Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς συνεχίζει να προκαλεί η κάθετη διαφωνία που διατύπωσε δημοσίως ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για την κυβερνητική τροπολογία περί άπαξ χορήγησης άδειας διαμονής σε παράτυπους μετανάστες εφόσον διέμεναν στις 30 Νοεμβρίου 2023 και συνολικά για 3 συνεχή χρόνια στην Ελλάδα και κατά την αίτηση διαθέτουν συμβόλαιο εργασίας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και τις αναλυτικές διευκρινίσεις επί του περιεχομένου και των ωφελειών της ρύθμισης που δόθηκαν κατόπιν συνεννοήσεως με το Μέγαρο Μαξίμου από τον Υπουργό Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, και τον Υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη – ο οποίος ως γνωστόν έχει στενές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά – ο πρώην Πρωθυπουργός επέμεινε και χθες στις ευθείες βολές, κατηγορώντας αυτή τη φορά μέσω συνεργατών του την κυβέρνηση για ανακολουθία δια της παράθεσης διαβεβαιώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου (στις 29/9/2023) ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει νομιμοποιήσεις.
Ενόχληση στο κυβερνητικό επιτελείο που αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια δημόσια αντιδικία με τον Αντώνη Σαμαρά, γι’ αυτό και αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους. Η επιλογή όμως της απάντησης μέσω κυβερνητικών πηγών στη χθεσινή νέα αποκήρυξη της κυβερνητικής ρύθμισης εκ μέρους του πρώην Πρωθυπουργού, αφενός καταδεικνύει την ενόχληση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο, αφετέρου σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του Μεγάρου Μαξίμου να μην υπαναχωρήσει από μία ρύθμιση στην ορθότητα της οποίας πιστεύει βαθιά, καθώς όπως επισημαίνεται ενισχύει τη δημόσια ασφάλεια και συμβάλλει στην επίλυση της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό αλλά και τον κατασκευαστικό κλάδο.
«Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή», σημείωσαν κυβερνητικές πηγές, αποτυπώνοντας με αυτή τη λιτή απάντηση ξεκάθαρα την ενόχληση που υπάρχει από τη συνέχεια την οποία έδωσε ο κ. Σαμαράς στο θέμα.
Η απάντηση στα «καρφιά» Σαμαρά για την τροπολογία για τους μετανάστες
Κυβερνητικά στελέχη άλλωστε εξέφραζαν με νόημα την απορία τους για την αδυναμία κατανόησης της διαφοράς από έναν έμπειρο πολιτικό όσο ο Αντώνης Σαμαράς. Αποκρούοντας, δε, τα έμμεσα καρφιά περί πολιτικής που δεν θα ακολουθούσε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγορούσε η ΝΔ για πολιτική ανοιχτών συνόρων, υπογράμμιζαν στο παρασκήνιο ότι η μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστά έμπρακτη απόδειξη της αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής που ακολουθεί η ΝΔ στο μεταναστευτικό.
Με δεδομένο πάντως ότι η τόσο ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην Πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια της διαχωριστικής γραμμής που τράβηξε πρόσφατα από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με την Τουρκία αλλά και την απόφαση νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ορισμένοι ερμηνεύουν τη στάση του όχι απλώς ως απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού να τοποθετείται πλέον δημόσια για μείζονα ζητήματα με μεγάλη βαρύτητα για το δεξιό ακροατήριο της ΝΔ, αλλά ως χάραξη μιας γραμμής εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
«Επιχειρήματα που στερούνται της αναγνώρισης της σημερινής πραγματικότητας»
Η Ντόρα Μπακογιάννη πάντως χθες από τη Βουλή, αν και απέφυγε να μιλήσει ευθέως για τον Αντώνη Σαμαρά, απάντησε εμμέσως στις αιχμές του περί μετατροπής της χώρας σε «φάρο προσέλκυσης λαθρομεταναστών» με την επίμαχη τροπολογία, σχολιάζοντας πως η ίδια που έχει πολεμήσει το «λαϊκισμό» ακούει «επιχειρήματα που στερούνται της αναγνώρισης της σημερινής πραγματικότητας».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι η τροπολογία δεν πρόκειται να αποσυρθεί «γιατί είναι σωστή» και «τόσο προσεκτικά διατυπωμένη που ο φόβος των ανθρώπων ότι αυτή η τροπολογία θα αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων λαθρομεταναστών δεν είναι πραγματικός».
Ο, δε, Δημήτρης Καιρίδης υπεραμύνθηκε της ρύθμισης με σθένος από τη Βουλή επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τον κίνδυνο να χαθούν 1 έως 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη μη έγκαιρη συγκομιδή της ελιάς λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.
Αμφότεροι τόνισαν ότι η τροπολογία θα ενισχύσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη μέσω της καταγραφής και ταυτοποίησης μεταναστών οι οποίοι ήδη ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, θα καταπολεμήσει τη μαύρη και αδήλωτη εργασία και θα ενισχύσει το εργατικό δυναμικό της χώρας σε κλάδους που οι Έλληνες αποδεδειγμένα αρνούνται να εργαστούν και θα ενισχύει τα δημόσια έσοδα.
«Ρύθμιση άπαξ και όχι για όσους θα έρθουν πιθανόν στο μέλλον στη χώρα»
Παράλληλα, από το κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζεται ότι η τροπολογία όχι απλώς δεν νομιμοποιεί άνευ όρων παράνομους μετανάστες αλλά αντιθέτως αυστηροποιεί το νόμο Σαμαρά του 2014 βάσει του οποίου εκδίδεται άδεια διαμονής μετά από 7 χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, συνδέοντας την άδεια διαμονής με τη νόμιμη εργασία υπό την προϋπόθεση της οποίας δίδεται στα 3 έτη η άδεια και ανακαλείται αυτομάτως με την απώλεια της θέσης εργασίας.
«Το κριτήριο της 7ετούς παραμονής δεν αλλάζει. Μιλάμε για ρύθμιση άπαξ και όχι για όσους θα έρθουν πιθανόν στο μέλλον στη χώρα», διαμηνύεται σε όλους τους τόνους.
«Δεν είναι νομιμοποίηση. Δεν δίνει κανένα δικαίωμα πέραν της πρόσβασης στην αγορά εργασίας. Ούτε επανένωση οικογενειών, ούτε ιθαγένεια. Δεν αφορά νεοεισερχόμενους. Αφορά ανθρώπους που είναι ήδη εδώ 3 χρόνια και, και οι άδειες διαμονής τους δεν ανανεώθηκαν και κυρίως έχουν συμβόλαιο εργασίας», είπε από τη Βουλή ο Υπουργός Μετανάστευσης.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην Ολομέλεια της Βουλής όπου αύριο (ή την Τρίτη αν απαιτηθεί περισσότερος χρόνος) είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί η εν λόγω τροπολογία και η αντιπολίτευση θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επ αυτής προκειμένου να αναδείξει και άλλες πιθανές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της πλειοψηφίας.
Μέχρι στιγμής πάντως κανείς άλλος πλην του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει πάει – δημοσίως τουλάχιστον – κόντρα στην κυβερνητική γραμμή. Από το Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε διαμηνυόταν χθες βράδυ ότι «βεβαίως και τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας πλην του πρώην πρωθυπουργού».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.