Στα θέματα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και του χαρακτήρα της Χαμάς διαφώνησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφορικά με τη μειονότητα στη Θράκη, ο Ερντογάν είπε αρχικά ότι «εξέφρασα ξανά σήμερα στον αξιότιμο κ. πρωθυπουργό τις προσμονές μας από τη γείτονα και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα».
«Βλέπουμε το θέμα της μειονότητας ως μία γέφυρα ανθρώπινης φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Προσμένουμε η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας να συμβάλει στην εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: ««Οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν -και το πιστεύω βαθιά αυτό- μία γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας».
«Από τη μία πλευρά, η ελληνική μειονότητα, έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά εμπλουτίζει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Τουρκίας. Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής Πολιτείας για να συνεχίσει να το πράττει», συνέχισε ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας:
«Στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά, με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική έννομη τάξη να τούς εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών».
«Πρέπει να σάς διαβεβαιώσω ότι σ' αυτόν τον στόχο είμαι προσωπικά προσηλωμένος», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Όπως έχω ήδη τονίσει, ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη επιβεβαιώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη της αλλά και για όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας», πρόσθεσε.
«Θεωρούμε επιτυχία μας την εβνεργό παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην ελληνική κοινωνική και πολιτική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο δυστυχώς διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία», συνέχισε.
Διάσταση απόψεων υπήρξε και στο θέμα της Χαμάς, με φόντο την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ στη δευτερολογία του ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση»,.
Αντ' αυτού τη χαρακτήρισε «αντιστασιακή οργάνωση» που ιδρύθηκε το 1947 όταν καταλήφθηκαν τα εδάφη από το Ισραήλ, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με την ελληνική θέση.
«Αυτή η οργάνωση, απέναντι στην απώλεια ζωών που φτάνει τις 35.000 προσπαθεί να δώσει έναν αγώνα προστασίας, είναι μία αντιστασιακή οργάνωση και θα πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα», συνέχισε ο Ερντογάν. «Το να την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση, θα ήταν μία βάναυση προσέγγιση, θα ήταν μία αδίστακτη προσέγγιση», είπε μεταξύ άλλων.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε επίσης τη στάση της Ελλάδας στον ΟΗΕ αναφορικά με το Παλαιστινιακό, αλλά τόνισε τη διαφωνία του με την προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη πάνω στο θέμα της Χαμάς.
«Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που είναι και τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο Τάγιπ Ερντογάν είπε ότι διαφωνούν με το χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
«Αυτό που λέτε μπορεί να γίνει», ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.