Μενού
syriza
Στιγμιότυπο από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Καχυποψία, γκρίνια και αναβρασμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις τρία 24ωρα πριν τις κάλπες της Κυριακής για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα. Στο φουλ οι μηχανές στα επιτελεία των πέντε υποψηφίων στα τελευταία μέτρα της κούρσας με το βλέμμα να είναι στραμμένο στη μάχη για την εκπροσώπηση στα 570 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Προς αναζήτηση εκλογικών αντιπροσώπων βρίσκονται οι Αχτσιόγλου, Κασσελάκης, Παππάς, Τζουμάκας και Τσακαλώτος με στόχο την σωστή καταμέτρηση των ψήφων. Στο στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου, που δεν έχει εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στην δίνη της εσωστρέφειας, έχουν καταλήξει  εδώ και καιρό στα πρόσωπα που θα βρίσκονται στο πόστο τους την Κυριακή.

Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος έχοντας στο πλευρό τους  κομματικά στελέχη με γνώση της διαδικασίας δεν προβληματίζονται και έχουν ήδη οργανωθεί. Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει στα επιτελεία Κασσελάκη και Τζουμάκα. Ο 35χρονος υποψήφιος, που με δυσκολία είχε καταφέρει να συγκεντρώσει τις 30 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που χρειάζονταν για την κατάθεση της υποψηφιότητας του, είναι γνωστό πως δεν διαθέτει τον απαραίτητο κομματικό μηχανισμό. Έτσι οι συνεργάτες του προσανατολίζονται στους εθελοντές που έχουν κοντά τους αλλά και στα κορυφαία στελέχη που τον στηρίζουν. Σε αυτό το κλίμα  Παύλος Πολάκης, Πέτρος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Δώρα Αυγέρη και Γιώργος Τσίπρας ενεργοποιούν και αυτή με τη σειρά τους μέλη στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν εκλογικοί αντιπρόσωποι. 

Αγωνία για το αποτέλεσμα που δρομολογεί εξελίξεις

Τα σενάρια διάσπασης, που ολοένα και περισσότερο συζητούνται πλέον ανοικτά, φέρνουν αβεβαιότητα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Στη χθεσινή δημοσκόπηση του MEGA η Έφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται πρώτη στο γενικό σύνολο με προβάδισμα 6 μονάδων ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται με 8 μονάδες στους ψηφοφόρους που θα πάνε την Κυριακή. Αναφορικά με το ποιος ή ποια  μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ένα 39% των ερωτηθέντων δηλώνει ο Στέφανος Κασσελάκης έναντι 37% που λέει Έφη Αχτσιόγλου. Ενώ στην ερώτηση ποιος ή ποια μπορει να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 40% δείχνει τον κ.Κασσελάκη. Αναλόγως λοιπόν με το ποιοι θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες το η αναμέτρηση προβλέπεται ντέρμπι με έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην αποκλείουν και εκπλήξεις.

Πάντως οι υποψήφιοι θέλοντας να ξορκίσουν τα περί διάσπασης και ρήξης προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους. Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να δηλώνει πως ακόμα και αν χάσει θα παραμείνει στο κόμμα και θα βοηθήσει με όλες τους τις δυνάμεις στην ανασυγκρότηση του χώρου, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και σε όσους υποστηρίζουν πως εφόσον εκλεγεί ο 35χρονος δεν έχουν χώρο στην Κουμουνδούρου.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης πήρε θέση και σε αυτά τα σενάρια που ακούγονται δηλώνοντας πως «όταν τεθεί ένα πλαίσιο που καθορίζει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος, αυτοί που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο, που θα είναι και το μέλλον, θα το στηρίξουν. Αν κάποιοι διαφωνούν ενδεχομένως να μην είναι στον ΣΥΡΙΖΑ» ενώ δεν απέκλεισε την διάσπαση του κόμματος και στην ίδια γραμμή με την Όλγα Γεροβασίλη είπε οτι « αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μια κατάσταση που θα  οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν το επιδιώξει κανείς. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν περισσεύει». Ο κ. Αποστολάκης απάντησε και για το βίντεο στην Μακρόνησο και τις θυελλώδεις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σημειώνοντας πως κανένας δεν είναι ιδιοκτήτης της ιστορίας. 

Το λάθος Τσακαλώτου

Πάντως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες σε συνέντευξη του στο OPEN είπε πως ήταν λάθος του η συγνώμη που ζήτησε εκ μέρους όλου του κόμματος για το σποτ Κασσελάκη στην μαρτυρική Μακρόνησο. Μάλιστα είχε υπάρξει ενόχληση για αυτή την αποστροφή από τον κ.Τσακαλώτο με τον Νίκο Σκορίνη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και ιδρυτικό στέλεχος της ΡΕΝΕ, να δηλώνει στο in.gr πως «εκ μέρους του κόμματος μπορεί να μιλά μόνο ο πρόεδρος και εφόσον δεν έχει πρόεδρο το κόμμα, δεν μπορεί να μιλά κανένας» απηχώντας σε μεγάλο βαθμό το κλίμα ανάμεσα στα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.