Μενού
Γιώργος Γεραπετρίτης
Γιώργος Γεραπετρίτης | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Θέση όσον αφορά στην απόσυρση της ροζ σημαίας της Γεωργίας Λαλέ από το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις και καταγγελίες για «λογοκρισία» που προκάλεσε η παρέμβασή του να κατέβει το έργο, το οποίο στέλνει μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η απόφαση να κατέβει η ροζ σημαία είχε να κάνει με τον χώρο που εκτίθετο και όχι με το ίδιο αυτό καθ΄αυτό. 

«Εγώ ως άνθρωπος και ως πολίτης και ως ακαδημαϊκός, έχω υποστηρίξει και υποστηρίζω κάθε μορφή ελευθερίας της τέχνης και ελευθερίας της έκφρασης. Η δε ελευθερία, ειδικώς της τέχνης, περιλαμβάνει και το να είναι αιχμηρή ή και επιθετική. Άρα, ξεκινάμε από αυτήν τη βασική παραδοχή. Εδώ νομίζω το ζήτημα έχει να κάνει με το εξής: πρέπει λίγο να διαχωρίζουμε τα πράγματα, σε σχέση με το περιβάλλον τους» σημείωσε, κατά την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Γεραπετρίτης.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως εάν το έργο εκτίθετο «είτε σε μουσείο, είτε σε μια γκαλερί, είτε και στο σπίτι μου ακόμη» δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα, αλλά παρουσιάστηκε σε ελληνικό προξενείο, «τον σκληρό πυρήνα του κράτους» στην αμερικανική πόλη. 

«Ποια είναι η διαφοροποίηση σε σχέση με το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης; Πρώτον, ότι πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα του κράτους και δη τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Το προξενείο, αντίθετα με ένα μουσείο, ή με μια γκαλερί που είναι προορισμένα για την έκφραση της τέχνης, το προξενείο, πρώτον, οφείλει αναγκαστικώς να φέρει ακέραια τα σύμβολα και τα εμβλήματα. Αυτή είναι η βασική του αποστολή, δηλαδή τα σύμβολα και τα εμβλήματα της χώρας. Και το δεύτερο είναι ότι οφείλει να εξυπηρετεί τους Έλληνες της διασποράς, ιδίως τους ομογενείς. Και κατά τούτο, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι θα πρέπει να έχει έναν χαρακτήρα όσο πιο ουδέτερο γίνεται. Δεν είναι γκαλερί, δεν είναι χώρος προορισμένος για έκθεση».

«Η απόφαση για τη ροζ σημαία προηγήθηκε της τοποθέτηση Νατσιού»

Όταν ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του προέδρου της Νίκης κατά της σημαίας, ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει πως η απόφαση γιατην έκθεση είχε ληφθεί πριν από την ομιλία του Δημήτρη Νατσιού.

«Θα ήθελα να μην το συνδέετε με τον κύριο Νατσιό, διότι η οδηγία που δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ομόθυμα από την υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία, ήρθε πολύ πριν από την τοποθέτηση του κυρίου Νατσιού. Άρα δεν έχει καμία απολύτως αιτιώδη συνάφεια» είπε, συγκεκριμένα.

Ανέφερε πως το προξενείο, «βεβαίως και μπορεί να φιλοξενεί έργα τέχνης», αλλά επανέλαβε πως «θέματα τα οποία αφορούν εμβλήματα και σύμβολα της χώρας, τα οποία είναι εντός της βασικής λειτουργίας του σκληρού κορμού του κράτους, οφείλουν να φέρονται ακέραια». 

Παρατήρησε πως ο ίδιος μπορεί να είναι «ανεκτικός», αλλά «υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να ανεχθούν αυτού του τύπου τα σύμβολα, όταν εξυπηρετούνται από το ελληνικό κράτος. Είναι πολύ σημαντικό και για την ουδετερότητα του κράτους, εκεί όπου είναι κατ εξοχήν ένας χώρος όπου εξυπηρετούνται πολίτες, να υπάρχει μια ουδετερότητα σε ό, τι αφορά τα σύμβολα και τα εμβλήματα της χώρας».

«Εγώ ως πολίτης μπορεί να έχω μια άποψη. Ως υπουργός Εξωτερικών, όμως, οφείλω να διασφαλίζω τη συνέχεια, την ακεραιότητα, την ουδετερότητα των υπηρεσιών του κράτους στο εξωτερικό, διότι απευθύνεται κυρίως σε ομογενείς. Δεν έχουμε όλοι, όλες τις ίδιες απόψεις. Κι εγώ θέλω να υπηρετήσω με έναν τρόπο ωφέλιμο και, κυρίως, να υπηρετήσω με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι κατά το δυνατόν ουδέτερος. Δεν θα παιδαγωγήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών θα έρθει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. (...) Και όλοι δεχόμαστε ότι το μήνυμα που αφορά την έμφυλη βία είναι ένα μήνυμα το οποίο οφείλει να περνάει. Όμως, εδώ δεν είναι θέμα μηνύματος. Είναι θέμα συμβόλου και εμβλήματος. Άρα, σε ό, τι αφορά τα κομμάτια του σκληρού πυρήνα του κράτους, που απευθύνεται σε πολίτες και οφείλει να έχει ουδέτερα χαρακτηριστικά, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι λειτουργώντας περισσότερο σε μια λογική υπουργού Εξωτερικών, όχι ως πολίτη, νομίζω ότι οφείλαμε να έχουμε αυτή τη στάση» κατέληξε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.