Μενού
aravantinos
  • Α-
  • Α+

Ο τρόπος διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, με ένα κοινό ψηφοδέλτιο για όλη την Ελλάδα, δίνει στα πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα, χρήματα και πολιτική δικτύωση ένα τεράστιο προβάδισμα σε σχέση με άλλους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην καθημερινότητα και ξεκινούν τώρα την πολιτική τους σταδιοδρομία.

Μία από τις πολύ ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες που θα βρει κανείς στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτή του Χαράλαμπου Αραβαντινού-Σιμωνέτου, ενός νέου ανθρώπου με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και ταυτόχρονη δραστηριοποίηση στη μικρομεσαία επιχείρηση της οικογένειάς του.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Με τι ασχολείστε;

«Εχω σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και για την ολοκλήρωση του πτυχίου μου πραγματοποίησα εργασία σχετικά με την Συνθήκη Σένγκεν και το Προσφυγικό Ζήτημα. Έχω πραγματοποιήσει στο ίδιο τμήμα ένα μεταπτυχιακό με τίτλο «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» με κατεύθυνση στα ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και η διπλωματική μου πραγματεύεται την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση σε σχέση με το καπιταλιστικό μοντέλο οικονομίας και την Δημοκρατία.

‘Εχω συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών και έχω υπάρξει εθελοντής στον οργανισμό ΥΠΕΡΙΩΝ που ασχολείται με ΑμεΑ. Αυτό το διάστημα βρισκόμουν στη Γαλλία, στο Περπινιαν, όπου παρακολουθούσα μαθήματα στο πανεπιστήμιο Via Domitia σχετικά με τη γαλλική ιστορία και κουλτούρα. Τέλος δραστηριοποιούμαι και στην οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση».

Γιατί επιλέξατε να πολιτικοποιηθείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Πάντα βρισκόμουν πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Πιστεύω ακράδαντα ότι εκτός από δικαιώματα σαν πολίτες έχουμε και υποχρεώσεις. Υποχρέωση να υπερασπιστούμε το φως έναντι του σκοταδιού που περικλείει όχι μόνο την χώρα μας αλλά και την ΕΕ με την άνοδο της Ακροδεξιάς. Να παλέψουμε για κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη. Να αγωνιστούμε κόντρα στη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που διαμορφώνει μια Κοινωνική Γκουέρνικα η οποία καθρεφτίζεται ως εξής:

Στις γυναικοκτονιες, στους βιασμούς ανηλίκων, στη δολοφονία δημοσιογράφου μέρα μεσημέρι, στη νόρμα όπου επικρατεί ο πλούσιος να γίνεται πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος. Από αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Όλοι μαζί να υπερασπιστούμε τις αρχές και τις αξίες μας, να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή όπου με φάρο την πανανθρώπινη αξία δεν θα μένει κανένας άνθρωπος πίσω.

Συμμετέχω, λοιπόν, για να αλλάξουμε την Ευρώπη. Δεν είναι τρέλα δεν είναι ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!»

SYRIZA
Eurokinissi

 

Πόσο εύκολο είναι να κάνει για τις ευρωεκλογές ένας νέος άνθρωπος χωρίς έτοιμα δίκτυα και προβολή;

«Ένας νέος άνθρωπος είναι πολύ δύσκολο να γίνει γνωστός πολιτικά. Βέβαια είναι πανεύκολο στις μέρες μας να γίνεις γνωστός (viral) μέσα από ένα αστείο βιντεάκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βέβαια προσπαθεί να μας προβάλλει και εμάς τους νεότερους πανελλαδικά, με ισότιμους όρους (πχ μας έφτιαξε βιντεάκια που αυτοπαρουσιαζόμαστε, διαφορετικά δεν θα είχαμε όλοι την δυνατότητα να δημιουργήσουμε κάτι σχετικό).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στο ευροψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρίσκονται αρκετά νέα άτομα, καθώς πιστεύει σε εμάς. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι η προβολή όλων των υποψηφίων είναι ζήτημα Δημοκρατίας… Πώς όμως να λύσουμε αυτό το πρόβλημα όταν για την χώρα μας έχουν εκφραστεί οι βαθιές ανησυχίες της ΕΕ για την ποιότητα της Δημοκρατίας όπου αφορά  το Κράτος Δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, την δικαιοσύνη».

Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις Ευρωεκλογές;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αυτή την στιγμή είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έτσι πάντα θα έχει ως στόχο την πρωτιά. Δεδομένων ωστόσο των δημοσκοπήσεων που μας φέρουν ως δεύτερο κόμμα θέλουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, ώστε να σταματήσει πια αυτή η αλαζονεία, αυτή η έπαρση του κυβερνώντος κόμματος του 41%». 

Ποια θα είναι η πρώτη σας προτεραιότητα σε περίπτωση που εκλεγείτε;

«Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου που αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενδυνάμωση αυτών των αρχών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στον αντίποδα των παραπάνω: η τραγωδία των Τεμπών και το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Θα μάχομαι κόντρα στις πολιτικές λιτότητας, δηλαδή τις πολιτικές αυτές που υπονομεύουν τις δημόσιες υπηρεσίες, που υπονομεύουν την εργατική τάξη και παράλληλα οξύνουν τις ανισότητες, ενισχύουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Διαφορετικά θα μείνουμε στην ιστορία ως η ανθρώπινη κοινωνία που δεν τα κατάφερε γιατί δεν ήμασταν οικονομικά αποδοτικοί.

Το επίκεντρο των παρεμβάσεων μου θα εστιάσει και στην εγκαταλελειμμένη περιφέρεια. Πιο συγκεκριμένα στην αναβάθμιση του τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας καθώς μεγάλωσα στην Κεφαλλονιά. Δεν πρέπει ωστόσο να ξεχνάμε ότι η ποιότητα ζωής μας περνάει μέσα από τη βελτίωση  των υποδομών και των μεταφορών.

Πρέπει να προωθηθεί μία βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τον πολιτισμό των νησιών, εξασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Τέλος, πρέπει να υποστηριχτεί η αλιεία και η αγροτική παραγωγή, με προγράμματα που θα ενισχύουν τους τοπικούς παραγωγούς και θα προωθούν τα τοπικά προϊόντα».

Αραβαντινός

Μπορεί να δώσει η αριστερά απάντηση στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρωπαϊκή Ένωση;

«Το ευρωπαϊκό κόμμα The Left (GUE/NGL),όπου βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έχει μια σειρά από προτάσεις και προγραμματικές θέσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικές θέσεις του κόμματος περιλαμβάνουν: την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ισότητα όπου θα επιτευχθεί με την προώθηση πολιτικών που μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια, με την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αύξηση του κατώτατου μισθού, με την καθιέρωση κοινωνικών προγραμμάτων για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Την Οικονομική Πολιτική και Βιωσιμότητα που θα προωθηθεί με την ανάπτυξη ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου που δίνει προτεραιότητα στη δημόσια ευημερία και όχι στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δημιουργία δίκαιου φορολογικού συστήματος. Προώθηση της πράσινης οικονομίας και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τη Δημοκρατία και Συμμετοχή με την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική διαδικασία και την μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία. Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών σε όλα τα κράτη-μέλη. Προώθηση μιας ειρηνικής και δίκαιης εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στη συνεργασία και τον διάλογο καθώς και στην αλληλεγγύη και θα είναι αντίθετη στις στρατιωτικές επεμβάσεις και στη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής.

Αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με φιλόδοξους στόχους αξιοποιώντας καθαρές τεχνολογίες και βιώσιμες μορφές ενέργειας. Με βάση αυτές τις θέσεις, η αριστερά προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, εστιάζοντας σε μια περισσότερο κοινωνική, δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη. Το αν αυτές οι προτάσεις θα μπορέσουν να εφαρμοστούν εξαρτάται από την πολιτική βούληση και την υποστήριξη των ευρωπαίων πολιτών και άλλων πολιτικών δυνάμεων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA