Μενού
Επεισόδια σε γήπεδο
Επεισόδια σε γήπεδο μεταξύ οπαδών και αστυνομίας | EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
  • Α-
  • Α+

Στη σύνδεση του χουλιγκανισμού με το οργανωμένο έγκλημα με στόχο να δώσει ονοματεπώνυμο σε εγκληματικές οργανώσεις, που με πρόσχημα τα οπαδικά «αισθήματα» προχωρούν σε κακουργηματικές πράξεις τις οποίες χρηματοδοτούν μέσω άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, δίνει έμφαση η κυβέρνηση με το σημερινό αίτημα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη δια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού για ποινική αναβάθμιση όλων των υποθέσεων αθλητικής βίας και διαφθοράς.

Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να προσκομίσουν στη δικαιοσύνη το σύνολο των διαθέσιμων στοιχείων -  από δημοσιεύματα και επίσημες ανακοινώσεις μέχρι διαδικτυακές συζητήσεις και αναρτήσεις - που αποτελούν κατά την κυβέρνηση σαφείς ενδείξεις ότι η λειτουργία των ηθικών και των φυσικών αυτουργών δολοφονικών επιθέσεων και πρόκλησης αιματηρών επεισοδίων με τη μορφή «οργανωμένων στρατών» παραπέμπει σε εγκληματικές οργανώσεις με δομή, πρόγραμμα, σχέδιο και ιεραρχία. «Μιλάμε για στρατούς που έχουν δομή, ιεραρχία, πόρους. Πόρους οι οποίοι προέρχονται από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες: από προστασίες, εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο ανθρώπων ενδεχομένως, όπλα, μια σειρά παραβατικές δραστηριότητες», υπογράμμισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο Star.

Η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι τα φαινόμενα έχουν προσλάβει πλέον χαρακτηριστικά «αποκτήνωσης» και είναι αποφασισμένη να ξεριζώσει δια παντός το «καρκίνωμα» όπως το έχει προσδιορίσει στο παρελθόν ο Πρωθυπουργός. Εξ ού και η εντολή του για μάχη μέχρι τη νίκη στην καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, ώστε να λογοδοτήσουν όσοι την υποκινούν ή την ανέχονται «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Η εμπειρία από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

Κατ’ ουσίαν η «κομβικής σημασίας» - όπως χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά στελέχη - κίνηση της ποινικής αναβάθμισης της έρευνας των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών, μεταφράζεται σε μια έρευνα κατά τα πρότυπα εκείνης που είχε διεξαχθεί για τη στοιχειοθέτηση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης αυτή τη φορά υπό το μανδύα μίας ομάδας. Στη συνένωση δηλαδή όλων των δικογραφιών, τόσο αναφορικά με επεισόδια και επιθέσεις εντός και εκτός γηπέδων όσο και άλλων για υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών ακόμα και δολοφονιών που θεωρούνται σχετιζόμενες, καλύπτοντας μακρύ χρόνο προς τα πίσω. «Θα ζητήσουμε επανέλεγχο σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσουν τις Αρχές να αναζητήσουν τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς σε αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων», επισήμανε ο κ. Οικονόμου (ΑΝΤ1).

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοινώνοντας τη νέα δέσμη σκληρών μέτρων αντιμετώπισης της λεγόμενης οπαδικής βίας στη σκιά της επίθεσης με ναυτική φωτοβολίδα στον 31χρονο αστυνομικό, σημείωσε πως: «Η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι «η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά». Στη δύσκολη αυτή μάχη στρατεύονται αστυνομία, δικαιοσύνη, ηλεκτρονικό έγκλημα, ακόμα και η ΕΥΠ όπως κατέδειξε η παρουσία του Διοικητή της Θεμιστοκλή Δεμίρη στην έκτακτη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου για τον σχεδιασμό των κυβερνητικών μέτρων.

Αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΠΑΕ

Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση ενείχαν και μια ξεκάθαρη αυστηρή προειδοποίηση προς τις ΠΑΕ: «Ή συμμορφώνεστε με τα νόμιμα – κάμερες και ηλεκτρονικά εισιτήρια με έλεγχο ταυτοπροσωπίας – και συνεισφέρετε στον έλεγχο των παραβατών ώστε οι αγώνες στην Ελλάδα να προσαρμοστούν στο κλίμα εκείνων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή το κλείσιμο των θυρών για 2 μήνες θα είναι μόνο η αρχή και θα μοιάζει χάδι». Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι και τονίζει στις ΠΑΕ πως όποιος αρνηθεί και τώρα να βρεθεί «στην ίδια σελίδα» θωράκισης του επαγγελματικού αθλητισμού και ευρύτερα του αθλητισμού απομονώνοντας νοσηρές μειοψηφίες που προχωρούν σε δολοφονικές ενέργειες και πράξεις ωμής οπαδικής βίας, θα υποστεί και τις βαριές συνέπειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξάλλου ήταν σαφέστατος. «Εάν  κρίνουμε ότι χρειάζονται και ακόμα πιο σκληρά αλλά δίκαια μέτρα, διαβεβαιώνουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα πως δεν θα διστάσουμε στιγμή», είπε. Εξήγησε, δε, ότι στο στόχαστρο μπήκε το ποδόσφαιρο και όχι τα όλα τα πρωταθλήματα όπως είχε εξεταστεί αρχικά, καθώς όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο πυρήνας όσων θλιβερών έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια είναι η βία στα ποδοσφαιρικά γήπεδα που ξεκινάει από εκεί και επεκτείνεται σε άλλους χώρους και όλη την κοινωνία. Στον αντίποδα, μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στο μπάσκετ που «φαίνεται ότι μπορεί να γίνουν κρίσιμοι αγώνες και τελικοί του ελληνικού πρωταθλήματος με εξασφαλισμένη την ασφάλεια των φιλάθλων που πηγαίνουν στο γήπεδο».

Τις επόμενες ημέρες ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της λεγόμενης οπαδικής βίας, ενώ έως τις 12 Φεβρουαρίου θα έχει καταρτιστεί το ειδικό ποινολόγιο των αυτόματων κυρώσεων που θα επιβάλλονται στις ομάδες σε περιπτώσεις επεισοδίων ή ρίψης κροτίδων, φωτοβολίδων ή καπνογόνων επιπλέον εκείνων που θα αποφασίζει η αθλητική δικαιοσύνη. Έως τότε, οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ θα υποχρεωθούν πλέον να εφαρμόσουν πιστά το νόμο για τη λειτουργία μόνο ενός συνδέσμου με έδρα την ΠΑΕ και την ΚΑΕ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι σύνδεσμοι θα σφραγιστούν. Η ΕΛΑΣ άλλωστε έχει λάβει εντολή για αυστηρότατους ελέγχους. Η κυβέρνηση εξάλλου γνωρίζει ότι θα κριθεί αυστηρά για την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει στην εφαρμογή της νέας δέσμης μέτρων και την πραγματική της βούληση για συγκρούσεις. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.