωπικό κ.ο.κ.
Βεβαίως, αυτό μπορεί να αργήσει, κάπως, αλλά θα γίνει σε κάθε περίπτωση ως τις εκλογές. Ήδη μαθαίνω ότι ξένα ιδρύματα, πρωτίστως από την Κύπρο, αλλά και από τις ΗΠΑ, διερευνούν τα δεδομένα της αγοράς του real estate για αξιοποιήσιμες εκτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σύγχρονα campuses.
Ο Άδωνις και οι συμβασιούχοι της Υγείας
Ο Μιχάλης Γιαννακός της ΠΟΕΔΗΝ είναι ένας συνδικαλιστής που δεν έχει χαριστεί στην κυβέρνηση, όπως και σε άλλες κυβερνήσεις. Έχει καταφέρει, όμως, να έχει έναν δίαυλο με το υπουργείο Υγείας και πλέον με το υπουργείο Εργασίας.

Γι' αυτό και χθες ευχαρίστησε δημοσίως τον Άδωνι Γεωργιάδη που τήρησε την υπόσχεσή του και βρήκε λύση για τη δημιουργία ενός νέου ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 1.300 μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών που εργάζονται στα Δημόσια Νοσοκομεία και των οποίων οι συμβάσεις έληξαν τους προηγούμενους μήνες. Έτσι, αναμένεται να μείνουν στις θέσεις τους για δύο χρόνια ακόμα.
Βόλτα στο Παρίσι
Οι άνθρωποι του Κασσελάκη διαβεβαιώνουν πως δεν γνώριζαν για το ταξίδι του Προέδρου στο Παρίσι, το οποίο χαρακτηρίζουν «επαγγελματικό». Τι ακριβώς εννοούν με τον όρο μη με ρωτάτε γιατί ο ίδιος έχει ένα βασικό ρόλο αυτό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως, ο κύριος Κασσελάκης θα προεδρεύσει αύριο στην Κουμουνδούρου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου που θα ληφθούν αποφάσεις για μια σειρά τεχνικών ζητημάτων που αφορούν το ανώτατο όργανο του κόμματος.
Για την ιστορία πάντως να σημειώσω πως στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του Προέδρου Κασσελάκη με τον σύζυγό του Τάιλερ στο Παρίσι, ενδεικτικό του ότι η φήμη του ξεπερνά πλέον τα στενά όρια της χώρας.
Η Ελλάδα και ο Economist
O Economist ανέδειξε χθες την Ελλάδα χώρα της χρονιάς. Εάν υπάρχει ένα νόημα σε αυτού του είδους την επιτυχία είναι να αναλογιστούμε συλλογικά πού βρισκόμασταν δέκα χρόνια πριν και τι πετύχαμε έκτοτε.
Και όπως εγώ διαβάζω τα πράγματα θα σας πω το εξής: για τους έξω η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό παράδειγμα για να το εξηγήσουν στις δικές τους κοινωνίες που μαστίζονται από τον ψηλό πληθωρισμό, την αναιμική ανάπτυξη και την αβεβαιότητα. Καμία σχέση δηλαδή με τα όσα πέρασε η Ελλάδα τη δεκαετία της κρίσης.
Εξηγούν λοιπόν ότι υπάρχει φως στο τούνελ και μάλιστα η χώρα όχι μόνο δεν έχασε τον προσανατολισμό της αλλά ενισχύθηκε γεωστρατηγικά. Αυτά γράφονται Δεκέμβριο του 2023 με τον κόσμο όλο να κρατά την ανάσα του για όσα έρχονται το 2024, με τις ευρωεκλογές, τις κάλπες στη Βρετανία και βέβαια με τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο.
Δείτε εδώ όλα τα άρθρα του Μαξιμιλιανού
Δείτε επίσης:
Το τραγικό και μυστηριώδες τέλος του ηθοποιού Βάσου Ανδριανού
Νίκος Δένδιας: «Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα»
Βόμβα στα ΜΑΤ: Φόβοι για νέο τρομοκρατικό χτύπημα όσο δεν υπάρχει προκήρυξη
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.