Στη Βουλή μεταφέρθηκε το ζήτημα της Θεσσαλίας και των καταστροφών που προκάλεσε σε αυτήν η κακοκαιρία Daniel, με την υφυπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, να αναφέρει στη συζήτηση, μετά την επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι «το νερό στον Βόλο δεν ήταν πόσιμο και πριν τις πλημμύρες».
Μάλιστα, στην ίδια συζήτηση έδωσε οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πλημμυροπαθείς στον Βόλο, προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια το μολυσμένο νερό.
«Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 300 δειγματοληψίες, τις τελευταίες πέντε ημέρες σε όλες τις περιοχές. Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές δίνουμε στοιχεία για το πότε το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και για μπάνιο και για να πλύνουν το πρόσωπό τους, για βούρτσισμα δοντιών και για το πότε δεν είναι, οπότε χρειάζεται να ακολουθήσουν άλλα μέτρα, όπως είπαμε στον Βόλο να βράζεται το νερό στους 100 βαθμούς και μετά από τρία λεπτά να το χρησιμοποιούν γι΄αυτές τις εργασίες» είπε σχετικά.
Τι είπε για τις υγειονομικές συνθήκες
Μιλώντας για τις υγειονομικές συνθήκες, που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε πως «η περιοχή δίνει κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, γι' αυτό και όλο τον χρόνο γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση». Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, μόλις χθες εντοπίστηκαν ζωντανές προνύμφες, λαμβάνονται συνεχώς δείγματα και από στάσιμα νερά προκειμένου να γίνουν προνυμφοκτονίες και να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων.
Επίσης, όπως τόνισε, η Θεσσαλία είναι η δεύτερη περιοχή στη χώρα σε συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, πριν τις πλημμύρες, και γι΄αυτό υπάρχει εγκύκλιος για έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση.
Τα νεκρά ζώα
Σε σχέση με τα νεκρά ζώα, επεσήμανε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες περισυλλογής, υγειονομικής καύσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, γίνεται απολύμανση στις περιοχές που υπήρχαν τα νεκρά ζώα, στις περιοχές που συλλέγεται η λάσπη και στις περιοχές με στάσιμα ύδατα.
Ως προς την παροχή ιατρικής φροντίδας, είπε ότι άρχισε ο εμβολιασμός των κατοίκων και σε πληρώματα της Πυροσβεστικής. «Ανάγκες καλύπτονται επίσης πόρτα-πόρτα και χωριό-χωριό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν» πρόσθεσε.
Τόνισε, καταληκτικα, ότι αυτό θα είναι το μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα αρχίσει να «ξετυλίγεται» σε όλη τη χώρα, ένα αποκεντρωμένο σύστημα δηλαδή που θα φτάνει στον τόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι, όχι μόνο τώρα στις πλημμύρες αλλά και στο μέλλον.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.