Μενού
Γιώργος Γεραπετρίτης
Γιώργος Γεραπετρίτης | ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

«Δεν είναι θέμα αυτοδιάθεσης του κάθε αξιωματούχου, είναι θέμα συμφωνιών» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην επιμονή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, να αφαιρεί το «Βόρεια» απ΄το όνομα της χώρας της, σε παράβαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε πως τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια δεσμεύονται να χρησιμοποιούν το όνομα Βόρεια Μακεδονία και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις πιέσεις για την τήρηση των Πρεσπών. 

«Από τη στιγμή που κυρώνεται μία διεθνής συνθήκη, δεν μπορεί κανένα από τα δύο κράτη, μονομερώς, να την αναθεωρήσει» τόνισε και συμπλήρωσε πως «ακόμα και εάν διαφωνείς, πρέπει να την τηρείς». 

Σημείωσε πως την περίοδο που η Νέα Δημοκρατία ήταν αντιπολίτευση, είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της σχετικά με ορισμένα κεφάλαια για «γκρίζα θέματα» που μπορεί να προκαλούσαν εντάσεις και η σημερινή κατάσταση τη δικαιώνει.

«Η ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας εμφανίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών που δεν μπορεί να τροποποιηθεί» υπογράμμισε σε άλλο σημείο και ενημέρωσε πως δεν μπορεί ν΄αλλάξει ακόμα κι εάν υπάρξει διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε στις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα από το εσωτερικό - χαρακτηριστικές οι δηλώσεις από το ΥΠΕΞ τη χώρας και τον υπουργό Δικαιοσύνης - αλλά και τόνισε πως η ελληνική πλευρά έδρασε με ταχύτητα, γεγονός που φαίνεται και από τις διεθνείς αντιδράσεις.

«Η ελληνική πλευρά αντέδρασε με ετοιμότητα, ενημερώθηκαν άμεσα οι κοινοτικές αρχές. Υπήρξε άμεση αντίδραση από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πολλές χώρες εξέδωσαν ανακοινώσεις» είπε και έκανε λόγο για μία «συντονισμένη αντίδραση προς την κατεύθυνση της συμμόρφωσης».

«Εμείς απαιτούμε τη συμμόρφωση. Θα διαμορφώσουμε το πλαίσιο ώστε να υπάρξει πλήρως εφαρμογή» τόνισε.

Όσον αφορά, τέλος, στα μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας που δεν έχουν έρθει στη Βουλή προς κύρωση, εξήγησε πως η Αθήνα βλέπει μία «διάσταση στην πολιτική της Βόρειας Μακεδονίας και θα τα φέρουμε όταν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση από τη γείτονα». 

Διαβάστε επίσης

Τα ντολμαδάκια του Ερντογάν στον Κυριάκο και το ελληνικό Γουότεργκεϊτ-φάντασμα

Μπαράζ σεισμών τα ξημερώματα στην Αττική: Έξι δονήσεις μέσα σε δύο ώρες

Μύκονος: Βίντεο ντοκουμέντο από τη φονική συμπλοκή μεταξύ μεταναστών με έναν νεκρό 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.