Μία διάχυση της κρίσης στην περιοχή δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο, διεμήνυσε η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού σε διπλωματικά θέματα, Αριστοτελία Πελώνη, που συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο ταξίδι του στο Ισραήλ.
Είναι αναγκαία η αποφυγή της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέχεια και επεσήμανε ότι «Είμαστε από τις λίγες χώρες που συνομιλούμε και με το Ισραήλ και με αραβικές χώρες».
Τέλος η κ. Πελώνη τόνισε ότι η «Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν διαπραγματευόμαστε με την τρομοκρατία».
Αρχικά για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, η Αριστοτελία Πελώνη είπε στην ΕΡΤ: «Ήταν μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί. Δεν μπόρεσε να γίνει την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε σήμερα, προφανώς για να δοθούν τα μηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης προς μια φίλη και σύμμαχο χώρα. Σας θυμίζω ότι έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και ταυτοχρόνως να παραπεμφθούν και τα μηνύματα που ήθελε ο πρωθυπουργός να εκπέμψει. Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα, πέρα από φίλη και σύμμαχος του Ισραήλ, είναι μια χώρα της περιοχής.
Είναι μια χώρα της Ανατολικής Μεσογείου που έχει άμεση ευαισθησία στα τεκταινόμενα στην περιοχή. Δεν γίνονται μακριά μας όλα αυτά. Ταυτόχρονα είναι και κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετέφερε τις θέσεις της Ελλάδας, τις θέσεις της ΕΕ».
Για το πού μπορεί να οδηγήσει η χερσαία επίθεση του Ισραήλ, η σύμβουλος του πρωθυπουργού, τόνισε: «επειδή ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε εξίσου ξεκάθαρα και το Σάββατο στο Κάιρο ενώπιον των Αράβων ηγετών, το λέω γιατί έχει τη σημασία τους, ζητώντας τους να αναγνωρίσουν ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που δεν ακούγεται και δεν ακούγεται και από χώρες της περιοχής προφανώς.
Και την ίδια ώρα ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται και από το δίκαιο του πολέμου. Δηλαδή υπάρχουν αθώοι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, οι οποίοι δεν θα έπρεπε να εμπλακούν στη σύγκρουση.
Προφανώς για να το λέει αυτό, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει το Ισραήλ σε αυτή την επίθεση που δέχεται.
Προβληματισμός υπάρχει σε όλη την περιοχή και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν σας παραπέμπω τυχαία και στην κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Προφανώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η προστασία των αμάχων και η αποφυγή ανθρωπιστικής κρίσης, εξ ου και πάρα πολύ σημαντικό η διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για να φτάσει εκεί».
Ολόκληρη η συνέντευξη της Αριστοτελίας Πελώνη
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.