Μενού
georgiadis
Άδωνις Γεωργιάδης | Aris Oikonomou / SOOC
  • Α-
  • Α+

Απάντηση στο άρθρο - έρευνα των New York Times, που κάνει λόγο ότι, όσο ήταν υπουργός Ανάπτυξης, είχε πάρει «δώρα» από τον κινεζικό κολοσσό«Huawei» με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων της εταιρείας κόντρα στο εμπάργκο των ΗΠΑ, έδωσε, μέσω του mononews.gr, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης

Στο σχετικό άρθρο του Adam Satariano και της Ελίζας Τριανταφύλλου γίνεται, παράλληλα, λόγος ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε υπογράψει σύμβαση ανάθεσης έργου με την εταιρεία για το 5G στην Ελλάδα, δεχόμενος ως «δώρα» τόσο ο ίδιος όσο και ο αδερφός του τρεις συσκευές, κινητά και λάπτοπ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε στις κατηγορίες, με σχετική επιστολή.

Άδωνις Γεωργιάδης: Η απάντησή του στους New York Times

Όπως αναφέρει το mononews.gr, και σε ό,τι αφορά την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης έργου με τη Huawei για το 5G στην Ελλάδα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε πως «δεν έχει δώσει καμία δουλειά στην εταιρεία, στην Ελλάδα».

Προσθέτει, σύμφωνα με το mononews.gr, πως το «μόνο σημείο σύνδεσής του είναι ο παιδικό τους φίλος, κ. Θεόδωρος Ταμβακίδης (σ.σ. το όνομα του οποίου επίσης εμπλέκεται στο άρθρο των NYT), ο οποίος είναι τώρα στέλεχος της Huawei και παλαιότερα ήταν υπάλληλος της αμερικάνικης εταιρείας, LM».

«Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, ανάθεση ή έργο δεν δόθηκε στην εταιρεία αυτή επί θητείας μου καθ’ οιονδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας.

Άδωνις Γεωργιάδης
Άδωνις Γεωργιάδης | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άδωνις Γεωργιάδης: Η απάντηση για τα «δώρα»

«Μετά βεβαιότητος και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου, η εταιρεία αποκλείστηκε από τον πυρήνα του 5G δικτύου μας, για σοβαρούς λόγους και με την δική μου δημόσια υποστήριξη σε αυτή την απόφαση» συμπληρώνει σχετικά.

Συνεχίζοντας, στην απάντησή του για το εάν δέχθηκε ως δώρα συσκευές τεχνολογίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει στο mononews.gr πως «σας δηλώνω ότι ουδέποτε δέχθηκα ως δώρο οποιαδήποτε συσκευή τηλεφώνου ή οποιοδήποτε άλλο δώρο από την Huawei ή από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Πράγματι μέσω του κ. Ταμβακίδη αγόρασα με απόδειξη λιανικής πώλησης δύο ή τρεις αν θυμάμαι συσκευές όλα αυτά τα χρόνια για συγγενικά μου πρόσωπα. Δεν γνωρίζω εάν κάποιο τρίτο πρόσωπο για λογαριασμό του πήρε ένα λάπτοπ όπως λέτε και δεν με αφορά.

Το άρθρο των New York Times

Στο σχετικό άρθρο - έρευνα των δημοσιογράφων, του Adam Satariano και της Ελίζας Τριανταφύλλου συγκεκριμένα, διευκρινίζεται πως τον Νοέμβριο του 2020, στελέχη της Huawei αντάλλαξαν μηνύματα σχετικά μετην πραγματοποίηση συνάντησης με έναν «φίλο» και έναν «σύμβουλο» στην Ελλάδα.

Οι επαφές, που προσδιορίστηκαν ως σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης, επρόκειτο να δώσουν στην Huawei κάτι πολύτιμο: ένα έγγραφο που περιγράφει τις κρατικές συμβάσεις και τα “έργα πρώτης προτεραιότητας” πάνω στα οποία η εταιρεία θα ήθελε να δραστηριοποιηθεί στη χώρα.

Οι διευθυντές της Huawei συζήτησαν ώστε να παρέχουν στους συμβούλους από ένα smartphone Huawei Mate XS, ένα smartwatch GT 2 και ένα κρασί, σύμφωνα με εσωτερικά μηνύματα και άλλα έγγραφα που είδαν οι New York Times.

huawei
HUAWEI | Associated Press

Τα σχέδια είναι «αυστηρά εμπιστευτικά μεταξύ μας» έγραψε ένας διευθυντής της Huawei σε μια ομαδική συνομιλία που έφερε το όνομά της από το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης της Ελλάδας.

Στην επικοινωνία, οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν για την παροχή gadget σε έναν ανώτερο υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης και τον γιο του, την παροχή συσκευών σε αξιωματούχους της αστυνομίας και υπαλλήλους στη μεταναστευτική πολιτική, και τη μεταφορά Ελλήνων αξιωματούχων σε βιομηχανικό συνέδριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 2021. Τα μηνύματα δεν αναφέρουν εάν τα δώρα παραδόθηκαν τελικά ή αν έχουν υπογραφεί συμφωνίες για έργα προτεραιότητας.

Η Huawei, η οποία βρίσκεται στη μέση ενός τεχνολογικού Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, παραμένει υπό έλεγχο εδώ και πάνω από πέντε χρόνια λόγω των φόβων ότι το Πεκίνο μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία της για κατασκοπεία ή δολιοφθορά. Η εταιρεία έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει περιορίσει τη χρήση του εξοπλισμού της Huawei στη χώρα και έχει αποκλείσει την πρόσβαση της εταιρείας σε ορισμένες αμερικανικές τεχνολογίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι άσκησαν επίσης επιθετικές πιέσεις σε συμμάχους των Πολιτειών για να απαγορεύσουν τον εξοπλισμό της Huawei στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας εκτός Κίνας.

Η Ελλάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελλιπούς επιτυχίας της αμερικανικής εκστρατείας λόμπι. Δεν έχει απαγορεύσει εντελώς τα προϊόντα της Huawei και η εταιρεία αγωνίζεται για να διατηρήσει τα “σκύπτρα” της στη χώρα.

Οι Times επιβεβαίωσαν τις εσωτερικές επικοινωνίες, οι οποίες στάλθηκαν από το 2020 έως το 2021, στο αποκορύφωμα των αμερικανικών προσπαθειών για την απαγόρευση της τεχνολογίας Huawei, αντιστοιχίζοντας ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου και άλλες πληροφορίες. Συμφώνησαν επίσης να μην αποκαλύψουν την κυβέρνηση που διεξήγαγε την έρευνα.

Ο Παύλος Μαρινάκης, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η τεχνολογία της Huawei έχει περιορισμένη παρουσία στα νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών της χώρας.

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία άμεση ή έμμεση επιρροή από την εν λόγω εταιρεία σε αποφάσεις κυβερνητικής πολιτικής, συμφωνίες ή/και συμβάσεις» απάντησε με email.

Ποια είναι η σχέση με την Ελλάδα

Ο John Strand, διευθύνων σύμβουλος της Strand Consult ανέφερε πως η Huawei συνεχίζει να «περιηγείται στο ευρωπαϊκό τοπίο για να προσπαθήσει να διατηρήσει τη θέση που έχει». «Παίζουν όλα τα χαρτιά που μπορούν να παίξουν».

Η Ελλάδα ήταν ένα αίνιγμα. Υπερασπίστηκε σθεναρά τα συμφέροντα του Πεκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όταν η Κίνα παρείχε οικονομική βοήθεια για έργα όπως το λιμάνι του Πειραιά. Πιο πρόσφατα, όμως, η Ελλάδα έκανε μεγαλύτερη στροφή προς τη Δύση.

Η χώρα έχει επίσης τηρήσει αντιφατική στάση έναντι της Huawei. Δεν έχει απαγορεύσει τα προϊόντα της εταιρείας, αλλά η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις στη χώρα προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από την κινεζική εταιρεία.

Ωστόσο, οι πωλήσεις της Huawei στην Ελλάδα αυξήθηκαν 56% πέρυσι, φτάνοντας στα 258 εκατομμύρια ευρώ (273 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τις ελληνικές ρυθμιστικές αρχές. Η εταιρεία παρείχε τεχνολογία για την ΕΡΤ, καθώς και τη δημόσια υπηρεσία υγείας, και το λιμάνι του Πειραιά.

Καθώς ο έλεγχος κατά της Huawei αυξανόταν, η εταιρεία αμυνόταν, σύμφωνα με τα μηνύματα που έλαβαν οι Times.

Το 2020, στελέχη της Huawei στην Ελλάδα συζήτησαν για ένα γράμμα που κυκλοφόρησε στο Ευρωκοινοβούλιο που ζητούσε απαγόρευση των προϊόντων της. O Jacky Chen, ανώτατο στέλεχος της Huawei στην περιοχή, απευθύνθηκε στο Θίο Ταμβακίδη, μάνατζερ στην Ελλάδα, να μιλήσει με την Εύα Καϊλή και τη Μαρία Σπυράκη.

Ο κ. Ταμβακίδης απάντησε, «νομίζω ότι μπορώ ακόμα να την πείσω» αναφερόμενος στην κ. Καϊλή και περιέγραψε την ως φίλη που γνώριζε χρόνια. Δεν είναι σαφές εάν η Huawei μίλησε με τις ευρωβουλεύτριες. Η κ. Καϊλή συνελήφθη πέρυσι στο πλαίσιο του Qatargate ενώ αρνείται κάθε κατηγορία.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ταμβακίδης είπε ότι η Huawei συνεχώς «προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι δεν είμαστε απειλή για την κοινωνία, ότι δεν είμαστε δημόσια απειλή».

Η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη

Οι New York Times προσθέτουν πως το 2020, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έφερε στην Ελλάδα μια αμερικανική αντιπροσωπεία για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας ανταλλαγής τεχνολογίας και επιστημονικών γνώσεων ανάμεσα στα δύο κράτη, τα στελέχη της Huawei ζήτησαν να υπάρχει κάποιος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να βοηθήσει στην άρση των αναφορών στην κυβερνοασφάλεια σχετικά με τις κινεζικές εταιρείες.

«Συζητήσαμε με τον Άδωνι και το κάναμε (βγάλαμε την άρση)» έγραψε ο κ. Ταμβακίδης σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής.

Ο κ. Ταμβακίδης αναφερόταν στον Άδωνι Γεωργιάδη, που κάθισε δίπλα στον κ. Πομπέο για να υπογράψει τη συμφωνία του 2020 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το αν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις υπέρ της Huawei είναι ασαφές, αλλά η εταιρεία είχε καλλιεργήσει μια σχέση μαζί του για χρόνια, σύμφωνα με τα εσωτερικά αρχεία και τις δημόσιες πληροφορίες.

Οι υπάλληλοι της Huawei ανέφεραν πως ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία. Ο ίδιος δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν εμπλέκεται σε λεπτομέρειες της συμφωνίας τεχνολογίας-επιστήμης και δεν είχε καμία επικοινωνία με τη Huawei πριν από την υπογραφή της.

Είπε ότι ήταν παιδικοί φίλοι με τον κ. Ταμβακίδη και δεν δεχόταν ποτέ δώρα από τη Huawei, αλλά αγόρασε «δύο τρεις»συσκευές για μέλη της οικογένειας με αποδείξεις λιανικής. Αρνήθηκε όμως να παράσχει στους Times αντίγραφα των αποδείξεων.
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.