Χρόνο για να κατασταλάξει τις σκέψεις του και να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, ώστε αυτές να εξασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα που επιδιώκει και παράλληλα να εκπέμψουν το σωστό μήνυμα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις της κοινωνίας όπως τις διατύπωσε δια της ψήφου ή της αποχής του στις ευρωεκλογές, φαίνεται πως παίρνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το «πάγωμα» των σεναρίων για ακαριαίο ανασχηματισμό την τρέχουσα εβδομάδα.
Ο ίδιος δήλωσε χθες στον ALPHA ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με την παρούσα σύνθεση. Στην πραγματικότητα βεβαίως δεν «έκαψε» ολοκληρωτικά τα σενάρια. Αφού παραδέχτηκε ότι προσωπικά βάζει στο ζύγι «αν είναι απαραίτητη μια αλλαγή προσώπου, δηλαδή αν θα έχει μεγαλύτερο όφελος τελικά από το κόστος». Όλες οι εκτιμήσεις βλέπουν πίσω από τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη απλώς μία αναβολή των κινήσεών του ως προς τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα κοινοποιηθούν πλέον την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα από Τετάρτη οπότε και θα επιστρέψει από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τι σημαίνει η μετάθεση του ανασχηματισμού
Κατά ορισμένες ερμηνείες μάλιστα η μικρή μετάθεση σηματοδοτεί και έναν πιο δομικό ανασχηματισμό σε σχέση με τις σημειακές αλλαγές που έχει κάνει στο παρελθόν. Όσα είπε ο ίδιος, δε, χθες στην πρώτη του συνέντευξη μετά την «πύρρειο νίκη» της ΝΔ στις ευρωεκλογές, φωτογραφίζουν θα έλεγε κανείς σε ένα βαθμό και το σκεπτικό με το οποίο θα επιλέξει τα νέα πρόσωπα που θα ανανεώσουν το υπουργικό «παζλ». Ωστε να υπηρετήσουν το «δόγμα» - «θα πατήσουμε γκάζι» για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τη δέσμευση «δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη, θα πηδήξουμε πιο ψηλά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε μιλώντας φιλοσοφικά… ότι το δικό του ζύγι είναι «αμιγώς επιχειρησιακό» και δεν ακολουθεί τα τυπικά πολιτικά κριτήρια των γεωγραφικών ή εσωκομματικών ισορροπιών. Κοινώς προϊδέασε ότι όταν έρθει η στιγμή θα επιλέξει πρόσωπα που θεωρεί ότι είναι «κατάλληλα» για το έργο που τους ανατίθεται. Ο ίδιος άλλωστε εστίασε στην «αποτελεσματικότητα» που έδειξαν και οι πολίτες ότι απαιτούν, επαναλαμβάνοντας ότι για εκείνον το βασικό μήνυμα της περασμένης Κυριακής προς την κυβερνώσα παράταξη ήταν: «σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι, πηγαίνετε πιο γρήγορα». Και αυτό δήλωσε αποφασισμένος να πράξει τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περιγράφοντας ήδη τις προτεραιότητες που έχει ιεραρχήσει για την επόμενη μέρα.
Τα καμπανάκια στο εσωτερικό της κυβέρνησης
Παράλληλα, χτύπησε ήδη τα καμπανάκια στο εσωτερικό της κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι εκτός από την αποτελεσματικότητα αξιολογεί και τη συμπεριφορά. Ενώ τονίζοντας ότι το 41% δεν υπάρχει πια σήμερα «κάρφωσε» εμμέσως κάποιους για αλαζονεία, σημειώνοντας πως «αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά - το 41% είναι πολύ ψηλά -, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό». Ως προειδοποίηση μεταφράστηκε και η αναφορά του ότι το μπλοκάκι της αξιολόγησης θα συμπεριλάβει και το πόσο ίδρωσε το κάθε στέλεχος τη φανέλα για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Και σε κάθε περίπτωση ήταν σαφής ότι άπαντες πρέπει να ξεχάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές και να σηκώσουν άμεσα μανίκια.
Ως προάγγελος επικείμενου ανασχηματισμού και ταυτόχρονων πολιτικών πρωτοβουλιών για τη διόρθωση λαθών και αστοχιών ερμηνεύονται και οι πολλαπλές αναφορές του Πρωθυπουργού σε «διορθωτικές κινήσεις» που προτίθεται να κάνει, οι οποίες «θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμά τους». Με δεδομένο, δε, ότι ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027». Και έχοντας αποκρυπτογραφήσει ως κυρίαρχο μήνυμα του περίπου 1 εκατομμυρίου πολιτών που είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές του 2023 τη ΝΔ και την Κυριακή επέλεξαν την αποχή, ως «μια τελευταία ευκαιρία» να αποδείξει την επόμενη τριετία ότι έχει την τόλμη να προχωρά στις αλλαγές που απαιτούν οι καταστάσεις και να συγκρουστεί ακόμα πιο δυναμικά με διαχρονικές παθογένειες ώστε να βελτιώσει την καθημερινότητά τους, ο Πρωθυπουργός φαίνεται έτοιμος για σαρωτικές αλλαγές.
Το «καράβι» δε στρίβει - Κλειδί η αποτελεσματικότητα
Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει πάντως είναι ο πολιτικός του προσανατολισμός. Ο ίδιος απέκρουσε ως «αποπροσανατολιστική» τη συζήτηση περί δεξιάς στροφής της ΝΔ με φόντο την άνοδο των κομμάτων στο δεξί πολιτικό φάσμα. Και ξεκαθάρισε ότι στη δική του φιλοσοφία «δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε και γι’ αυτό θα λογοδοτήσουμε τελικά στον ελληνικό λαό μετά από τρία χρόνια, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές».
Η «φωνή» της κάλπης - Η ακρίβεια και το «όχι» σε μείωση ΦΠΑ
Η αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων της κάλπης κατέδειξε πολιτικό κόστος για την ακρίβεια, η οποία κατά τον Πρωθυπουργό παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο ίδιος, ωστόσο, είπε εκ νέου όχι στη μείωση του ΦΠΑ ως αντίδοτο, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα επιτρέψει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. «Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος», είπε χαρακτηριστικά στον ALPHA, σημειώνοντας παράλληλα ότι σε αυτή την κάλπη και «τα λεφτόδεντρα κάηκαν». Και περιέγραψε ως «όπλα» τις επιπλέον παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς, το αυστηρό «κυνήγι» ολιγοπωλιακών συμπεριφορών και την ταχύτερη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω και της μείωσης των φόρων.
Οι προτεραιότητες
Στις προτεραιότητες που έθεσε σε εθνικό επίπεδο συγκαταλέγονται επίσης οι πρωτοβουλίες για την παροχή φθηνής στέγης (νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» & νέοι περιορισμοί στο Airbnb), οι βελτιώσεις στην ταχύτητα του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις, η αναβάθμιση της υγείας και της ασφάλειας και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσω των καλύτερων ΜΜΜ. Αλλά και η αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι προτεραιότητες που έθεσε ο Πρωθυπουργός συνοψίζονται στις εξής 5: διαπραγμάτευση για τις 4 θέσεις ευθύνης της ΕΕ, άμυνα, ζητήματα τιμών (πολυεθνικές), κοινή αγροτική πολιτική, ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.
Δικαιοσύνη VS πολιτικού κόστους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δεν έδειξε διατεθειμένος να υποχωρήσει από πολιτικές και μεταρρυθμίσεις τις οποίες θεωρεί δίκαιες και σωστές, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. Είναι ενδεικτικό πως παρότι αναγνώρισε ότι η Νέα Δημοκρατία υπέστη ζημιά από την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών επειδή δυσαρέστησε μέρος της παραδοσιακής βάσης της παράταξης, επέμεινε στην ορθότητα του νόμου. Αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για το timing με το επιχείρημα ότι αν τον έφερνε μετά τις ευρωεκλογές θα κορόιδευε τους πολίτες. Κατ’ ουσίαν έστειλε το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί να κλονίσει το συμβόλαιο εμπιστοσύνης που υπέγραψε με την κοινωνία, απλά και μόνο για να γίνει πρόσκαιρα αρεστός. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν θα προχωρήσει σε αλλαγή του οικογενειακού δικαίου για δικαίωμα τεκνοθεσίας.
Μία ακόμα «πληγή» που ανέγνωσε ο Πρωθυπουργός στην κάλπη των ευρωεκλογών ήταν και αυτή της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Και αυτή τη ρύθμιση όμως την υπερασπίστηκε στο πλαίσιο της φορολογικής δικαιοσύνης, ανοίγοντας παράθυρο μόνο για «επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία», λέγοντας όχι σε αλλαγές στον κεντρικό πυρήνα της μεταρρύθμισης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.