Μενού
Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Το σενάριο δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία πλήττεται από τους βομβαρδισμούς της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, εξετάζει η Ελλάδα όπως διευκρινίζουν σχετικά διπλωματικές πηγές.

Όπως σημειώνει σχετικά το υπουργείο Εξωτερικών, για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο, η ελληνική Κυβέρνηση συζητάει με άμεσους ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.

Αναλυτικά, αναφέρουν πως «η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή – η ελληνική Κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».

Γάζα: Ποιο ήταν το σχέδιο Μακρόν

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» προς τη Γάζα με βάση την Κύπρο, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, «η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι' αυτόν το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο». Τόνισε, μάλιστα, ότι είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το συγκεκριμένο θέμα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο στόχος είναι να σταλούν στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το συντομότερο, μέσω θαλάσσης και αέρος». «Όλα αυτά», είπε, «θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα και με τις ισραηλινές αρχές και με τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι για να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα, θα πρέπει υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία», την οποία η Γαλλία υποστηρίζει, καθώς είναι απαραίτητη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, αλλά και για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.