Μενού
Cicciolina
AP Photos
  • Α-
  • Α+

Η Ιταλία των 90ς έχει υπάρξει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Για πολλούς μάλιστα, η ταύτιση του lifestyle και της ιδιωτικής τηλεόρασης με την πολιτική, όπως γιγαντώθηκε μέσα στο λεγόμενο ιδεολογικό ρεύμα του μπερλουσκονισμού, είναι πρόδρομος πραγμάτων που βλέπουμε σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αν υπάρχει όμως ένα πρόσωπο που έχει στιγματίσει αυτή την εικόνα του πολιτικού σκηνικού της Ιταλίας τη δεκαετία του 1980 και του 1990, αυτό δεν είναι άλλο από την Ιλονα Στάλερ, κατά κόσμον γνωστή με το stage name Τσιτσιολίνα. 

H Ιλόνα Στάλερ γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1951 στην κομμουνιστική Βουδαπέστη. Όταν ήταν πολύ μικρή σε ηλικία, ο πατέρας της παράτησε την οικογένειά της και η Ιλόνα μεγάλωσε τελικά από τη μητέρα και τον πατριό της. Ο τελευταίος ήταν στέλεχος του Υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας.

Από την Ουγγαρία στην Ιταλία

Σε ηλικία μόλις 13 ετών, η Στάλερ ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο, ταυτόχρονα έκανε και άλλες δουλειές, προκειμένου να βγάζει τα προς το ζην. Όπως παραδέχτηκε αργότερα, μέσω της δουλειάς της ως σερβιτόρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της ουγγρικής πρωτεύουσας, κατάφερνε να μαζέψει πληροφορίες για Αμερικανούς διπλωμάτες

«Ως έφηβη, δούλευα σε ένα ξενοδοχείο στη Βουδαπέστη. Τότε η μυστική υπηρεσία με πλησίασε και μου ζήτησε να αποπλανώ ξένους διπλωμάτες. Ουσιαστικά, έπρεπε να πηγαίνω στα δωμάτιά τους, να τους κάνω να μιλούν και να φωτογραφίζω έγγραφα που πιθανόν να είχαν στην τσάντα τους», εξομολογούνταν σε συνέντευξή της.

Στα 25 της χρόνια, γνώρισε τον Ιταλό Salvatore Martini, τον οποίο σύντομα παντρεύτηκε. Μετακόμισε στην Ιταλία και απέκτησε ιταλική ιθαγένεια. Φαίνεται ότι, παρά το γεγονός ότι δέχτηκε την πρόταση γάμου, τελικά το μετάνιωσε αλλά υποχρεώθηκε να τον παντρευτεί λόγω της οικογένειάς της που την πίεσε να μη διαλύσει τον γάμο.

Τσιτσιολίνα
Σε μία από τις πρώτες εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα. | AP Photos

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ο ιερέας που ανέλαβε την τελετή, δήλωνε αργότερα ότι η Στάλερ ήταν η πιο «δυστυχισμένη νύφη που έχει δει ποτέ στη ζωή του». Το ζευγάρι έζησε στο Μιλάνο για περίπου έναν χρόνο μέχρι που η Ilona αποφάσισε να χωρίσει τον σύντροφό της και να συνεχίζει την επικερδή καριέρα της ως μοντέλο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, γνώρισε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ιταλικής βιομηχανίας πορνό, Ρικάρντο Τσίτσι. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε ένα ραδιοφωνικό show με τον προβοκατόρικο τίτλο Voulez-vous coucher avec moi?. Σύντομα υιοθέτησε το stage name Tσιοτσιολίνα, καθώς αναφερόταν στο ανδρικό κοινό της ως ciccioli (μάλλον η μετάφραση στα ελληνικά είναι «στρουμπουλούληδες», με αναφορά στα γενετικά τους όργανα).

Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα από ραδιοφώνου sex-chat show. Σε αυτή οι ακροατές εξομολογούνταν τις σεξουαλικές τους εμπειρίες και τις φαντασιώσεις τους. Η ραδιοφωνική εκπομπή της Τσιτσιολίνα, επαναστατική για την εποχή της,  άρχισε να κάνει αίσθηση στην ιταλική κοινωνία. Σύντομα το όνομά της έγινε γνωστό από άκρο σε άκρο της Ιταλίας. Ένα brand άρχισε να χτίζεται.

«Από τότε που ήμουν στην εφηβεία καταλάβαινε ότι ήμουν τόσο σέξι που κάθε άντρας ήθελε αμέσως να με κατακτήσει: χωρίς συναίσθημα, απλή αγνή λίμπιντο. Δεν το μετανιώνω καθόλου».

Ταυτόχρονα με τη ραδιοφωνική εκπομπή, η Τσιτσιολίνα συμμετείχε σε μία σειρά ταινιών soft πορνό. Το 1978, στο τηλεοπτικό show της RAI C’era due Volte, η ιταλική τηλεόραση έδειξε για πρώτη φορά στην ιστορία της γυμνά γυναικεία στήθη, αυτά της Τσιτσιολίνα. Η ίδια διαρκώς έπαιζε με τα όρια του τι μπορεί να αποδεχτεί η καθολική Ιταλία.

Η στροφή στην πολιτική καριέρα

Το 1987, ήρθε η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα. Αφού τη φλέρταρε το πράσινο κόμμα, η Τσιτσιολίνα αποφάσισε να πολιτευτεί με το φιλελεύθερο Ριζοσπαστικό Κόμμα της Ιταλίας. Επρόκειτο για ένα κόμμα που στεκόταν απέναντι στον συντηρητισμό της Καθολικής Εκκλησίας που ηγεμόνευε τη χώρα αλλά και απέναντι στη σταλινική κουλτούρα που έμοιαζε ως η μόνη εναλλακτική, όπως εκφραζόταν μέσω του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο συνδυασμός του Ριζοσπαστικού Κόμματος και της Τσιτσιολίνα έδωσε την απαραίτητη δημοσιότητα και στο κόμμα. Η Τσιτσιολίνα συμμετείχε στις εκλογές και τελικά έλαβε 20.000 σταυρούς. Εξελέγη πολύ εύκολα, όντας δεύτερη, πίσω μόνο από τον αρχηγό του κόμματος Μάρκο Πανέλα.

Cicciolina
Σε πολιτική εκδήλωση πριν τις εκλογές του 1987. | AP Photos

Η κοινοβουλευτική της παρουσία κράτησε πέντε χρόνια, από το 1987 ως το 1992. «Ήμουν βουλεύτρια και πάλεψα από αυτή τη θέση για τη σεξουαλική απελευθέρωση, ενάντια σε κάθε μορφή λογοκρισίας, για σεξ μέσα στις φυλακές και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία», τόνιζε αργότερα κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας της στην πολιτική ζωή της Ιταλίας.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτά είναι μία ώριμη κριτική που έκανε αργότερα, όταν η Τσιτσιολίνα άρχισε να παίρνει σοβαρά τον εαυτό της. Στην πραγματικότητα, έμοιαζε να εκμεταλλεύεται το shock value που έδινε και μόνο η παρουσία μίας πορνοστάρ στα έδρανα του Ιταλικού Κοινοβουλίου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο γνωστή στιγμή όλης της πολιτικής της καριέρας, αυτή που μνημονεύεται στην Ιταλία και όχι μόνο, ήταν όταν, κατά την περίοδο του Πολέμου του Κόλπου, εκείνη προυθυμοποιήθηκε να κάνει σεξ με τον Σαντάμ Χουσείν, προκείμενου να επιφέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. 

Κατά τη διάρκεια της θητεία της, φαίνεται ότι συνέχιζε να κάνει ταινίες ερωτικού περιεχομένου, ενώ το 1991, εξέπληξε για ακόμα μία φορά τον πλανήτη όταν παντρεύτηκε τον Τζεφ Κουνς, έναν από τους πιο γνωστούς pop artists.

Παρά την επιτυχία της να τραβάει διαρκώς την προσοχή της ιταλικής κοινής γνώμης, η Τσιτσιολίνα απέτυχε να επανεκλεγεί στο ιταλικό κοινοβούλιο. Το 1991, μαζί με έναν ακόμη πορνοστάρ και φίλο της, αποφάσισε να κάνει το δικό της κόμμα που ονομάστηκε Love Party. Εκείνη όμως δεν ήταν πολιτικός και δεν είχε τα απαιτούμενα δίκτυα, ώστε τελικά απέτυχε παταγωδώς.

Cicciolina
Κρατώντας το σύμβολο του κομματός της. | AP Photos

Το φαινόμενο Τσιτσιολίνα συνέχισε να απασχολεί για πολλά χρόνια τα media αλλά και τις πολιτικές αναλύσεις. Γέννημα μίας δημοκρατίας σε παρακμή ή πολιτικός που θα μπορούσε να πάει τον κόσμο μπροστά; Πρέσβευε τη γυναικεία χειραφέτηση ή απλώς εκμεταλλεύτηκε τη σεξουαλικοποίηση του γυναικείου σώματος για να κάνει καριέρα.

Όποια απάντηση και αν δώσει κανείς σε αυτά τα ομολογουμένως δύσκολο να απαντηθούν απόλυτα ερωτήματα, είναι δεδομένο ότι η ιστορία της Τσιοτσιολίνα είναι μία απίστευτη ιστορία ζωής.

«Δεν μετανιώνω τίποτα, το επαλαμβάνω, μόνο που νιώθω ότι ποτέ δεν αγαπήθηκα πραγματικά», δήλωνε σε έναν από τους απολογισμούς που έκανε για τη ζωή της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.