Μενού
ταπερμαν
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η Μαλβίνα Κάραλη στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 ήταν ήδη μια καταξιωμένη δημοσιογράφος, με επιτυχημένα περάσματα από τον περιοδικό Τύπο, την τηλεόραση, ακόμα και με συμμετοχές στο σινεμά ως σεναριογράφος αλλά και στη λογοτεχνία.

Την ίδια εποχή, το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη χάριζε στην Ελλάδα το όνειρο - και την παραζάλη ενδεχομένως - του εκσυγχρονισμού... Δημόσια έργα, ανοδικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η προοπτική της ένταξης στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα γίνονταν τα «καλά νέα» που προκαλούσαν χαμόγελα στα διαλείμματα των τηλεοπτικών ειδήσεων, εκείνες τις στιγμές που έπαιζε το σποτάκι Max Barra. 

Και ξαφνικά γίνονται τα Ίμια. Η Ελλάδα και η Τουρκία ακονίζουν τα όπλα του πολέμου για το αμφιλεγόμενο καθεστώς μιας βραχονησίδας. Το 1996 ξεκινά με την απειλή ενός ελληνοτουρκικού πολέμου, την οποία και καταπνίγουν οι ΗΠΑ, με αμοιβαίες μεσολαβήσεις. Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ελληνικής Βουλής, ευχαριστεί δημόσια την προεδρία των ΗΠΑ. Το γιουχάισμα είναι ανελέητο.

Το επικοινωνιακό πλήγμα για τον Κώστα Σημίτη γίνεται ακόμα χειρότερο, όταν η Μαλβίνα Κάραλη, μέσα από τη βραδινή τηλεοπτική της εκπομπή, που ενίοτε έκανε ρεκόρ τηλεθέασης, δημιουργεί μια επιτηδευμένη, αμερικανόφιλη, στρατιωτική σκηνοθεσία, και περνάει τον πρωθυπουργό γενεές δεκατέσσερις. Η σάτιρα της είναι αιχμηρή, ως και σαρωτική. 

Ο χρόνος εν τέλει, γιατρεύει τις πληγές, και το καλοκαίρι του 1996 ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται και επίσημα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ βγαίνει νικητής και από τις Εθνικές Εκλογές, με αυτοκρατορικά ποσοστά. Δεν είναι πια ο αντικαταστάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι πρωθυπουργός, με ορίζοντα τετραετίας.

Στο ξεκίνημα του 1997, η Μαλβίνα Κάραλη, δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό και τις υποσχέσεις ευδαιμονίας της κυβέρνησης Σημίτη. Και σημαδεύει ξανά τον πρόεδρο του «δεξιότερου κόμματος όλων» όπως είχε περιγράψει το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τον «Τάπερμαν». 

«ΙΕΚ Τάπερμαν» ήταν ένα σατιρικό σχόλιο με το οποίο περιέγραφε σκάνδαλα που είχαν συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. Ακούστηκε για πρώτη φορά το 1997 και στη συνέχεια έγινε σατιρική αποστροφή σε γεγονότα όπως η υποτίμηση της δραχμής, η εισαγωγή εταιρειών - «φαντάσματα» στο Χρηματιστήριο, τις καθυστερήσεις στα Ολυμπιακά έργα, και όχι μόνο. 

Υπήρξαν και αντιδράσεις

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Τούλας, είχε επιχειρήσει να καλέσει στην εκπομπή του στην κρατική τηλεόραση τη Μαλβίνα. Δεν τα κατάφερε ποτέ. Ένα τηλεφώνημα με μια «εντολή άνωθεν» τον φρέναρε οριστικά. 

«Εργάζομαι στην ΕΡΤ 25 χρόνια. Μια και μόνη φορά δέχτηκα λογοκρισία ή παρέμβαση στη δουλειά μου και μάλιστα από ψηλά. Με τηλεφώνημα από το Μαξίμου. Ήταν την εποχή που η Μαλβίνα Κάραλη διώκονταν ανελέητα από παντού, λόγω της έντονης κριτικής που έκανε μέχρι τη στιγμή που απομακρύνθηκε από το Mega, με το φοβερό ΙΕΚ Τάπερμαν. Η κριτική αφορούσε για όσους δεν θυμούνται ή δεν το πρόλαβαν τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Σημίτη.

Η Μαλβίνα ήταν απολαυστικότατη κάθε βράδυ αλλά η αποκαθήλωση των όσων συνέβαιναν και κυρίως της εικόνας του πρωθυπουργού ήταν τόσο έντονη που ξεκίνησε έναν αγώνα εξαφάνισης της, από παντού. Ο μοναδικός άνθρωπος που τόλμησε στην εποχή που έπρεπε, την εποχή της παντοδυναμίας και του μύθου του εκσυγχρονιστή, να μιλήσει δημόσια για όσα συνέβαιναν υπόγεια. Για τη σαπίλα και τη διαφθορά που σήμερα έρχεται στο φως και φέρνει στη δημοσιότητα μερικά από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έγιναν ποτέ».

«Το απόγευμα της ίδιας μέρας, λίγες ώρες πριν έρθει στο στούντιο, η εκπομπή ξεκινούσε στις 9 το βράδυ, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τους προϊσταμένους μου που μου μετέφεραν την εντολή «άνωθεν», και όταν λέμε άνωθεν εννοώ την τότε διοίκηση της ΕΡΤ και το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, που έλεγε πως η Μαλβίνα δεν έπρεπε να φιλοξενηθεί στην εκπομπή..»

(με στοιχεία από Parallaxi Mag)

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.