Μενού
mitsotakis erdogan
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το θερμό κλίμα, η κοινή καλή διάθεση και η αίσθηση ότι αμφότερες οι δύο πλευρές του Αιγαίου μιλούσαν την ίδια γλώσσα ως προς τα επόμενα άμεσα τουλάχιστον βήματα Ελλάδας - Τουρκίας, δεν υπήρχε σε καμία άλλη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν πλην της χθεσινής στο Βίλνιους, υποστηρίζουν οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ».

Συμπέρασμα το οποίο αντανακλούσαν και οι σχεδόν κοπιαρισμένες ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου και της Τουρκικής Πρεσβείας μετά το ραντεβού μίας ώρας.

Βεβαίως, ουδείς στην Αθήνα ξεχνά ή παραγνωρίζει το «σκωτσέζικο ντους» στις διαθέσεις και τη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου και των συν αυτώ απέναντι στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, ούτε τρέφουν ψευδαισθήσεις ως προς τους λόγους που συνέβαλλαν σε αυτή τη συμφωνία επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων με έναν οδικό χάρτη σε θετική προσέγγιση.

Εξ ού και ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία» και έκανε λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι «μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα» με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών δεν θα είναι διαρκώς στα «κόκκινα», ενώ ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις θα εκτονώνονται εν τη γενέσει τους. Κατ’ ουσίαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε  τη συνέπεια και τη διάρκεια που μένει να επιδείξει η τουρκική ηγεσίας ως προς τα συμφωνηθέντα πίσω από τις κλειστές πόρτες στη Λιθουανία.

Να αποδείξει κοινώς και εμπράκτως πια τους επόμενους μήνες ο Ταγίπ Ερντογάν ότι μπορεί να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να υλοποιήσει αυτή την επανεκκίνηση, παραμερίζοντας τον αναθεωρητισμό της Γαλάζιας Πατρίδας και άλλες παράλογες αξιώσεις.  

Αναλυτές αποκωδικοποιούν τη «στροφή» Ερντογάν

Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως τα χαμόγελα και το ελπιδοφόρο αποτέλεσμα αυτού του  τετ α τετ που έγινε μετά την περίοδο των σχεδόν καθημερινών απειλών κατά της Ελλάδας και του περίφημου «Μητσοτάκης γιοκ», απορρέουν από τους λόγους που έχει αντιληφθεί πια ο Πρόεδρος τα Τουρκίας ότι τον υποχρεώνουν σε μια στροφή προς τη Δύση, οι οποίοι του επέβαλλαν και την αναδίπλωση τόσο ως προς το προηγούμενο «βέτο» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όσο και στη στάση του έναντι της Ελλάδας.

Οι σχέσεις του με τη Δύση εξάλλου, φαίνεται να έχει κατανοήσει πλέον ότι, συναρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τις σχέσεις που θα έχει με την Αθήνα. Συνεπώς, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, εάν κρίνει ότι ένα moratorium με την Ελλάδα και μια διάθεση για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μας ενισχύει διπλωματικά την επαναπροσέγγιση που επιδιώκει με ΗΠΑ και ΕΕ «τότε θα το υπηρετήσει με μαεστρία».

Στην ίδια λογική εκτιμάται πως εντάσσεται και η ρητή δημόσια δήλωσή του χθες βράδυ ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα F-16 που μπορεί να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ εναντίον της Ελλάδας, κόντρα στις 11.256 παραβιάσεις και 234 υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τα τουρκικά μαχητικά το 2022 στον εθνικό εναέριο χώρο μας πριν τη λεγόμενη διπλωματία των σεισμών.

Η νηνεμία αυτή στον αέρα άλλωστε θεωρείται απότοκο των μηνυμάτων που είχε λάβει από τις ΗΠΑ ότι όσο επιμένει στα «νταηλίκια» κατά της Ελλάδας, το Κογκρέσο δεν πρόκειται να δώσει ποτέ το πράσινο φως για την αναβάθμιση των υφιστάμενων τουρκικών F-16 και την προμήθεια νέων.

Τώρα, το μήνυμα είναι «αν δεν συνεχιστούν τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, η διάθεση του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προώθηση του τουρκικού αιτήματος θα βρει πάλι σε τοίχο» αφού το Κογκρέσο υπό τον Μπομπ Μενέντεζ δεν κάνει πίσω από τη σύνδεση της έγκρισής του με αυστηρές προϋποθέσεις.

«Νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι οι εξοπλισμοί οι οποίοι δίνονται σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά άλλων χωρών μελών της Συμμαχίας», τόνισε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας να μην πάρει θέση υπέρ ή κατά της συμφωνίας κυρίων Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν για τα F-16. Και εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως «παράγοντα σταθερότητας - γεωπολιτικής, οικονομικής, ενεργειακής σταθερότητας - στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το νέο προφίλ που φιλοτεχνεί ο Τούρκος Πρόεδρος και μέσω της επανεκκίνησης των σχέσεων με την Ελλάδα, οφείλεται επίσης: στην επανεκλογή του που τον απελευθέρωσε από την καθημερινή ανάγκη για διαγκωνισμό με την αντιπολίτευση για τις πιο ακραία εθνικιστικές θέσεις – στην ανάγκη του για ροή χρήματος με στόχο τη βελτίωση της τουρκικής οικονομίας που αναδείχτηκε στο αδύνατο σημείο του – στην κατάρρευση του μύθου του «πανίσχυρου Πούτιν» μετά το παρολίγον πραξικόπημα του Πριγκόζιν που αποδυνάμωσε το χαρτί που έπαιζε για ειδικές σχέσεις μαζί του – αλλά και στη διάρρηξη των σχέσεών του με δυνάμεις όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ που ενίσχυσαν τη συμμαχία τους με την Ελλάδα.

Υπό όλα αυτά τα δεδομένα πάντως και με το ποτήρι όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μισογεμάτο» ως προς την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και πιθανόν άλλη μία φορά την ίδια περίοδο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μέχρι τότε μπαίνουν ξανά στις ράγες οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που αναβαθμίζονται σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, με τους «απολύτου εμπιστοσύνης» των δύο ηγετών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αναλαμβάνουν δράση για την εμπέδωση του κλίματος εμπιστοσύνης που χτίστηκε στο Βίλνιους, και εντατικοποιείται η δουλειά για την προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.