Η νίκη της ΝΔ με πάνω από 40% στις εθνικές κάλπες του Μαΐου και το μόλις 20% που συγκέντρωσε το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσαν δύο αλληλένδετα δεδομένα για την επόμενη μέρα στην εγχώρια πολιτική σκηνή: Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ψήφιση νόμων και την άσκηση εξουσίας, και παράλληλα την απουσία ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως τονίζει ευθέως το στενό του περιβάλλον (για παράδειγμα ο εξάδελφός του Γιώργος Τσίπρας), δέχθηκε ισχυρές πιέσεις να παραιτηθεί από την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Ο άνθρωπος που οδήγησε το κόμμα από μονοψήφια ποσοστά, στην «Πρώτη φορά Αριστερά», υπέβαλε την παραίτησή του και αποτέλεσε παρελθόν από την προεδρία.
Παράλληλα, οι ψίθυροι ανησυχίας για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να μετατρέπονται σταδιακά σε κραυγές αγωνίας. Πως θα μπορούσε να πορευτεί πλέον η Κουμουνδούρου χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα;
ΣΥΡΙΖΑ: Οι εσωκομματικές εκλογές
Οι τάσεις που αντιπολιτεύονταν το προεδρικό μπλοκ, η «Ομπρέλα», πρώην υπουργοί, κορυφαία στελέχη και μέλη της παλιάς «φρουράς» άρχισαν να μπαίνουν σταδιακά στο «παιχνίδι» για την επόμενη μέρα. Μια «επόμενη μέρα» που θα καθορίζονταν από τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών, στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 και στις 24 του ίδιου μήνα (β’ γύρος).
Η Έφη Αχτσιόγλου, φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί για την ηγεσία του κόμματος, ενώ σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και αναλύσεις, ο μεγάλος της αντίπαλος στις εσωκομματικές κάλπες, θα ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο Νίκος Παππάς, από το λεγόμενο προεδρικό μπλοκ και ο μπαρουτοκαπνισμένος Στέφανος Τζουμάκας χαρακτηρίστηκαν αουτσάιντερ, που ενδεχομένως θα διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στον δεύτερο γύρο.
Φαινόμενο Κασσελάκης
Και τότε, ξαφνικά (29 Αυγούστου), εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο νεαρός επιχειρηματίας, με τη στήριξη του Παύλου Πολάκη και του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, κατάφερε μέσα σε λίγες μέρες να ανατρέψει τα δεδομένα και να αναλάβει την προεδρία.
Ένας μήνας ήταν αρκετός για να επιβεβαιωθούν οι θερινές ανησυχίες στον ΣΥΡΙΖΑ, που φοβόντουσαν ότι μετά το «αντίο» του Αλέξη Τσίπρα από το προσκήνιο, το κόμμα θα έμπαινε σε πρωτοφανή εσωστρέφεια, που πιθανότατα θα οδηγούσε σε διάλυση και διασπάσεις.
Διαγραφές: Το πρώτο «αίμα»
Το χορό των διαγραφών άνοιξε πρώτος ο Στέφανος Τζουμάκας. Στις 20 Οκτωβρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας τον Στέφανο Τζουμάκα με το ερώτημα της διαγραφής. Νωρίτερα, ο κ. Τζουμάκας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είχε κάνει λόγο για την ολιγαρχία και την διαπλοκή που έχουν εγκατασταθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα ανέφερε πως τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «τον έφεραν συμφέροντα». Στο ίδιο κλίμα ο Στέφανος Τζουμάκας μίλησε και για καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη.
«Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα που βαθαίνει την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας», τόνισε στη συνέχεια ο Νίκος Φίλης, ο οποίος επίσης διεγράφη από τον ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου.
Την πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου, είδαν την ίδια μέρα, ακόμα δύο ιστορικά στελέχη: ο Δημήτρης Βίτσας και ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς, σύμφωνα με τον Στέφανο Κασσελάκη, «εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα».
Επίσης, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου γνωστοποίησε, με επιστολή του στον πρόεδρο, ότι ανεξαρτητοποιείται από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Είχαν συναντηθεί στη Βουλή
Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης 3 Οκτωβρίου έλαβε χώρα η συνάντηση μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Φίλη στη Βουλή, μετά τα «βέλη» του πρώην υπουργού προς τον νέο πρόεδρο.
Όσον αφορά το παρασκήνιο της συνάντησης, επρόκειτο σύμφωνα με το Mega, για μία αρκετά «άβολη» συνάντηση, που διήρκησε περίπου 55 λεπτά. Οι ίδιες πληροφορίες έκαναν λόγο πως από τη συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Φίλη προέκυψε το συμπέρασμα ότι «συμφωνούν ότι διαφωνούν».
Το διαζύγιο, δηλαδή, ήταν προδιαγεγραμμένο και όπως αποδείχθηκε θέμα λίγων ημερών.
Να σημειωθεί ότι στις 11 Οκτωβρίου ο Στέφανος Κασσελάκης είχε διαμηνύσει μέσω Facebook: «Όποιος υπονομεύσει την ενότητα της Κ.Ο. και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος».
Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου
Πλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που δεν αποκλείεται να ανεξαρτητοποιηθεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μάλιστα, η αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι θέμα χρόνου. Άλλωστε ο ίδιος, πήρε αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη και τόνισε σε ανάρτησή του, μεταξύ άλλων, ότι «η ενότητα δεν είναι εφικτή». Όσο για την Έφη Αχτσιόγλου, οι επόμενες κινήσεις της παραμένουν «γρίφος», τουλάχιστον προς το παρόν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο στην Κουμουνδούρου, μετά τις εσωκομματικές κάλπες και τις αναταράξεις που προκλήθηκαν από την παραίτηση του Τσίπρα. Η «παλιά φρουρά» δείχνει πως αδυνατεί να συνεργαστεί με τη νέα ηγεσία του κόμματος, που βασίζεται εν πολλοίς σε συνεργάτες, ιδέες και στρατηγικές του πρώην πρωθυπουργού. Το «ξεκαθάρισμα» φαίνεται ότι μόλις άρχισε και το άλλοτε αποκαλούμενο φάντασμα της διάσπασης, έχει λάβει πλέον σάρκα και οστά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.