Μενού
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή
Ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Μύλος» στον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις στο προοδευτικό μέτωπο. Σήμερα στις 10:30 συνεδριάζει στην Κουμουνδούρου το Εκτελεστικό Γραφείο μέσα σε κλίμα έντασης. Η απόλυση του Θανάση Θεοχαροπουλου από συνεργάτη της βουλευτή Γιώτα Πούλου, με μια ανοικτή αντιπαράθεση ανακοινώσεων, έχει βαρύνει το κλίμα.

Το μελος της Πολιτικής  Γραμματείας και πρώην διευθυντής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, καταγγέλλει ότι αυτή η απομάκρυνση του έρχεται μετά την επιστολή του με τον Γιάννη Ραγκούση και αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη συνεννόησης στην κεντροαριστερά με ένα δημοψήφισμα για κοινό συντονισμό. Μάλιστα πηγές της Κουμουνδούρου «άδειαζαν» τον κ.Θεοχαροπουλο λέγοντας πως «καταλάμβανε θέση επιστημονικού συνεργάτη χωρίς να έχει παράσχει ποτέ οιοδήποτε έργο, με συνέπεια η βουλευτής (η οποία έχει έναν από τους πιο απαιτητικούς Τομείς) να δυσχεραίνεται στην άσκηση των καθηκόντων της».

Τη σκυτάλη πήρε ο Γιάννης Ραγκούσης, που σύμφωνα με το περιβάλλον του, φανερά εκνευρισμένος συνάντησε τον στενό συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελο Αποστολάκη, στη διάσκεψη του ιδρύματος Τσίπρα και εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για το γεγονός. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον κ. Αποστολάκη να απαντάει στον κ. Ραγκουση ότι δε γνώριζε για αυτή την απομάκρυνση με τον τελευταίο να λέει πως «είναι ντροπή, είναι κατάντια». Πολεμικό λοιπόν το κλίμα με την πρώτη συνεδρίαση κομματικού οργάνου μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να είναι γεγονός και τα στελέχη να έχουν πάρει θέσεις μάχης. 

«Θα είμαι υποψήφιος ακόμη και απέναντι στον Τσίπρα»

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως  εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές που έχει δρομολογήσει. Στη συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου, προανήγγειλε ότι τους επόμενους μήνες θα συγκροτήσει τη σκιώδη κυβέρνηση «για να ξέρει ο ελληνικός λαός ακριβώς ποιοι θα είναι γύρω μου, όταν θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει. Γιατί ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την απόφαση του να είναι υποψήφιος στην περίπτωση που δημιουργηθεί νέος φορέας της κεντροαριστεράς, ακόμη και αν θέσει υποψηφιότητα ο Αλέξης Τσίπρας, όπως διευκρίνισε, αναρτώντας μάλιστα με βίντεο και το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης: 

«Δεν πιστεύω σε συμφωνίες κορυφής. Πιστεύω στη λαϊκή νομιμοποίηση. Αυτό ήταν και το κύριο καύσιμο που είχα τους τελευταίους μήνες για να αντέξω την εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχτηκα. Η νομιμοποίηση από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και εάν θελήσει η κοινωνία να υπάρξει ένα νέο εναλλακτικό κυβερνών σχήμα στη χώρα μας μέσω της συναίρεσης κομμάτων, προφανώς και θα θέσω υποψηφιότητα».

Αναφερόμενος πάντως στον Αλέξη Τσίπρα τον χαρακτήρισε «σημαία», τονίζοντας πως θέλει να τιμήσει τα θετικά που έκανε στη χώρα ως πρωθυπουργός. Άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στο στούντιο του ΑΝΤ1 αμέσως μετά την παρουσία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα του πρώην πρωθυπουργού, με τον οποίο αντάλλαξαν θερμές χειραψίες και τον Στέφανο Κασσελάκη να χειροκροτεί με ενθουσιασμό τη βράβευση Νίμιτς για τη συμφωνία των Πρεσπών.  

«Γέφυρες» σε Ανδρουλάκη

Την ίδια ώρα προσδιορίζοντας τα επόμενα βήματα ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι τώρα επικεντρώνεται στο να χτισθούν συμμαχίες με τις προοδευτικές δυνάμεις σε προγραμματική βάση και μέσα στην κοινωνία, όπως στα επιμελητήρια, τα συνδικάτα, τις επαγγελματικές ενώσεις κλπ.Ταυτοχρόνως επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια σύγχυση», όπως είπε.

«Εδώ έχουμε έναν υπερσυγκεντρωτικό καπιταλισμό και γι’ αυτό απαιτείται αναδιανομή πλούτου, όπως στον ΕΝΦΙΑ π.χ. Ας μας πει το ΠΑΣΟΚ εάν συμφωνεί με αυτό. Ας μας πει εάν στηρίζει τις φιλολαϊκές προτάσεις νόμου που καταθέσαμε για την ακρίβεια, τη φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ. Ας μας πει εάν αποδέχεται το νόμο για την ισότητα στον γάμο. Οι διαρροές που είχε το ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερες από αυτές που είχε η  Ν.Δ.»

Θέλοντας όμως να ρίξει τους τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  «ανακάλεσε» κατά κάποιο τρόπο τον χαρακτηρισμό «εκβιαζόμενος» που είχε χρησιμοποιήσει για το Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ν. Ανδρουλάκης είναι το θύμα, δεν είναι ο θύτης και εγώ είμαι με το θύμα. Ίσως ήταν υπερβολή τα όσα είπα περί εκβιαζόμενου.Σκέφτομαι εκ των υστέρων τις ψυχικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος όταν έρχεται σε μια τέτοια θέση, να παρακολουθείται χωρίς να γνωρίζει τον λόγο». 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν απέφυγε την αυτοκριτική του για την υπερβολική προβολή της προσωπικής του ζωής, παραδεχόμενος μάλιστα ότι «μπορεί και να έβλαψε τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή η υπερπροβολή. Αλλά από την άλλη περάσαμε τα μηνύματα μας και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να απορρίψει την προπαγάνδα Μητσοτάκη». 

Εντείνονται οι εσωτερικές διεργασίες

Τη στιγμή που οι ζυμώσεις στην κεντροαριστερά εντείνονται ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε μια φάση εγρήγορσης στις εσωτερικές διαδικασίες. Μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου στο τέλος του μήνα θα υπάρξει Κεντρική Επιτροπή ενώ αναμένεται και νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να τοποθετηθούν  οι βουλευτές, μετά και της γκρίνιες στην τελευταία ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ που υπήρξε μόνο ομιλία του Προέδρου. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.