Μενού

Η «μάχη της 2ης θέσης»: Γιατί αισιοδοξεί ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αισιοδοξεί το ΠΑΣΟΚ

Ανδρουλάκης - Κασσελάκης
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Τον φάγαμε τον γάιδαρο, η ουρά μας έμεινε» λέει ο σοφός λαός κι αυτό ισχύει και στην περίπτωση των Ευρωεκλογών. Πόση είναι η ουρά πια; Τρεις μερούλες. Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο. Την Κυριακή ο κάθε... κατεργάρης στον πάγκο του. «Ο κυρίαρχος λαός θα μιλήσει» έλεγαν σε περασμένες δεκαετίες και... περασμένους αιώνες οι πολιτικοί αρχηγοί. 

Τώρα μάλλον πρέπει να το παραφράσουμε λίγο αφού την Κυριακή θα μιλήσει ένα... κομμάτι από τον κυρίαρχο λαό. Μάλιστα ιδιαίτερα μικρό αν κρίνουμε από τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για αποχή μαμούθ. Καύσωνας, παραλίες, απογοήτευση από τα όσα ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο, έλλειψη ενδιαφέροντος σχετικά με την πρώτη θέση, ακρίβεια προκειμένου κανείς να μετακινηθεί στον τόπο που ψηφίζει. 

Διαβάστε ακόμη: Όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές 2024

Όλα τα παραπάνω... υλικά βάλτε τα στο μίξερ, ανακατέψτε καλά και θα βγει το... κέικ της αποχής. Οι δημοσκόποι τονίζουν με κάθε τρόπο πως θα δούμε ποσοστά που ουδέποτε σε περασμένα χρόνια συναντήσαμε σε οποιεσδήποτε εκλογικές διαδικασίες. Κυριακή κοντή γιορτή για να μάθουμε.

Πάντως αν κρίνει κανείς πως το... μέγα θέμα των ημερών είναι το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη και οι γκάφες που το συνοδεύουν, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι σοβαρότης μηδέν. 

Κερασάκι στα παραπάνω όσα δήλωσε σε «παράθυρο» του Action24 ο εκ των συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλοτε βουλευτής Ιωαννίνων, Θανάσης Οικονόμου. Προφανώς και είναι καταγγελίες που δεν μπορούν να περάσουν στο ντούκου, αλλά η δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να επέμβει και να ζητήσει εξηγήσεις. Ίσως και πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Οδεύουμε σε ακόμη μια εκλογική βραδιά που εκ των προτέρων ξέρουμε τον πρώτο. Για την ακρίβεια την πρώτη και με διαφορά. Η Νέα Δημοκρατία εκ νέου θα κόψει πρώτη το νήμα και το μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι πόσο γύρω (πάνω ή κάτω) από το 33% θα βρεθεί. 

Ένα όριο που έχουν θέσει οι άνθρωποι της ότι θα είναι η βάση ώστε την Δευτέρα να μην υπάρχουν... δευτερότριτες σκέψεις από την Αντιπολίτευση.

Διαβάστε ακόμη: Η αποχή που μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις

Οπότε όλο το ενδιαφέρον της βραδιάς πέφτει στη... μάχη για την 2η θέση. Αυτή που διεκδικούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ για να έχουν την επόμενη μέρα το δικό τους «αφήγημα» όσον αφορά την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς και παράλληλα ποιο μπορεί στο μέλλον να είναι το κόμμα που θα... γκρεμίσει από την πρωτοκαθεδρία τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

kasselakis-syriza
Eurokinissi

Το... προεδρικό One Man Show

Το κάθε κόμμα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα έτρεξε με διαφορετικές καμπάνιες την προεκλογικό περίοδο. Όσο κι αν ψάξει κανείς, κοινά δεν θα βρει. Πορεύτηκαν εντελώς με άλλα... οχήματα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βλέποντας πως τα πρωτοκλασάτα στελέχη που έχουν απομείνει στην Κουμουνδούρου επιδίδονται σε ένα είδος... λευκής απεργίας, το «έτρεξε» όλο μόνος. 

Στις περισσότερες συγκεντρώσεις μόνο κάποιες σημαίες του κόσμου θυμίζει κάτι από... ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην εξέδρα των ομιλιών δεν υπήρχε καν το όνομα ή το έμβλημα του κόμματος

One man show ήταν η όλη φάση. Εξάλλου το κέντρο βάρους, ο εξ Αμερικής ορμώμενος πρόεδρος το έριξε είτε στο Tik Tok, είτε στην πάντα φιλόξενη ζώνη των «πρωινάδικων» και ειδικότερα στον Γιώργο Λιάγκα. Ο τρόπος αυτός δείχνει πλέον και ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, γνωρίζει ότι οι παραδοσιακοί αριστεροί μάλλον του... φεύγουν, οπότε έχει ανοίξει την πόρτα του απολιτίκ κοινού ή γενικά ενός κοινού που είναι ξένο προς τις παραδόσεις ή τις αξίες της Αριστεράς. Που πάντως ψηφίζει κι αυτό, οπότε καλοδεχούμενο.

androulakis-pasok
Eurokinissi

Πράσινος ήλιος και παραδοσιακές ανοιχτές συγκεντρώσεις

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισαν να περπατήσουν σε γνώριμα μονοπάτια

Το Tik Tok περιορίστηκε σε κάποιους μπουμπουριστούς χοχλιούς από την μητέρα του προέδρου και τίποτα περισσότερο. Στο ΠΑΣΟΚ αυτό το πεδίο προτίμησαν να το... προσφέρουν σε κυβερνών κόμμα και τον Κασσελάκη, που όπως φαίνεται τους είναι πιο οικείο. 

Στην Χαριλάου Τρικούπη δίνουν βάρος στο θυμικό των ψηφοφόρων τους. Κι αυτών που πήραν την απόφαση να,,, γυρίσουν σπίτι. Ο πράσινος ήλιος, η λέξη ΠΑΣΟΚ, το «θα τον μεθύσουμε τον ήλιο» είναι το τρίπτυχο σε κάθε συγκέντρωση είτε του Νίκου Ανδρουλάκη, είτε των υποψηφίων

Στο Κίνημα αποφάσισαν να επενδύσουν στον... ξεσηκωμό του τελευταίου δεκαημέρου, μέσω των παραδοσιακών συγκεντρώσεων που θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν το κλίμα δημιουργώντας παράλληλα τον απαιτούμενο βαθμό συσπείρωσης. Ειδικά σε... πάλαι ποτέ κάστρα του ΠΑΣΟΚ, όπως η Κρήτη, η Αχαΐα και η Δυτική Ελλάδα τα στελέχη κάνουν καθημερινά παρέλαση με την προσδοκία του καλού αποτελέσματος.

Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ ποντάρουν πολλά και στη δυναμική του ευρωψηφοδελτίου τους καθώς θεωρούν πως υπάρχουν εκείνα τα πρόσωπα που μπορούν να κάνουν την διαφορά, να δώσουν τη δυναμική τους, να αντλήσουν από διαφορετικές δεξαμενές, χωρίς παράλληλα να θεωρούνται... lifestyle επιλογές, που στο παρελθόν κι εκτός ευρωκοινοβουλίου αποδείχθηκαν ελάχιστες και ανύπαρκτες.

xaritsis-nea-aristera
Eurokinissi

Η σταθερότητα των δημοσκοπήσεων και η... light Νέα Αριστερά

Φτάνοντας στην κάλπη της Κυριακής τόσο στην Κουμουνδούρου, όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν αισιόδοξοι για το... μετάλλιο της 2η θέσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το ταραχώδες συνέδριο, αλλά και την διάσπαση, θεωρούν πως ξαναβρήκαν την ηρεμία και ξεκίνησαν διαδικασία αναγέννησης. Ποντάρουν άλλωστε και στις δημοσκοπήσεις που το τελευταίο τρίμηνο, με εξαιρέσεις που μετριούνται στο ένα χέρι, τους δείχνουν σταθερά στη δεύτερη. 

Παράλληλα στα καλά νέα για τους ίδιους, είναι και το γεγονός ότι η Νέα Αριστερά, που είναι το προϊόν της τελευταίας διάσπασης δεν δείχνει να αναπτύσσει δυναμική τέτοια που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Παρά το γεγονός ότι στις τάξεις έχει ιστορικά στελέχη του... παλαιού ΣΥΡΙΖΑ, αυτό από τον Στέφανο Κασσελάκη εμφανίζεται ως μια καλή ευκαιρία ότι έχει κόψει δεσμούς με το... παλιό.

Τέλος, στα επιχειρήματα που προκαλούν και τη βεβαιότητα της 2ης θέσης είναι το γεγονός πως στον ΣΥΡΙΖΑ, επενδύουν πολλά στο πρόσωπο του προέδρου. Θεωρούν δηλαδή πως μόνος του ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να φέρει στο «μαγαζί» ένα κοινό, που παλιότερα δεν ενδιαφερόταν για τις εκλογές και αν δεν ήταν ο ίδιος, ούτε αυτή τη φορά θα άφηναν την παραλία ή τον καναπέ για την κάλπη.

Η Κρήτη, το πόθεν έσχες και το... ρητό για το «επτάψυχο ΠΑΣΟΚ»

Αν ρωτήσει κανείς σήμερα, 3-4 μέρες πριν από τις εκλογές, κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για την έκβαση της Κυριακής, θα σου πει εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που θα άκουγες πριν από 20 μέρες. 

Μπορεί μόλις μία δημοσκόπηση από όσες είδαν το φως τις τελευταίες μέρες να φέρνουν το ΠΑΣΟΚ στη 2η θέση, εντούτοις οι «πράσινοι» είναι αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουν. Αλλωστε δεν κουράζονται να τονίζουν πως παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υποτιμούν την δυναμική του ΠΑΣΟΚ όπως την εκφράζουν στις δημοσκοπήσεις, σε σχέση με πραγματικά αποτελέσματα. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν ανοδικές τάσεις στην συσπείρωση, παρατηρούν ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά παράλληλα παρατηρούν και τις συγκεντρώσεις των ημερών ανά την Ελλάδα. Δεν είναι κανείς τρελός για να κάνει παρομοιώσεις με Ανδρέα Παπανδρέου. 

Ούτε καν με Σημίτη ή ΓΑΠ. Ομως θεωρούν πως ο κόσμος πλέον είναι ξανά ενεργά κοντά στο ΠΑΣΟΚ, συσπειρώνεται και αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Εξάλλου η ρήση Λαλιώτη περί «επτάψυχου ΠΑΣΟΚ» είναι πάντα ευαγγέλιο στα χείλη των στελεχών του.

Ενα ακόμη στοιχείο που κάνει τον Ανδρουλάκη και τους συνεργάτες του αισιόδοξους είναι η Κρήτη. Θεωρούν πως εκεί θα γίνει το... μεγάλο μπαμ το βράδυ της Κυριακής, γεγονός που θα τραβήξει το Πανελλαδικό ποσοστό. Δεν είναι τυχαίο πως όλους τους προηγούμενους μήνες στο ΠΑΣΟΚ επένδυσαν στο άλλοτε «πράσινο» νησί με συνεχόμενες περιοδείες και συγκεντρώσεις που... σήκωσαν επικοινωνιακά.

Για φινάλε το «πόθεν έσχες» του Κασσελάκη. Ενα δώρο από το... πουθενά για το ΠΑΣΟΚ, με τις γκάφες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργούν χαμόγελα. Οι άνθρωποι του Κινήματος θεωρούν πως και όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, μάλλον πρόβλημα θα δημιουργήσουν στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όπως κι αν έχει, με όλα τα παραπάνω τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ έχουν επιχειρήματα ώστε να στήσουν αφήγημα αισιοδοξίας. Η κάλπη βέβαια είναι αυτή που θα κρίνει ποιος διάβαζε όλο το προηγούμενο διάστημα τα γεγονότα σωστά και ποιος λάθος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.