Η ελληνική δημοκρατία μπαίνει σε μία νέα εποχή καθώς για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά εκλέγεται μία πολύ ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση είναι σπασμένη σε 7 διαφορετικά κόμματα, τρία εκ των οποίων ανήκουν στην ακροδεξιά, με το δεύτερο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ) να απέχει πολύ ακόμα και από το να φτάσει το 20%.
O κυρίαρχος Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο μεγάλος θριαμβευτής της βραδιάς είναι ξεκάθαρα η Νέα Δημοκρατία η οποία κατάφερε να κρατήσει συσπειρωμένο το κοινό της φτάνοντας περίπου το ίδιο ποσοστό με εκείνο που κέρδισε τον Μάιο.
Πιο συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία με το 40,56% κατάφερε να κερδίσει μία άνετη αυτοδυναμία με 158 βουλευτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε στους οπαδούς του κόμματός του μίλησε για «το ισχυρότερο κεντροδεξιό κόμμα» στην Ευρώπη. Tόνισε όμως ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, καμία έπαρση και καμία αλαζονεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και άλλη δύναμη σε σχέση με το ποσοστό που πήρε τον Μάιο του 2022. Πιο συγκεκριμένα, με ένα ποσοστό της τάξης του 17,83% εξέλεξε 47 βουλευτές με μεγάλα ονόματα του κόμματος να μένουν εκτός Βουλής.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα εξαιρετικά αρνητικό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και συνολικά για τον προοδευτικό χώρο. Έθεσε μάλιστα τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματος, χωρίς να είναι ακόμα σαφές για το τι σημαίνει αυτή η δήλωση ως προς την επόμενη μέρα στην ηγεσία του κόμματος.
Το ΠΑΣΟΚ που κράτησε αλλά δεν αύξησε τα ποσοστά
Το ΠΑΣΟΚ έμεινε περίπου στα ίδια ποσοστά που είχε και στις προηγούμενες εκλογές κρατώντας δυνάμεις αλλά χωρίς να απειλεί ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρότι κατάφερε να τον ξεπεράσει σε αρκετές περιφέρειες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποσχέθηκε να κάνει μία στιβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με τη σειρά του, το ΚΚΕ εξέλεξε 20 βουλευτές με το 7,67% επαναλαμβάνοντας την εκλογική επιτυχία που πέτυχε τον Μάιο.
Η Ζωή στο όριο
Το μεγαλύτερο θρίλερ αυτής της εκλογικής βραδιάς το επεφύλασσε η είσοδος ή μη της Πλεύσης Ελευθερίας στη Βουλή. Τελικά, το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατάφερε να περάσει το όριο με ένα 3,17%, χαμηλότερα από τα ποσοστά που έδιναν οι δημοσκοπήσεις αλλά πετυχαίνοντας να προσπελάσει την τεράστια εσωκομματική κρίση. Η Πρόεδρος του κόμματος μίλησε για έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον της και υποσχέθηκε αντιπολίτευση ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι η ίδια κάνει για 100 βουλευτές.
Ο θρίαμβος της ακροδεξιάς
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο των εκλογών αυτών ήταν η εκλογή τριών κομμάτων της ακροδεξιάς στην επόμενη Βουλή. Ο Κυριάκος Βελόπουλος διέψευσε για ακόμα μία φορά τις δημοσκοπήσεις και κράτησε μία σημαντική δύναμη με ένα 4,45% και εκλέγοντας 12 βουλευτές παρά τις έντονες πιέσεις. Η ΝΙΚΗ προερχόμενη από ακραίες φωνές του Αγίου Όρους κατάφερε να εκλέξει 10 βουλευτές με το 3,70% που κέρδισε.
Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των εκλογών αυτών όμως ήταν τελικά οι Σπαρτιάτες, το κόμμα που χάρη στη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την πλήρη αφάνεια να φτάσει σε ένα 4,68% φέρνοντας από την πίσω πόρτα τη Χρυσή Αυγή.
Και αν υπήρχε κάποια αμφιβολία για τη σχέση του κόμματος με τον Κασιδιάρη, ο επικεφαλής Βασίλης Στίγκας έσπευσε να ευχαριστήσει τον καταδικασμένο πρώην βουλευτή της εγκληματικής οργάνωσης.
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα είναι άγνωστη για όλους. Ποτέ ξανά δεν υπήρξε ένα τόσο πολυδιασπασμένο πολιτικό σκηνικό με ουσιαστική απουσία πραγματικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, έναν απόλυτο κυρίαρχο και πολλές ακραίες φωνές. Η Νέα Δημοκρατία έχει το μαχαίρι, έχει και το καρπούζι, τα υψηλά ποσοστά όμως φέρνουν και υψηλές απαιτήσεις από τους πολίτες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.