Εντάξει, φαντάζομαι ότι περιμένατε ήδη από την πρώτη μέρα τα επεισόδια στη Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Επειδή όμως τα περίμενε και ο Πρόεδρος της Βουλής, ήταν ξεκάθαρος στο ότι δεν επρόκειτο να δώσει τον λόγο σε κανέναν, σε μια τυπική διαδικασία όπως αυτή της εκλογής Προεδρείου. Υπό αυτή την έννοια, καταλαβαίνουμε όλοι πως ο Κώστας Τασούλας γνωρίζει πως η πρόθεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου θα είναι να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή ώστε η ίδια να ρίχνει τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω της - όμως επειδή η Βουλή είδε κι έπαθε την κρίσιμη επταετία 2012-2019, όλοι έχουν πάρει τα μέτρα τους.
Η ένωση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ
Όταν λέω όλοι, εννοώ όλοι! Αν δεν το παρατηρήσατε, κοιτάξτε ότι στο Προεδρείο της Βουλής υπερψηφίστηκαν βουλευτές προερχόμενοι από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου και μόνο: Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς και Θανάσης Μπούρας από τη ΝΔ, Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ), Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) θα διευθύνουν τις διαδικασίες όταν θα απουσιάζει ο Πρόεδρος της Βουλής. Δεν συγκέντρωσαν άνω των 75 ψήφων οι υποψήφιοι της Νίκης, των Σπαρτιατών, της Ελληνικής Λύσης αλλά και της Πλεύσης Ελευθερίας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική τους συμπεριφορά, γι' αυτό και θα πρέπει αρχικά να αποδείξουν ότι σέβονται τους κανόνες.
Η τοποθέτηση των πρώην
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης έγινε πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο Γιώργος Γεωργαντάς δεύτερος. Ο Κώστας Τσιάρας πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ με αναπληρωτές τον Θάνο Πλεύρη και τη Ζωή Ράπτη. Ο Σταύρος Καλαφάτης έγινε γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ. Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Ήταν μέχρι πρότινος υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ και πλέον δεν είναι, αλλά τοποθετήθηκαν σε σημαντικά κοινοβουλευτικά πόστα. «Χρυσώνει» ο Μητσοτάκης το χάπι σε ορισμένους; Όχι απόλυτα, αλλά τι να γίνει σε αυτή τη ζωή.
Εντελώς εκτός
Υπάρχουν, πάντως, και πρώην υπουργοί που δεν τοποθετήθηκαν πουθενά, αν και φαντάζομαι ότι δεν θα ήθελαν τέτοιου είδους αξιώματα. Τρανό παράδειγμα ο πρώην υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αλλά και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Εκτός σχεδιασμών και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τουλάχιστον συνεχίζει να έχει αρκετές προσκλήσεις για ΜΜΕ, με δεδομένες τις καλές σχέσεις που «έχτισε» όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Πολιτικός πολιτισμός
Είδα χθες στη Βουλή πάντως αρκετές σκηνές που με έκαναν πιο αισιόδοξο: καταρχάς τη θερμή χειραψία Μητσοτάκη-Φάμελλου υπό το βλέμμα του Αλέξη Τσίπρα που σαν να γέλασε μοναδική φορά στη διάρκεια της παρουσίας του. Είδα τις χειραψίες της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και το φιλικό κλίμα οριζόντια στα κόμματα. Μακάρι αυτό το κλίμα να έχει και συνέχεια.

Η παρέμβαση Φλωρίδη
Σας έγραψα και χθες για την δικαστική περιπέτεια του Ανδρέα Γεωργίου που μοιάζει να μην έχει τέλος - παρατήρησα πάντως τα γρήγορα αντανακλαστικά του (προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ) Γιώργου Φλωρίδη να αποσύρει την ένσταση της ελληνικής πλευράς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έχει κι αυτό το σημασία του για έναν άνθρωπο που ταλαιπωρήθηκε και στοχοποιήθηκε από το βαθύ δικαστικό κράτος χωρίς κανένα λόγο και το οποίο διέσυρε τη χώρα διεθνώς για πολλά χρόνια.
Ο προβληματισμός για τη Δούρου
Η χθεσινή διακοπή της δίκης για το Μάτι, λόγω του ότι η Ρένα Δούρου είναι πλέον βουλευτής και έστω τυπικά έχει ασυλία, ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι κάτι καινούργιο το εν λόγω δικαστήριο, το οποίο έχει εξελιχθεί σε σίριαλ, πλην όμως η κ. Δούρου ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια πρόεδρος. Η εκκρεμότητα της δίκης, συνεπώς, δημιουργεί προβληματισμό σε αρκετούς «προεδρικούς» του ΣΥΡΙΖΑ. Να στηρίξουν ως υποψήφια ένα στέλεχος που δεν έχει καθαρίσει τις εκκρεμότητές του με τη δικαιοσύνη; Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ορισμένες δεύτερες σκέψεις που δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν, καθότι έχει αρχίσει να κάνει πιο σοβαρές σκέψεις υποψηφιότητας ο Νίκος Παππάς. Ασχέτως αν και αυτός έχει καταδικαστεί σε δύο χρόνια με αναστολή από το Ειδικό Δικαστήριο.
Το καρφί του Μαύρου στον Τσίπρα
Θα διαβάσατε ενδεχομένως ότι ο γνωστός δημοσκόπος Δημήτρης Μαύρος βγήκε χθες στην πρωινή εκπομπή του Open και είπε ότι ο επόμενος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι πιο μορφωμένος από τον Τσίπρα και να στέκεται καλύτερα από αυτόν στο εξωτερικό. Η άποψη Μαύρου έχει μια πολιτική αξία, με δεδομένο ότι είναι πολύπειρος δημοσκόπος. Είναι, όμως, πιο ενδιαφέρουσα, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες ήταν σύμβουλος του κ. Τσίπρα και παρουσίαζε δημοσκοπήσεις, μέχρι που επήλθε η ρήξη πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όταν και πλέον η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να κρυφτεί άλλο.
Διαβάστε ακόμη:
- Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα υψηλού συμβολισμού στις αγορές μέσω Blooomberg
- Χρήστος Σπίρτζης: «Ο καινούργιος πρόεδρος δεν θα βγει με καλλιστεία...»
- «Βόμβα» Γιώργου Τσίπρα: «Δευτερεύων, αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.