Κομβικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν άμεσα από τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα (31/01) στις Βρυξέλλες.
Η επιχείρηση «Ασπίδες», όπως αποκάλυψε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρώπης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος με στόχο να προστατευτούν τα εμπορικά πλοία από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Είμαι σίγουρος ότι θα παρθεί μια απόφαση για την επιχείρηση. Δεν θα είναι όλα τα κράτη μέλη πρόθυμα να συμμετάσχουν, αλλά κανείς δεν θα την παρεμποδίσει, αυτό ελπίζω. Όσοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν, πρέπει απλώς να κάνουν στην άκρη», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε να είμαστε πολύ γρήγοροι. Ελπίζω ότι στις 17 Φεβρουαρίου η αποστολή μπορεί να ξεκινήσει. Πρέπει να αποφασίσουμε ποια χώρα θα αναλάβει τη διοίκηση, πού θα είναι το αρχηγείο και ποια ναυτικά μέσα θα διαθέσουν τα κράτη μέλη», πρόσθεσε ο Μπορέλ.
«Ελπίζω ότι αυτό θα αποφασιστεί σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μπορέλ αιτιολόγησε την επιχείρηση με τα ακόλουθο σχόλιο: «Είναι μια σημαντική αποστολή. Ανησυχούμε όλοι για την κυκλοφορία στη Διώρυγα του Σουέζ και πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες μας ζητούν να το κάνουμε επειδή το επιχειρηματικό τους μοντέλο υποφέρει πολύ λόγω της υψηλής αύξησης του κόστους που συνεπάγεται την ανάγκη να αλλάξουν διαδρομή για να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό επηρεάζει το κόστος και συνεπώς τις τιμές. Επηρεάζει τον πληθωρισμό».
Αποστολές για τις επιθέσεις των Χούθι
Τον Δεκέμβριο, για τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν την Επιχείρηση Prosperity Guardian, μια αποστολή που περιλαμβάνει ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.
Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει τη δική της αποστολή, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία έχουν ήδη στρατιωτικά σκάφη στην περιοχή.
Σύμφωνα με το Politico, το Βέλγιο και η Γερμανία δήλωσαν ότι θα στείλουν πολεμικά πλοία για να συνεισφέρουν σε αποστολή της ΕΕ.
Κατά τις ίδιες πηγές, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι τα φαβορί για να ηγηθούν της αποστολής.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε την Τετάρτη (31/01) ότι θα προτείνει να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης και ο ίδιος θα προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την αποστολή.
Επιθέσεις Χούθι: Αναταραχή στο εμπόριο
Σύμφωνα με το responsiblestatecraft.org, μέχρι τις 26 Ιανουαρίου οι Χούθι είχαν αρπάξει τουλάχιστον ένα πλοίο και εξαπέλυσαν 34 επιθέσεις, καμία από τις οποίες δεν έχει οδηγήσει σε θύματα ή μεγάλες ζημιές.
Διεθνείς αναλυτές, επισημαίνουν ότι το 90% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που συνήθως ταξίδευαν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ επιλέγουν διαφορετικά δρομολόγια.
Οι επιθέσεις των Χούθι οδήγησαν επίσης σε πτώση 1,3% του παγκόσμιου εμπορίου τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, και η αβεβαιότητα σχετικά με τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα έχει καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την παροχή διεθνούς βοήθειας στο Σουδάν.
Επίσης, η Κίνα έχει ζητήσει αποκλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα «για να επαναφέρει τη ναυτιλία της χώρας σε ομαλή τροχιά», όπως τονίζεται από το Πεκίνο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.