Μενού
nea-dimokratia
Ενημέρωση βουλευτών της ΝΔ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Εποικοδομητική, χρήσιμη, ενδιαφέρουσα και σε καλό κλίμα, χαρακτηρίστηκε απ’ όλες τις πλευρές των περίπου 60 συμμετεχόντων η χθεσινή διάρκειας 2,5 ωρών συζήτηση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ για την ενημέρωση της πρώτης ομάδας των βουλευτών αναφορικά με το επικείμενο νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Επιπλέον, άπαντες  συμφώνησαν ότι δόθηκαν απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς που ετέθησαν. Ενώ ήταν σαφές αφενός ότι όλοι ήθελαν να αποδραματοποιήσουν τις εσωκομματικές διαφωνίες, αφετέρου ότι ουδείς ήθελε να δυναμιτίσει το κλίμα. Εξ ού και οι διαβεβαιώσεις ότι η ενότητα του κόμματος δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, αλλά και οι επισημάνσεις ότι ανεξαρτήτως διαφωνιών ο διάλογος είναι σημαντικός και δείγμα δημοκρατίας και πολυφωνίας που υπάρχουν στην παράταξη.

Κατ’ ουσίαν η συζήτηση συνέδραμε στην εκτόνωση του κλίματος. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ωστόσο, δεν κατάφερε να μεταστρέψει τη στάση όσων έχουν ήδη δηλώσει δημοσίως και ευθέως την κάθετη διαφωνία τους με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα κάνουν καν χρήση της διεξόδου της αποχής, αλλά θα καταψηφίσουν. Ενώ δεν ξεκαθάρισε περισσότερο το τοπίο ως προς το πώς προτίθεται να κινηθούν όσοι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις και αμφιταλαντεύονται για την οριστική τους στάση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία αυτών κράτησε και χθες κλειστά τα χαρτιά της.  Λίγοι ήταν εκείνοι που έδειξαν ότι έχουν περιθώρια να αρθούν οι προβληματισμοί τους, όπως ο Τάσος Δημοσχάκης, που δήλωσε ότι έφυγε από τα γραφεία του κόμματος περισσότερο ενημερωμένος και προσερχόμενος δεν απέκλεισε να αλλάξει άποψη.

Οι προβληματισμένοι Υφυπουργοί

Μεταξύ άλλων το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στους συμμετέχοντες Υφυπουργούς που έχουν διατυπώσει σοβαρούς προβληματισμούς και δεν έχουν κατασταλάξει ακόμα στην ψήφο τους. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης κράτησε χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας τις δηλώσεις. Κατά τη συζήτηση όμως οι πληροφορίες τον θέλουν να ρωτά τι θα αναγράφεται στην ταυτότητα ενός παιδιού που υιοθετείται από ομόφυλο ζευγάρι ως προς τη μητέρα και τον πατέρα, λαμβάνοντας την απάντηση για αναφορά σε «πατέρα και πατέρα» και «μητέρα και μητέρα». «Σφίγγα» προσερχόμενη, εξερχόμενη και εντός των γραφείων του κόμματος παρέμεινε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Μαρία Κεφάλα, αρκούμενη να μιλήσει για μια «ωραία κουβέντα».  Αν το μοντέλο του ομόφυλου ζευγαριού συνιστά μορφή οικογένειας που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, φέρεται να διερωτήθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, κρατώντας όμως εκ νέου κλειστά τα χαρτιά του. Ενώ τους προβληματισμούς του για την υιοθεσία των παιδιών περιέγραψε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Στον αντίποδα αντεπιχειρήματα φέρεται να τους έθετε διαρκώς η Υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, που υπεραμύνεται του νομοσχεδίου.

Το συμφέρον των παιδιών

Επίδικο για πολλούς βουλευτές όπως μεταφέρεται στο Reader ήταν το κατά πόσο το νομοσχέδιο υπηρετεί πράγματι τα συμφέροντα των παιδιών και γιατί ορισμένα ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν από το σύμφωνο συμβίωσης. Απαντήσεις επί νομικών ζητημάτων δόθηκαν από την Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου και εκ των βασικών διαμορφωτών του νομοσχεδίου, Κατερίνα Φουντεδάκη και από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι η αναγνώριση και η διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων ανατροφής και ασφάλειας των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορεί να γίνει με αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία από μελέτες σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία όπου η θέσπιση του πολιτικού γάμου και η δυνατότητα υιοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια την τελευταία 20ετια, αποδεικνύουν ότι έχουν  συμβάλει στην καλύτερη ανατροφή και κοινωνική ένταξη αυτών των παιδιών.

Οι αμετακίνητοι

Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Κατσαφάδος και Κώστας Γκιουλέκας, έμειναν αμετακίνητοι στο «όχι» μιλώντας και στη συνεδρίαση στην Πειραιώς, ενώ στη διαφωνία της επέμεινε και η Άννα Καραμανλή αποχωρώντας μάλιστα πρώτη από την Πειραιώς ενοχλημένη κατά πληροφορίες από αιχμηρό σχόλιο του Άδωνι Γεωργιάδη. Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Θανάσης Δαβάκης, που αν και απέφυγε να κάνει δηλώσεις και να λάβει το λόγο στη συνεδρίαση, σχολίασε κατά πληροφορίες δηκτικά την παρέμβαση του Διευθυντή του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού στο TikTok σημειώνοντας «τα είδαμε όλα στο βίντεο του κ. Πατέλη». Απόντες από τους διαφωνούντες ήταν οι: Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Κέλλας, Βασίλης Γιόγιακας και Χαράλαμπος Αθανασίου. Αρνητικός φάνηκε και ο βουλευτής Α’ Πειραιώς Νίκος Βλαχάκος που διερωτήθηκε εάν ένα παιδί θα ερωτάται αν θέλει να υιοθετηθεί από μια ομόφυλη οικογένεια.

Οι προβληματισμένοι και μη κατασταλαγμένοι

Στους βουλευτές του χθεσινού γκρουπ που έχουν εκφράσει επιφυλάξεις αλλά δεν αποσαφήνισαν ούτε αυτή τη φορά αν σκοπεύουν να καταψηφίσουν, να απέχουν ή να υπερψηφίσουν εντέλει τις επίμαχες ρυθμίσεις, ήταν οι: Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Καλλιάνος, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Βλάσης, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Οι νεοεκλεγέντες στην περιφέρεια  

Στο στρατηγείο της ΝΔ πάντως χθες υπήρχε και μια αίσθηση ότι αρκετοί βουλευτές ιδίως της επαρχίας αποφεύγουν να τοποθετηθούν από νωρίς δημοσίως υπέρ της ρύθμισης για τοπικούς λόγους. Για παράδειγμα επειδή στην ίδια εκλογική περιφέρεια υπάρχουν άλλοι γαλάζιοι βουλευτές που διαφωνούν ανοιχτά ή λόγω της επιρροής της εκκλησίας. Παράλληλα, φάνηκε ότι νεοεκλεγέντες βουλευτές και λιγότερο γνωστοί στο ευρύ κοινό που ήταν και αχαρτογράφητοι ως προς τη στάση τους είναι πιο θετικοί, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Σχετικές δηλώσεις έκαναν ο Γιώργος Κωτσός από την Καρδίτσα, η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη από την Εύβοια, ο Νεοκλής Κρητικός από τη Λακωνία, ο Γιώργος Βρεττάκος από τη Β’ Πειραιώς και η βουλευτής Επικρατείας Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.

Η κυβερνητική ομάδα της «πειθούς»

Απαντήσεις έδωσε κυρίως ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που συγκέντρωσε μάλιστα πολλά θετικά σχόλια για τη στάση σεβασμού απέναντι σε όλες τις απόψεις. Ο ίδιος υπογράμμισε κατά πληροφορίες ότι η «ευρύχωρη ΝΔ είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας», παρουσιάζοντας με αναλυτικό power point τα «επιτρέπονται» και τα «απαγορεύονται» του υπό κατάθεση νόμου, παραθέτοντας στοιχεία για το τι ισχύει σε δεκάδες άλλες χώρες της Ευρώπης και αναφέροντας ότι από το νομοσχέδιο θα καλυφθούν τα δικαιώματα περίπου 1.200 παιδιών. Πλήθος παρεμβάσεων - σε ορισμένες περιπτώσεις πιο αιχμηρές - έκανε και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος μη υπερψήφισης του νομοσχεδίου και σχολιάζοντας κατά πληροφορίες ότι όσοι απείχαν ή καταψήφισαν το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν να υποστηρίζουν σήμερα ότι τους καλύπτει. Ενεργοί στη συζήτηση ήταν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, που επισήμανε ότι «γνώμονάς μας είναι το συμφέρον του παιδιού», ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.  η Γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και ο Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.  Αυτό που τονίστηκε ως προς την υιοθεσία ήταν ότι με τις προωθούμενες διατάξεις πλέον θα ελέγχονται από το κράτος και οι δύο γονείς σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα με έναν άνδρα ή μια γυναίκα μόνους που έχουν δικαίωμα υιοθεσίας.

Το «μέτωπο» με τον Αντώνη Σαμαρά

Την ίδια ώρα στη ΝΔ άνοιγε ένα ακόμα μέτωπο με τη νέα αιχμηρή παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την υπόμνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο ίδιος το 2015 απείχε από την ψήφιση για το σύμφωνο συμβίωσης. Συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού καταλόγισαν στον κ. Μαρινάκη επίθεση στο πρόσωπό του και αφού του συνέστησαν να προσέχει κατέληξαν σε έντονο ύφος ότι «ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας  είναι ο  ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς!». «Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτή τη συζήτηση», ήταν η λακωνική απάντηση κυβερνητικών πηγών, καταδεικνύοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια μετατρέποντας ι ένα ζήτημα δικαιωμάτων και ισότητας σε εσωκομματική αντιπαράθεση και δη με τον πρώην Πρωθυπουργό, αλλά και την ενόχληση που υπήρξε από την επιλογή του κ. Σαμαρά να ανακινήσει ξανά το θέμα μετά τις επικρίσεις του για την επιλογή της αποχής από την ψηφοφορία.

Σήμερα η δεύτερη «μάχη» επιχειρημάτων

Η δεύτερη «μάχη» επιχειρημάτων με στόχο τις μικρότερες δυνατές διαρροές στη ΝΔ κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει σήμερα στις 18.30 με την ίδια σύνθεση κυβερνητικών στελεχών, αλλά στη θέση του κ. Γεωργιάδη τον έτερο Αντιπρόεδρο του κόμματος Κωστή Χατζηδάκη. Και στη σημερινή ομάδα βουλευτών περίπου 11 είτε διαφωνούν είτε έχουν σοβαρές ενστάσεις. Ξεκάθαρα «όχι» έχουν πει Θάνος Πλεύρης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Ευριπίδης Στυλιανίδης. Προβληματισμούς έχουν διατυπώσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς και οι βουλευτές: Νότης Μηταράκης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Μακάριος Λαζαρίδης, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς και Δημήτρης Μαρκόπουλος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.