Τις διπλωματικές διεργασίες για την αποφυγή μίας ανεξέλεγκτης ανθρωπιστικής κρίσης με πολλαπλές συνέπειες από το πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς και την αποτροπή μίας ευρείας περιφερειακής κρίσης εντείνουν Ευρώπη και ΗΠΑ. Ως minimum στόχοι σε αυτή τη φάση έχουν τεθεί η επίτευξη ανθρωπιστικών παύσεων ώστε να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και οι εναλλακτικοί διάδρομοι παροχής της δια θαλάσσης.
Αυτά είναι τα δύο επίδικα της σημερινής Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης που συγκαλεί στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στην οποία έχουν προσκληθεί κράτη – μέλη της Ε.Ε, κράτη της περιοχής, μέλη της G20 με εξαίρεση τη Ρωσία, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που θα εκπροσωπηθούν από την Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας.
Στο Ελιζέ σήμερα ο Μητσοτάκης
Το παρών στο Μέγαρο Ελιζέ θα δώσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος εξάλλου είναι σε ανοιχτή γραμμή και πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις που διεξάγονται για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επιτρέψει την παροχή μεγαλύτερου όγκου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους αμάχους της Γάζας. Μόλις χθες άλλωστε το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα έκλεισε για λόγους ασφαλείας, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ και η βοήθεια που καθίσταται δυνατό να μετακινηθεί από εκεί σε συνεργασία με την Αίγυπτο είναι μικρή. «Αυτή η σανίδα σωτηρίας είναι εξωφρενικά λεπτή», είπε χαρακτηριστικά ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο σημείο.
Η διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο επιχειρησιακά εγχείρημα και είναι βέβαιο ότι η δια ζώσης επαφή των ηγετών θα συμβάλλει στην καλύτερη αποκρυστάλλωση των δυσκολιών και τις δυνατότητες σχεδιασμού. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εγγυήσεις ασφαλείας για τα πλοία που θα καταπλεύσουν στη Μέση Ανατολή δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασφαλής λιμένας στη Γάζα, καθώς και τα εχέγγυα ότι τρόφιμα, νερό και ιατροφαρμακευτικό υλικό θα καταλήξει στα χέρια όσων το έχουν πραγματικά ανάγκη κι όχι στους τρομοκράτες της Χαμάς. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε είχε τονίσει προ ημερών στο Politico ότι στη σημερινή Διάσκεψη στο Παρίσι θα συζητήσει όλες τις επιλογές με τον Πρόεδρο Μακρόν και τους Άραβες ηγέτες που θα λάβουν μέρος σε αυτή.
«Για διάδρομο δια θαλάσσης θα ήταν απαραίτητο να υπάρχει πλήρης προστασία όλων των εμπλεκομένων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα φτάσουν με ασφάλεια στη Γάζα.
Βάσει των logistics αν είναι δυνατόν να το κάνουμε αντί να στέλνουμε τη βοήθεια με αεροπλάνα και στη συνέχεια να τη μεταφορτώνουμε σε φορτηγά, αν είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν ευτυχής να συμμετέχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία», είχε σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Politico. Η Ελλάδα πάντως, τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του ρόλου πυλώνα σταθερότητας που διαδραματίζει στην περιοχή, όσο και ως αξιόπιστος συνομιλητής όλων των χωρών της περιοχής, είναι βέβαιο ότι έχει λόγο και ρόλο στην περιοχή.
Τι θα πει ο πρωθυπουργός
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής ροή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και θα επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού. Πρόκειται, δε, να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για την απερίφραστη καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας παράλληλα ότι «όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει παράλληλα την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Σήμερα το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Μοχάμαντ Σταγιέχ, στον οποίο - σύμφωνα με συνεργάτες του - αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή. Θα υπογραμμίσει επίσης την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.