Ένα ακόμα σκληρό μπρα ντε φερ Βορρά - Νότου επανέφερε στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες η πρόταση περί έκδοσης ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών με στόχο την αμυντική θωράκιση της Ε.Ε, την οποία διατύπωσε ευθέως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με την οποία συντάσσονται Γαλλία, Ιταλία και γενικά οι χώρες του Νότου καθώς και Εσθονία - Πολωνία, υπό το πρίσμα ότι σε αυτό το εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον η χάραξη στρατηγικής για την κατοχύρωση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε είναι επιτακτική.
Ενώ και ο Σαρλ Μισέλ έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας μιας «οικονομίας πολέμου» μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Απέναντί τους βρίσκονται οι παραδοσιακά «φειδωλοί» του Βορρά. Γερμανία - Ολλανδία - Σουηδία - Δανία και Αυστρία, που λένε όχι σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος για τους εξοπλισμούς που θα εξασφαλίσουν την πολυσυζητημένη στρατηγική αυτονομία και προκρίνουν την αξιοποίηση περισσότερων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Κατ’ ουσίαν οι 27 ηγέτες της Ε.Ε συμφωνούν στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Ένωσης αλλά διχάζονται για τον τρόπο που αυτό θα συμβεί. Η ελληνική πλευρά πάντως καταγράφει στα θετικά της χθεσινής Συνόδου Κορυφής αφενός το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους, αφετέρου ότι το ζήτημα τέθηκε πλέον δυναμικά στο τραπέζι των συζητήσεων.
Και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξάλλου τόνισε πως αυτό το debate είναι στην αρχή και όχι στο τέλος του, ενώ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία στην ανάγκη στο μέλλον να βρουν περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας.
Και παρότι σε αυτή τη φάση όλα δείχνουν ότι οι αποφάσεις θα απαιτήσουν μακρά περίοδο διαβουλεύσεων, η Αθήνα συνιστά «υπομονή». Καθώς οι εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ – με μια πιθανή επαναφορά Τραμπ στον Λευκό Οίκο - μπορεί να αναγκάσουν την Ευρώπη σε επίσπευση αναφορικά με τους εξοπλισμούς για την κατοχύρωση της στρατηγικής της αυτονομίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως ήταν ξεκάθαρος πως αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά «θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών της δαπανών» αναφερόμενος συγκεκριμένα στην έκδοση ευρωομολόγων.
Και θέτοντας άπαντες προ των ευθυνών τους συμπλήρωσε: «Έχει έρθει η ώρα πια να μπορέσουμε να περιβάλλουμε με περιεχόμενο ουσιαστικό τις πολύ φιλόδοξες διακηρύξεις που κάνουμε σχετικά με την ανάγκη της Ευρώπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μπορέσει να διασφαλίσει την άμυνα και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών».
Έχοντας, δε, προβλέψει πιθανόν τη νέα διχοτόμηση για την πρόταση έκδοσης ευρωομολόγων, επισήμανε προ ολίγων ημερών στην 3η Σύνοδο για τη Δημοκρατία ότι στη σημερινή εποχή η διαίρεση δεν αφορά γεωγραφικές διαφορές «αφορά τους υπέρμαχους της ειρήνης έναντι των φιλοπόλεμων. Αφορά εκείνους που κατανοούν την αξία του Διεθνούς Δικαίου έναντι εκείνων που επιθυμούν να επικρατήσουν ασπαζόμενοι τη βία και το χάος».
Η «φωτιά» της «συμφωνίας» αεράμυνας με την Ουκρανία
Στην ατζέντα του χθεσινού Υπουργικού Συμβουλίου κυριάρχησε και η περαιτέρω ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία. Στην Αθήνα όμως φωτιές άναψε η ανάρτηση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για «συμφωνία» του ίδιου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Οδησσό για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία «ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνάς μας», που ακολούθησε το τηλεφώνημά του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι «η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας».
Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά για αδιαφανή εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη που βλάπτει την εθνική άμυνα και ασφάλεια απαιτώντας εξηγήσεις, ενώ κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι «δεν υπεγράφη καμία συμφωνία με την Ουκρανία» για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η συμφωνία για την οποία μίλησε ο Ουκρανός Πρόεδρος αφορά στη συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας Ε.Ε – Ουκρανίας την οποία συζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Κίεβο μετά την υιοθέτηση από τα κράτη μέλη της Ε.Ε της σχετικής Δήλωσης των G7 τον περασμένο Ιούλιο για την υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου. «Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητάει αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.
Ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας πάντως στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τέθηκε το ενδεχόμενο η Ρωσία να πληρώσει τα οπλικά συστήματα με τα οποία θα εφοδιάσει η Ε.Ε την Ουκρανία.
Προς αξιολόγηση από τους αρμόδιους υπουργούς των κρατών μελών τέθηκε η πρόταση για αξιοποίηση των κερδών ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους τόκους του 70% των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων τα οποία φυλάσσονται στο βελγικό κεντρικό αποθετήριο Euroclear.
Η ιδέα έλαβε θερμής στήριξης, αλλά εγείρει προβληματισμό για πιθανά νομικά εμπόδια (από Αυστρία, Μάλτα, Ιρλανδία) ενώ ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προέβαλλε ήδη ενστάσεις.
Γάζα: Η Ε.Ε καλεί σε άμεση ανθρωπιστική παύση
Ως προς την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από το ξεκάθαρο μήνυμα που εκπέμπει το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλώντας σε «άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη εκεχειρία» και προτρέποντας παράλληλα την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα η οποία θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Πρωθυπουργός είχε εκφράσει την ελπίδα για συγκεκριμένα συμπεράσματα που θα αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική καταστροφή, ζητώντας επίμονα «μια κατάπαυση του πυρός» και αποθαρρύνοντας μία επίθεση στη Ράφα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.