Στις εργασίες της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη στην Ουκρανία, έλαβε μέρος το Σάββατο (15/06) ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί ότι τη διάσκεψη για την ειρήνη στην πολύπαθη χώρα της ανατολικής Ευρώπης συνδιοργανώνουν η Ουκρανία και η Ελβετία στο θέρετρο του Μπέργκενστοκ, όπου συμμετέχουν περίπου 90 αρχηγοί κρατών, κυβερνήσεων και οργανισμών, περιλαμβανομένων σχεδόν όλων των ηγετών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Διάσκεψης και στη συνέχεια είχε τετ-α-τετ με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ενόψει της Συνόδου ηγετών του ΕΛΚ.
Η εν λόγω συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες πριν το άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα σημαντικά ευρωπαϊκά αξιώματα.
Μητσοτάκης: Η φωτογραφία πριν το δείπνο
Πριν το δείπνο, οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για την οικογενειακή φωτογραφία, με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει τη θέση ανάμεσα στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία συμμετέχει στη Διάσκεψη αντί του προέδρου Μπάιντεν, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πίσω από τους δύο συνδιοργανωτές, τον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας και την πρόεδρο της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί αύριο στην ολομέλεια, ενώ θα έχει παρέμβαση και στην ομάδα εργασίας για τη θεματική της επισιτιστικής ασφάλειας.
Με την παρουσία του στη συνδιάσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και εστιάζει στην ανάγκη επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Να σημειωθεί ότι στόχος της Διάσκεψης είναι η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.
Η Διάσκεψη εστιάζει στην επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας, στην πυρηνική ασφάλεια και στην ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών).
Τα παραπάνω θέματα έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό», κατά την έναρξη της διάσκεψης.
Παρεμβάσεις Ζελένσκι και φον ντερ Λάιεν
Όλα όσα συμφωνηθούν θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής»
Επισήμανε δε ότι θα παρουσιάσει στη Μόσχα πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου όταν θα είχε συμφωνηθεί από τη διεθνή κοινότητα.
«Το πάγωμα της σύγκρουσης σήμερα, με τα ξένα στρατεύματα να κατέχουν ουκρανική γη, δεν είναι η λύση. Είναι μια συνταγή για μελλοντικά. Πρέπει να υποστηρίξουμε μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη για την Ουκρανία. Μια που αποκαθιστά την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα», είπε από τη μεριά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.