Μενού
mitsotakis-erdogan-nea-yorkh
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η Χάγη να παρέμεινε μακριά και στη Νέα Υόρκη, αλλά η θετική δυναμική που εγκαθιδρύθηκε προ διμήνου στο Βίλνιους ενισχύθηκε έτι περαιτέρω και προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το προσεχές μέλλον. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν «πότισαν» με μία ακόμα σταγόνα το «έδαφος» των επιτελείων τους για τη διατήρηση της νηνεμίας στο Αιγαίο που αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα έως το Δεκέμβριο.

Πέραν του θερμού κλίματος και των αβίαστων χαμόγελων που καταγράφηκαν από τις κάμερες, και στη συνάντηση των δύο ηγετών παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών τους συμβούλων πίσω από τις κλειστές πόρτες στο «Σπίτι της Τουρκίας», η ελληνική πλευρά διαπίστωσε ειλικρινή διάθεση της τουρκικής ηγεσίας να παραμείνει στο μονοπάτι του διαλόγου και των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, συνεχίζοντας την αποχή από επιθετικές κινήσεις, προκλητικές ενέργειες και ρητορικές εξάρσεις εναντίον της Ελλάδας.

Ένα ακόμα βήμα στη νηνεμία – crash test ο πολιτικός διάλογος  

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Βίλνιους χθες στη Νέα Υόρκη «αγοράσαμε» κι άλλο χρόνο ηρεμίας με τη γείτονα. Το επιπλέον βήμα έγινε. Βεβαίως ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και πολλά μπορεί να κριθούν κατά τη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου που θα εκκινήσουν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ασκαπάρ στις 16 Οκτωβρίου, καθώς εκεί θα τεθεί ο «σκληρός πυρήνας» της διαφοράς μας ως προς την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για να διερευνηθούν τα περιθώρια υπογραφής ενός συνυποσχετικού για προσφυγή στη Χάγη, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι εκτός συζήτησης.

Ο Πρωθυπουργός πάντως χαρακτήρισε τη συνάντηση «παραγωγική», κάνοντας λόγο για συμφωνία εμβάθυνσης του καλού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή η εμβάθυνση βεβαίως μένει να αποκρυσταλλωθεί και σε ένα προς ένα τα στάδια του οδικού χάρτη που συμφώνησαν μέχρι και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το οποίο όρισαν για τις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ο οδικός χάρτης επί του οποίου έδωσαν τα χέρια τα καθορίζει για τα μέσα Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση αμφότερες οι πλευρές έδειξαν ότι δεν βιάζονται και επέδειξαν αποφασιστικότητα να προχωρήσουν στον οδικό χάρτη βήμα – βήμα και πολύ προσεκτικά. «Μία διαφορά 40 ετών δεν είναι δυνατόν να μπει σε ασφυκτικά πλαίσια και χρονοδιαγράμματα», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Διάλογος ακόμα κι αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε

Εξ ού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στη λογική ότι «ακόμα κι αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε» στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών «δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή για συνεργασία σε πολλούς άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος». Κοινώς δεν είναι αιθεροβάμων να τρέφει υπερβολικές προσδοκίες, αλλά δεν σκοπεύει και να αφήσει το παράθυρο ευκαιρίας να πάει χαμένο. Μιλώντας άλλωστε λίγη ώρα αργότερα σε γεύμα με τους εκπροσώπους της ομογένειας στη Νέα Υόρκη, σημείωσε πως: «Δεν αμφιβάλλω ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις και δεν είμαι ποτέ αφελής σε ότι αφορά στις σημαντικές, προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής».

Σε αυτή τη φάση πάντως όπου ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει να εξωραΐσει την εικόνα του για να άρει τα εμπόδια απόκτησης των F-16 από τις ΗΠΑ και να προσεγγίσει την Ε.Ε και τη Δύση για την προσέλευση κεφαλαίων στην καθημαγμένη τουρκική οικονομία ώστε να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ,  έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, αφού είναι ξεκάθαρο ότι η προσέγγιση των μεγάλων «παιχτών» περνάει μέσα από τις καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Συνεργασία στο μεταναστευτικό

Και μπορεί το ενδιαφέρον να επικεντρώθηκε στον οδικό χάρτη που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες με μελλοντικό στόχο την επίλυση της εδαφικής μας διαφοράς, αλλά μείζονα σημασία αποδίδεται και στο γεγονός ότι στη λεγόμενη θετική ατζέντα επί της οποίας συζήτησαν ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας συμπεριλήφθηκε και η συνεργασία στο μεταναστευτικό.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση», ανέφερε η ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να συζητηθούν και πολιτικές «έξω από το κουτί» για την από κοινού αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι ροές.

Για τη, δε, κλιματική κρίση η οποία ήταν επίσης στην ατζέντα, Ελλάδα και Τουρκία διερευνούν το ενδεχόμενο υπογραφής κάποιων συμφωνιών στη Θεσσαλονίκη, σε μία κίνηση περαιτέρω εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Το «αγκάθι» του Κυπριακού

Το «αγκάθι» στο τετ α τετ των δύο ηγετών ήταν για άλλη μία φορά το Κυπριακό, στη σκιά και της επιμονής του Ταγίπ Ερντογάν στη διχοτόμηση και την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Άποψη που διατύπωσε και από το βήμα του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του επανέλαβε την πάγια θέση Αθήνας και Λευκωσίας για λύση του Κυπριακού η οποία θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε ιδέα ή συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή».

Το θέμα συζήτησε ο Πρωθυπουργός και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε μετά το τετ α τετ με τον κ. Ερντογάν, με τους δύο ηγέτες να τονίζουν τον πλήρη συντονισμό Ελλάδας και Κύπρου.

Τόσο για το Κυπριακό όσο και για το μεταναστευτικό και την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αναμένεται να τοποθετηθεί αναλυτικά ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία είναι προγραμματισμένη για απόψε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.