Μενού
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης | SOOC
  • Α-
  • Α+

Σε δύο ανοιχτά μέτωπα έχουν στραμμένο το βλέμμα η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτά της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών την προσεχή Κυριακή, για αμφότερα εκ των οποίων προετοιμάζονται κατάλληλα.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τέθηκε χθες στο μικροσκόπιο του ΚΥΣΕΑ, το οποίο υπό την εκτίμηση ότι πρόκειται για μία έκρυθμη κατάσταση «που δε θα τελειώσει σύντομα» προχώρησε σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση κάθε σεναρίου επιπτώσεων στη χώρα μας, εστιάζοντας στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύρια πηγή ανησυχίας αποτελεί το ενδεχόμενο μια εκτενή χερσαια επιχείρηση στη Γάζα να επηρεάσει τη στάση των αραβικών κρατών και να υπάρξει μία γενίκευση της σύρραξης στην περιοχή με την εμπλοκή Συρίας και Λιβάνου, ακόμη χειρότερα και το Ιράν.

Ως προς τον κίνδυνο ενός νέου μεταναστευτικού κύματος, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι στην παρούσα φάση δεν παρατηρείται κάποια αύξηση των ροών, αλλά όπως τονίστηκε στο ΚΥΣΕΑ «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι». Εξ ού και οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε επιφυλακή, με πρώτιστο μέλημα την αποτροπή πιθανής προσπάθειας διέλευσης τρομοκρατών από την Ελλάδα με προορισμό την Ευρώπη. Η εντολή που έχει δοθεί είναι για ακόμα πιο εντατική φύλαξη των συνόρων, ενώ σε εγρήγορση βρίσκεται και η ΕΥΠ. 

Τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ κατά πληροφορίες απασχόλησε και η αλλαγή στάσης της Τουρκίας, που πέρασε από την επιτήδεια ουδετερότητα στη σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ σε μια στιγμή που οι συγκρούσεις κλιμακώνονται και εκφράζονται φόβοι για επέκταση του πολέμου. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην επηρεαστεί το θετικό διμερές κλίμα που καλλιεργήθηκε τους τελευταίους μήνες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και εκφράστηκε αισιοδοξία ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση η διάθεση θα αποκρυσταλλωθεί στον πολιτικό διάλογο που εκκινεί στις 16 Οκτωβρίου και τη θετική ατζέντα που θα συζητηθεί την επόμενη μέρα μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Μπροστά στη μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Μητσοτάκης

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός βγαίνει μπροστά στη μάχη του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών με στόχο να κερδηθεί το στοίχημα του «13+3» ή έστω να επικρατήσει η ΝΔ στις περισσότερες εκ των 6 Περιφερειών όπου το αποτέλεσμα θα κριθεί αυτή την Κυριακή και φυσικά στο Δήμο της Αθήνας. Έτσι επιχειρεί να ενισχύσει δια της προσωπικής του παρουσίας τους υποψηφίους που έχουν λάβει το επίσημο χρίσμα της ΝΔ. 

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο πλευρό του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στην πλατεία Βικτωρίας. Σαφής στόχος ήταν να αναδειχτεί η αναβάθμιση υποβαθμισμένων παλαιότερα περιοχών της πόλης υπό τη διοίκηση του κ. Μπακογιάννη και η αναβάθμιση κάθε γειτονιάς. Έχοντας κερδίσει την πρώτη Κυριακή με χαώδη διαφορά από τον πολιτικό του αντίπαλο Χάρη Δούκα, στην Πειραιώς επικρατεί η άποψη ότι οι Αθηναίοι θα επικυρώσουν στην επικείμενη τελική αναμέτρηση την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Κώστα Μπακογιάννη, αναγνωρίζοντας το έργο που έχει υλοποιήσει και την ανάγκη να συνεχίσει το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει βάλει στις ράγες. 

Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες και την Τρίπολη για να στηρίξει εκ νέου τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος θεωρείται ότι μπορεί να επικρατήσει του γαλάζιου Πέτρου Τατούλη, αφού την περασμένη Κυριακή δεν έσπασε το κατώφλι του 43% και δεν εξελέγη μόλις για 1.000 ψήφους. Ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο συμμετοχής στους πολίτες ώστε να βάλουν την τελική σφραγίδα στην εμπιστοσύνη που έδειξαν την περασμένη Κυριακή στη ΝΔ και τα πρόσωπα που επέλεξε για την Αυτοδιοίκηση. Ειδικά για τις Περιφέρειες επανέλαβε πόσο σημαντικό είναι οι νέοι Περιφερειάρχες να μοιράζονται το ίδιο όραμα με την κυβέρνηση για την υλοποίηση των αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί ανά περιοχή, καθώς και να διαθέτουν την τεχνογνωσία και την ακεραιότητα για τη διαχείριση των αυξημένων ευρωπαϊκών πόρων. 

Οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση και σήμερα. Το απόγευμα έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να στηρίξει τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εκ νέου υποψήφιο Χρήστο Μέτιο, ο οποίος θα «μονομαχήσει» την Κυριακή με τον γαλάζιο «αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη. Ο κ. Μέτιος κέρδισε την πρώτη Κυριακή με υψηλό ποσοστό 42,30% έναντι 35,34% του αντιπάλου του και στο στρατόπεδο της ΝΔ εκτιμάται ότι αυτή την Κυριακή μπορεί να κερδίσει το «στοίχημα», αλλά απαιτείται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Αυτή την έννοια έχει και η παρουσία του Πρωθυπουργού στο πλευρό του.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λάρισα για να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιο Κώστα Αγοραστό. Η Περιφέρεια της Θεσσαλίας συνιστά ένα σημαντικό στοίχημα για τη ΝΔ στη σκιά των τραγικών πλημμυρών που έπληξαν δύο διαδοχικές φορές τους κατοίκους της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στηρίξει επανειλημμένα δημόσια το έργο του κ. Αγοραστού για τη θωράκιση της περιοχής, φέρνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα από έργα υποδομών (γέφυρες – δρόμοι) οι οποίοι ανακατασκευάστηκαν μετά τον Ιανό και άντεξαν στην πρωτοφανή κακοκαιρία Ντάνιελ.

Η Θεσσαλία, δε, έχει και ένα ειδικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τη μοναδική Περιφέρεια στην οποία ο εκλεκτός της ΝΔ αναμετράται στον β’ γύρο με υποψήφιο της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα με τον Δημήτρη Κουρέτα ο οποίος στηρίζεται από κοινού από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς η ΝΔ έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να βαφτεί στο χάρτη γαλάζια. Ο κ. Αγοραστός πάντως εισέρχεται στην τελική «κούρσα» ενισχυμένος, αφού η γαλάζια «αντάρτισσα» Ελευθερία Τζανακούλη που ήταν υποψήφια και δεν προκρίθηκε στη δεύτερη Κυριακή, δήλωσε χθες ότι θα τον στηρίξει, καλώντας σε συμπόρευση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.