Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης | EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
  • Α-
  • Α+

«Σε κάθε κυβερνητική αλλαγή υπάρχουν δύο επιλογές. Ή να αλλάξει κάποιος αρμοδιότητα και θέση ή να επιτελέσει κάποιος τα καθήκοντά του ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και ουκ ολίγοι συνάδελφοι έχουν επανέλθει στο κυβερνητικό σχήμα». Αυτή η φράση του Πρωθυπουργού στην προχθεσινή του συνέντευξη στον ALPHA αντανακλά σε ένα βαθμό και τις σκέψεις του για τον ανασχηματισμό, που όλα τα δεδομένα συγκλίνουν ότι μετά τον «πάγο» στον οποίο τον έβαλε ο ίδιος, θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η φιλοσοφία του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται σε δύο άξονες. «Γρήγορα ναι - Βιαστικά όχι» ως προς το χρόνο έκφρασης των αποφάσεών του. Και «τα κατάλληλα πρόσωπα επιχειρησιακά» ως προς τα κριτήρια επιλογής του, ώστε εκείνοι που θα συνθέσουν το νέο υπουργικό συμβούλιο να είναι ικανοί να ανταποκριθούν στο έργο τους και να διαθέτουν την ίδια αποφασιστικότητα με εκείνον στην τόλμη και την ταχύτητα που απαιτεί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων  για τις οποίες έχουν δεσμευτεί. Ταυτοχρόνως άπαντες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην «αποτελεσματικότητα» που κατέδειξε ως «κλειδί» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η οποία θα αποτελέσει και την απάντηση στο κυρίαρχο μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών, όπως το αποκωδικοποίησε ο ίδιος «σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο».

Οι έως τώρα αναφορές του Πρωθυπουργού πάντως σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν με το σταγονόμετρο, καταδεικνύουν αφενός ότι προσανατολίζεται σε έναν πιο δομικό ανασχηματισμό συγκριτικά με τα προηγούμενα rotation και τις σημειακές αλλαγές. Αφετέρου φαίνεται ότι πρόθεσή του είναι να αντλήσει δυνάμεις κυρίως από τη «δεξαμενή» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αξιοποιώντας βουλευτές που έχουν αποδείξει τις δυνατότητές τους και έχουν στηρίξει την παράταξη στα δύσκολα, έναντι περισσότερων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Πιθανά comeback και είσοδοι στο Υπουργικό Συμβούλιο

Αυτό καθιστά σαφές ότι ορισμένοι Υπουργοί και Υφυπουργοί θα επιστρέψουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα, δίνοντας τη θέση τους στο Υπουργικό Συμβούλιο σε άλλα γαλάζια στελέχη. Ενώ έως τώρα πληροφορίες – χωρίς να σημαίνει ότι έχουν «κλειδώσει» καθώς όλα είναι ρευστά – θέλουν και ορισμένα comeback.

Σύμφωνα με κάποιες φήμες στις σκέψεις του Πρωθυπουργού υπάρχει η πιθανότητα εκ νέου υπουργοποίησης των πρώην Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, Υγείας Θάνου Πλεύρη και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Πιθανότητες για είσοδο στο Υπουργικό Συμβούλιο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος συγκεντρώνουν ο Μακάριος Λαζαρίδης που έχει συνεργαστεί στενά στο παρελθόν με τον Πρωθυπουργό επί υπουργίας του στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θεωρείται πρόσωπα εμπιστοσύνης του. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος που έχει βάλει ουκ ολίγες φορές πλάτη σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες όπως οι Εξεταστικές και Προανακριτικές Επιτροπές, καθώς και ο Κώστας Γκιουλέκας που διακρίνεται για τη μετριοπάθειά του και έχει δυναμική παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Στα ονόματα που έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες συγκαταλέγεται επίσης εκείνο του βουλευτή Μαγνησίας Χρήστου Μπουκώρου, που τώρα εκτελεί χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ υπερασπιζόμενος με θέρμη την κυβερνητική πολιτική. Η εκτίμηση, δε, είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει αυτή τη φορά και νεότερους βουλευτές.

Ορισμένοι δεν αποκλείουν και τη μετακίνηση του επικοινωνιολόγοι και μέλους της γαλάζιας ομάδας προεκλογικά, Θωμά Βαρβιτσιώτη, από το τερέν της επικοινωνίας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Καθώς πρόκειται για πρόσωπο που εκτιμά ο Πρωθυπουργός.

Σε ποιους θα κατασταλάξει εν τέλει ο Πρωθυπουργός παραμένει στην ουσία άγνωστο. Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως έχει δηλώσει ο ίδιος δεν θα εκπορεύονται από το σκεπτικό μίας στροφής της κυβερνώσας παράταξης προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, αλλά από το πώς «θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί και θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε».

Μαξίμου - ΥΠΕΞ  Γεραπετρίτης και «αμετακίνητοι»

Ο Πρωθυπουργός πάντως δεν φαίνεται να εξετάζει – με τις έως τώρα πληροφορίες τουλάχιστον – σημαντικές αλλαγές στο σχήμα του Μεγάρου Μαξίμου. Ο ίδιος μίλησε θετικά για τον κεντρικό συντονισμό της λειτουργίας της κυβέρνησης. Γεγονός που σημαίνει ότι ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα παραμείνει εντός των «τειχών».

Αντιστοίχως ελάχιστες πιθανότητες λέγεται πως συγκεντρώνει η επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρότι άπαντες εκεί θα επιθυμούσαν τη διαρκή παρουσία του, ως Υπουργός Εξωτερικών θεωρείται πως έχει εξαιρετικά σημαντική και πολυεπίπεδη δράση πέραν των ελληνοτουρκικών. Συνεπώς η μετακίνησή του θα ανακάτευε υπερβολικά την «τράπουλα» σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία που η εμπειρία του στο ΥΠΕΞ είναι πολύτιμη.

Αύριο πάντως το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση. Και ίσως κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός να υποψιάσει ορισμένους για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.