Μενού
mitsotakis-erntogan
Μητσοτάκης - Ερντογάν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Για τις 12 Ιουλίου και ημέρα Τετάρτη «κλείδωσε» η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν. Το «τετ-α-τετ» των δύο ανδρών αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της ίδιας μέρας και στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των μελών του ΝΑΤΟ, το οποίο λαμβάνει χώρα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η πρώτη συνάντηση των δύο μετά τις 13 Μαρτίου και τα «Μητσοτάκης γιοκ» από πλευράς Ερντογάν, θα λάβει χώρα αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής, για την οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι θα δώσει το παρών (σ.σ. στη Σύνοδο Κορυφής) και ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από τη συνάντηση στον Βόσπορο στο... «Μητσοτάκης γιοκ»

Άξιο αναφοράς είναι ότι η τελευταία συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν έλαβε χώρα στις 13 Μαρτίου 2022, 1,5 χρόνο περίπου πριν το Βίλνιους. Ειδικότερα, εκείνη την περίοδο ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, για να γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ ακολούθησε η επαφή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην επίσημη εξοχική προεδρική κατοικία στη Βαχντετίν, όπου παρακάθισε στο επίσημο γεύμα.

Το γεύμα, το οποίο διήρκεσε περίπου 2 ώρες, έγινε σε χαλαρό κλίμα ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ως κοινή βάση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκε η αποβολή της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών, γεγονός που τηρήθηκε μέχρι την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, όπου αναφέρθηκε στις προκλήσεις από πλευράς Άγκυρας.

Τα όσα είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης είχαν προκαλέσει την αντίδραση του κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε ανακοινώσει μετά την ομιλία στο Κογκρέσο ότι θα διακόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα. Μάλιστα, είχε πει χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου πως «για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης (Μητσοτάκης γιοκ), δεν θα συναντηθώ μαζί του». 

Οι δύο εθνικές τραγωδίες που σημειώθηκαν στις δύο χώρες μέσα σε διάστημα ενός μήνα, με τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έφεραν πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία, οι οποίες είναι έτοιμες να χαράξουν μία νέα πορεία στις - μεταξύ τους - σχέσεις.

Πώς «βλέπει» η Τουρκία τη συνάντηση

Στην Τουρκία, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, όταν έγινε γνωστή η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, επικράτησε μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σκέψεις μετά την επαφή των δύο ανδρών, να τοποθετηθούν αρμόδιοι, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για να ελέγχουν την πρόοδο που καταγράφεται σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Βασικό θέμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η υφαλοκρηπίδα. Υπάρχει, όπως ειπώθηκε, συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνάντηση, ενώ περιμένουν δραστικές πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά για τη λήψη αποφάσεων. Μάλιστα, εκτιμούν ότι το τετ-α-τετ στο Βίλνιους θα αποτελέσει μία πρώτη επαφή, προτού πραγματοποιηθεί μία νέα συνάντηση μεταξύ των δύο.

Ποιοι θα απαρτίζουν την αποστολή

Στή Σύνοδο Κορυφής της βορειοατλαντικής συμμαχίας αναμένεται να δώσουν το παρών ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και η έμπειρη διπλωμάτης, υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Αυτό που μένει να επισημοποιηθεί, πλέον, είναι το ποιοι θα «συνοδεύουν» τον πρωθυπουργό στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι θα είναι παρόντες οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Παπαδοπούλου. Άξιο αναφοράς είναι ότι το τελευταίο διάστημα η Αθήνα κάνει κινήσεις επαναπροσέγγισης της Άγκυρας, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Η συνάντηση με Ερντογάν ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας»

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο αδιέξοδο για το μεταναστευτικό τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ μίλησε και για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους. O κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της.

«Ήρθαμε εδώ μετά από μια μακρά συζήτηση για το θέμα της μετανάστευσης και δυστυχώς δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία λόγω της άρνησης δυο χωρών της Πολωνίας και της Ουγγαρίας», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Για την επικείμενη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Βίλνιους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Θα είναι η πρώτη συνάντηση με Ερντογάν μετά την επανεκλογή μας. Είναι ευκαιρία να επαναπροσδιορίζουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να χαράξουμε μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω στις κόκκινες γραμμές της. 

Ελπίζουμε πως μπορούμε να επανατοποθετήσουμε και τις ευρωτουρκικές σχέσεις σε νέα βάση. Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε εξαιρετικά περιορισμένη παραβατική δραστηριότητα από την τουρκική αεροπορία και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τουρκικές αρχές για το μεταναστευτικό, λιγότερες βάρκες ξεκινούν από τις τουρκικές ακτές. 

Η Τουρκία πρέπει να είναι σύμμαχος στο μεταναστευτικό. Στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα». 

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.