Ηχηρά μηνύματα υψηλού συμβολισμού προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους οίκους αξιολόγησης εκπέμπουν με απόλυτο συντονισμό Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Οικονομικών, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στον εθνικό στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα το αργότερο έως το τέλος του έτους, ώστε να απελευθερωθούν σημαντικοί πόροι και να μειωθεί το κόστος δανεισμού κράτους, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Bloomberg και Κωστής Χατζηδάκης στο τετ α τετ του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, έστειλαν ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα αυτοπεποίθησης και αξιοπιστίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνδυάσει την προσήλωση στην ανάπτυξη με την εξασφάλιση της μείωσης της αναλογίας του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ με γρήγορους ρυθμούς.
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζοντας ότι μέσω της συνέντευξής του στο Blooomberg απευθύνεται σε ένα κοινό που έχει άριστες οικονομικές γνώσεις και δυνατότητα να διαβάζει πίσω από τις λέξεις, δεσμεύτηκε για την πρόωρη κατά δύο έτη αποπληρωμή των δανείων ύψους 5,450 δις ευρώ από το 1ο Μνημόνιο πριν από την εκπνοή του 2023, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί «δέσμευση προς τους επενδυτές». Τόνισε, δε, τη βούλησή του για την επιτάχυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και τη συνέχιση των πολιτικών που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Η συγκεκριμένη κίνηση πέραν των άμεσων ωφελειών από την εξοικονόμηση τόκων ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, αποσκοπεί κυρίως στην εκπομπή ενός ξεκάθαρου μηνύματος ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την εμπειρία και τη θέληση να διατηρήσουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης εξάλλου τόνισε - έχοντας στο πλευρό του τον κ. Στουρνάρα - ότι η χώρα είναι προσηλωμένη στη δημοσιονομική σταθερότητα και δε θα μπει σε δημαγωγικούς πειρασμούς μέσω μιας ακατάσχετης παροχολογίας.
Τόσο ο ίδιος άλλωστε όσο και ο Πρωθυπουργός έχουν απόλυτη συναίσθηση ότι η επενδυτική βαθμίδα που περνάει μέσα από τις επικείμενες εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ, εξαρτάται από την απόδειξη της κυβερνητικής φιλοσοφίας «κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα». Αυτό δε σημαίνει βεβαίως ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω στη δέσμευσή της να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη στα δύσκολα και να ενισχύει κυρίως με μόνιμες παρεμβάσεις το εισόδημα των πολιτών, αλλά και με έκτακτα μέτρα όταν οι συγκυρίες το απαιτούν.
Το μέτρο έκπληξη στις προγραμματικές δηλώσεις
Εξ ού και ο Πρωθυπουργός αναμένεται κατά τις προγραμματικές δηλώσεις να δώσει έμφαση στο οικονομικό σκέλος του προγράμματος της ΝΔ γι’ αυτή την 4ετία, παρουσιάζοντας την Ελλάδα της νέας εποχής, των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων αλμάτων για την οποία έχει δεσμευτεί, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην καταπολέμηση της ακρίβειας τόσο μέσω των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά και εξαγγέλλοντας πιθανόν κάποιο επιπλέον μέτρο έκπληξη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού που παρότι χαμηλότερος από το μέσο όρο της Ε.Ε. παραμένει βαρίδι για την οικονομία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, πάντως αν και κινούμενος στην τακτική της σιγής ασυρμάτου που υιοθετεί το κυβερνητικό επιτελείο ως προς πιθανούς «άσους στα μανίκια» του Πρωθυπουργού κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, δεν απέκλεισε κατηγορηματικά τίποτα. «Το μέτρο του μέγιστου περιθωρίου κέρδους για τα καταναλωτικά προϊόντα έχει πολύ μεγάλη αξία και αυτό, άρα τα έκτακτα μέτρα, θα δούμε αν θα υπάρχει και κάποιο ακόμα από τον αρμόδιο υπουργό, την πολιτική ηγεσία και όσα θα πει και ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις», ανέφερε.
Οι κατευθυντήριες γραμμές που θα περιγράψει αύριο το απόγευμα στη Βουλή ο Πρωθυπουργός θα εστιάζουν στη λογική «αύξηση του ΑΕΠ και γρηγορότεροι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, ώστε να μεγαλώσει η πίτα και μεγαλύτερο μερίδιο αυτής να επιστρέφεται στους πολίτες μέσω της αύξησης των μισθών και της συνέχισης μείωσης των φόρων».
«Όπλο» στη «φαρέτρα» του Κυριάκου Μητσοτάκη και του οικονομικού επιτελείου αποτελούν και οι προβλέψεις του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, που εκτιμά ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλους του έτους θα φέρει υψηλότερη ανάπτυξη το 2024. Το βασικό σενάριο τόσο για φέτος όσο και για του χρόνου αφορά σε ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, το οποίο θα ανέλθει σε 2,7% αν η επενδυτική βαθμίδα ανακτηθεί μέχρι το Δεκέμβριο, διευρύνοντας έτσι και τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.