Μενού
mitsotakis-erntogan-2
Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κοινές δηλώσεις από την Άγκυρα παραχωρούν αυτή την ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την «ειλικρίνειά» του στην ανάπ[υξη των διμερών σχέσεων, ενώ έκανε λόγο για «παραγωγική και ειλικρινή συνολιμία με τον πρωθυπουργό».

Σε αυτήν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, «εξέτασαν λεπτομερώς τα θέματα της διμερούς ατζέντας», ενώ επισήμανε ότι στόχος είναι η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών στα 10 δις δολάρια, κάτι στο οποίο θα βοηθήσει, όπως είπε ο κ. Ερντογάν, και το κοινό εμπορικό σύμφωνο που υπογράφηκε.

Επιπλέον, σήμερα υπογράφτηκε μνημόνιο κατανόησης διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων, καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε σεισμογενή περιοχή. Στο ίσιο πλαίσιο, υπογράφηκε και συμφωνία στον τομέα της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «αλληλένδετα προβλήματα στος ελληνοτουρκικές σχέσεις», υπογραμμίζοντας ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στη βούληση για την επίλυση των προβλημάτων, στο πλαίσιο του ειλικρινούς διαλόγου και της καλής γειτονίας».

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας έκανε επιπλέον λόγο για «ενότητα αντίληψης στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ενώ αναφέρθηκε και στο αίτημα για «εκπλήρωση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα», όπου υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Παράλληλα, μίλησε για «δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό» που πρέπει να επιτευχθεί, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

«Δεν υπάρχει κανένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί», υπογράμμισε κόμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό, όπου έκανε λόγο για ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και θετική ατζέντα στα ελληνοντουρκικά, ενώ, αναφερόμενος στη Μονή της Χώρας, είπε ότι είναι «ανοιχτή προς όλους»,.

Στη δευτερολογία του ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν θεωρεί τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», αλλά τη χαρακτήρισε «αντιστασιακή» που ιδρύθηκε το 1947 ότα καταλήφθηκαν τα εδάφη από το Ισραήλ, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία του με την ελληνική θέση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.