Μετά από την ολοκλήρωση της τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδα τοποθετείται η νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η τελευταία πριν από την κρίσιμη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που έχει οριστεί για το διήμερο 15 και 16 Ιουλίου. Εκεί θα κατατεθούν και οι υποψηφιότητες για τη θέση του πρόεδρο του κόμματος.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση της η Πολιτική Γραμματεία εισηγήθηκε προς την ΚΕ θα είναι να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αλλά και να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο.
Ο συγκεκριμένος οδικός χάρτης αποτέλεσε σημείο επαφής ανάμεσα στην Κίνηση Μελών και την Ομπρέλα, τις δύο βασικές τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο «δυνάμωσε» και φωνές που είναι αντίθετες. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Διονύσης Τεμπονέρας που τις προηγούμενες ημέρες φρόντισε να βγάλει το όνομά του από τη φημολογία για τους υποψηφίους προέδρους, αλλά και ο Χρήστος Σπίρτζης που με διαδοχικές τοποθετήσεις δείχνει τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις φράξιες του κόμματος.
Τα πρόσωπα που βγαίνουν μπροστά
Ο κ. Σπίρτζης ανήκει στην ομάδα των «πασοκογενών» που βλέπουν τη δύναμή τους να μειώνεται μέσα στο κόμμα, ειδικά μετά από την αποτυχία συγκεκριμένων στελεχών - όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακόπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης- να εκλεγούν βουλευτές στις εκλογές του Ιουνίου. Ήδη φημολογείται πως η ομάδα που προήλθε τα προηγούμενα χρόνια από το ΠΑΣΟΚ μελετά όλες τις επόμενες κινήσεις της και το τι θα πράξει τόσο στις επερχόμενες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ όσο και την επόμενη ημέρα.
Από εκεί και πέρα, όσο πλησιάζουν οι ημέρες προς την κεντρική επιτροπή, δείχνει να ξεκαθαρίζει ελαφρώς το τοπίο αναφορικά με τους υποψηφίους. Από την πλευρά των προεδρικών υπάρχουν σοβαρές σκέψεις υποψηφιότητας του Νίκου Παππά. Ενδιαφέρον φέρεται να έχει δείξει και η Ρένα Δούρου, ωστόσο όπως αναφέρει και η στήλη Μαξιμιλιανός στο Reader η εκκρεμότητα της δίκης δημιουργεί προβληματισμό σε αρκετούς «προεδρικούς» του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την Ομπρέλα, την αριστερή ουσιαστικά τάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραμένει νούμερο ένα πιθανός υποψήφιος ωστόσο όπως αναφέρουν πηγές, ενδεχόμενη υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου πιθανώς να στηριχθεί και από τον κ. Τσακαλώτο και ο ίδιος εν τέλει να μην διεκδικήσει τα ηνία του κόμματος. Κάτι αντίστοιχο συζητιέται και για την περίπτωση του Αλέξη Χαρίτση που επίσης τις προηγούμενες ημέρες φερόταν ως βασικός υποψήφιος σταδιακά όμως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο δείχνει να ατονεί.
Τη στιγμή που οι «πασοκογενείς» δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους -πέρα από τον κ. Σπίρτζη που έχει επαναλάβει την πρόθεσή του να παραιτήθεί από την ΠΓ- στο τραπέζι υπάρχει μία ακόμη πιθανή υποψηφιότητα, αυτή του Παύλου Πολάκη. Ο ίδιος θέλει να μετρήσει τις δυνάμεις του εσωκομματικά, ενώ πολλοί τον χαρακτηρίζουν και πιθανό ρυθμιστή ενός δευτέρου γύρου στις εκλογές για τον νέο πρόεδρο.
Φωνές διάσπασης...
Όλα τα παραπάνω ωστόσο γίνονται όλο και πιο πιεστικά, λόγω των φωνών που πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό για τη συνοχή του κόμματος. Χθες ο Γιώργος Τσίπρας αναφέρθηκε στον κίνδυνο διάσπασης λέγοντας πως «αντικειμενικά υπάρχει αλλά νομίζω ότι είναι ο δεύτερος. Πρέπει είναι να διατηρηθούμε ενιαίοι».
Αλλά και η πρώην βουλευτής, Γεωργία Γεννιά, προανήγγειλε αποχώρηση λέγοντας μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της πως: 13 χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ κι έχουσα σώας τας φρένας μου και υγιά τον νουν ..περιμένω λίγο ακόμα. Να ακούσω μια σοβαρή φωνή να ουρλιάξει, για τη συντριβή και την καθίζηση των οραμάτων μας που ξεθωριάζουν μέρα με τη μέρα... Έστω και μία... Ξεκαβαλικέψτε απ´ το καλάμι».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.