Μενού
Oικολόγοι στην Ευρώπη
  • Α-
  • Α+

Στις γερμανικές εκλογές του 2021, το κόμμα των Πρασίνων κατέγραφε το υψηλότερο ποσοστό που είχε ποτέ καταγράψει στην ιστορία του. Το 14,8% που πήρε, υπερδιπλασιάζοντας το αντίστοιχο που είχε πάρει στις τελευταίες εκλογές, τού έδωσαν την τρίτη θέση και ρόλο ρυθμιστή στα πολιτικά πράγματα της Γερμανίας. Μάλιστα συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση Σολτς, ο Αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η Γερμανία είναι μόνο μία από τις χώρες που οι Πράσινοι βρίσκονται στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά με μόνη ιστορικά εξαίρεση να αποτελούν οι Ευρωεκλογές του 2009 στις οποίες οι Οικολόγοι Πράσινοι κατάφεραν να εκλέξουν μία έδρα την οποία μοιράστηκαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Νίκος Χρυσόγελος. Έκτοτε το οικολογικό κίνημα θα κατακερματιζόταν ή δεν θα κατέβαινε αυτόνομα σε εκλογές.

Την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του χώρου της οικολογίας στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση θα επιχειρήσει ο συνδυασμός Πράσινο & Μωβ με συνεπικεφαλής τη Βασιλική Γραμματικογιάννη και τον Δομήνικο Χρυσίδη. Ο συνδυασμός αυτός αποτελεί ουσιαστικά μία συμμαχία 7 διαφορετικών κομμάτων της οικολογίας και των δικαιωμάτων: Οικολογία – Πράσινη Λύση, Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι – Αλληλεγγύη, Κόμμα για τα Ζώα, Βολτ Ελλάδας, οικοφεμινιστικό qυίνιμα Κύκλος.

Το Reader μίλησε με τον κ. Ηλία Παπαθεοδώρου που βρίσκεται στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας έχοντας μακρά πορεία στον χώρο των Πράσινων, καθώς έχει διατελέσει και Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Μιλήσαμε μαζί του για τους στόχους του Πράσινο & Μωβ, τη κλιματική κρίση και τις προοπτικές του μέλλοντος.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ηλία Παπαθεοδώρου

Τι πρεσβεύει το Πράσινο & Μωβ;

Το Πράσινο & Μωβ είναι μία συμμαχία η οποία υπάρχει ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως συνεργασία στην ομάδα των Greens/EFA μεταξύ των Πρασίνων και άλλων κομμάτων όπως οι Πειρατές, το Βολτ, ένα μέρος του κόμματος για τα ζώα κτλ. 

Ένα από τα πράγματα που εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να φέρουμε στην Ελλάδα αυτό το πετυχημένο μοντέλο που δουλεύει πολύ καλά στην Ευρωβουλή. Για να σας δώσω και μία τάξη μεγεθών, η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μεγαλύτερη από την ευρωομάδα της Αριστεράς όπου ανήκει η Αντιπολίτευση.

Γιατί «Πράσινο & Μωβ»; Σε ποιους ιδεολογικούς άξονες κινείστε; 

Ψάξαμε να βρούμε ένα διαφορετικό από τα κλασικά όνομα γιατί θέλαμε να δώσουμε και ένα στίγμα που επιχειρούμε να φέρουμε στην ελληνική πολιτική σκηνή. Το «Πράσινο» κομμάτι το καταλαβαίνετε, είναι τα πράσινα κόμματα (μέσα στη συμμαχία υπάρχουν τρία). 

Το «Μωβ» έχει να κάνει με τα δικαιώματα του ανθρώπου και των ζώων, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μεταναστών κτλ. Επίσης σημαντική είναι και η ευρωπαϊκή διάσταση, ο φεντεραλισμός. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πιστεύουμε στην αλληλέγγυα Ευρώπη, δεν πιστεύουμε στην Ευρώπη που ένας καθορίζει το μέλλον όλων. Γενικότερα πιστεύουμε σε μία κοινωνία που βοηθάει ο ένας τον άλλον για το κοινό καλό.

Σε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο) οι Πράσινοι βρίσκονται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Γιατί η Ελλάδα δεν ακολουθεί αυτό το παράδειγμα;

Είναι κάτι το πολυπαραγοντικό. Μάλλον ο κυριότερος λόγος είναι ότι τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει υπάρξει συμμετοχή ενός πράσινου κόμματος στις Εθνικές Εκλογές. Υπήρξαν βέβαια οι συνεργασίες αλλά τη στιγμή που στην Ευρώπη απογειώνονταν τα πράσινα κόμματα -σε σημείο πλέον να αποτελούν στην Ευρώπη έναν νέο πολιτικό πόλο- στην Ελλάδα δεν υπήρχε αυτόνομη εκπροσώπηση στις εκλογές. Ουσιαστικά, λοιπόν, δεν την καρπώθηκε σε επίπεδο εκλογών αυτή την πανευρωπαίκη άνοδο το ελληνικό οικολογικό κίνημα.

Οι ψηφοφόροι έρχονταν στην κάλπη με πολλά διαφορετικά ψηφοδέλτια πράσινων και οικολογικών συνδυασμών. Είναι στόχος σας να βάλετε τέλος σε αυτήν την πολυδιάσπαση;

Συνεχίζοντας και στο προηγούμενό σας ερώτημα, ένας από τους λόγους που δεν είχαμε παρουσία ενός Πράσινου Κόμματος στη Βουλή είναι και η πολυδιάσπαση. Ήδη σε έναν βαθμό το έχουμε πετύχει αυτό που λέτε, καθώς στο Πράσινο & Μωβ υπάρχει μία συσπείρωση των δυνάμεων της οικολογίας. Προφανώς στόχος μας είναι, αν θέλετε και προσωπικός μου στόχος, ένα ενιαίο και αυτόνομο πράσινο κόμμα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία συμμαχία με άλλους όμορους πολιτικούς χώρους και είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. 

Αν έπρεπε να σας εντάξουμε στον παραδοσιακό άξονα «αριστεράς-δεξιάς» ή «πρόοδος-συντήρηση», νιώθετε περισσότερο κοντά σε κάποιον από τους δύο πόλους;

Οι θέσεις μας είναι γνωστές και σίγουρα βρίσκονται στον προοδευτικό χώρο, δεν νομίζω ότι τίθεται ζήτημα επ' αυτού. Τώρα ως προς το δεύτερο κομμάτι του ερωτήματός σας, αυτός ο άξονας «αριστερά-δεξιά» είναι που θέλουμε να σπάσουμε. Να δείξουμε με άλλα λόγια ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από αυτόν.

Στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η οικολογία συχνά βρίσκεται σε συνομιλία με κινήματα δικαιωμάτων. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Γενικά ο πράσινος χώρος έχει αναδυθεί από τα κινήματα. Έχει, λοιπόν, ακόμη άμεση σχέση μαζί τους. Σας θυμίζω τα κινήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας της δεκαετίας το 1970, τα πολλά και διαφορετικά κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, τα κινήματα κατά της σπατάλης των φυσικών πόρων, υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κτλ. 

Αυτό που μας ξεχωρίζει περισσότερο από τους άλλους χώρους και μας κάνει έναν ξεχωριστό πόλο είναι ότι κοιτάμε περισσότερο προς το μέλλον. Γι’αυτό μιλάμε για μετασχηματισμό της οικονομίας με δύο βασικά σημεία: τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα.

Για παράδειγμα, εμείς όταν μιλάμε για ενεργειακή μετάβαση δεν το κάνουμε μόνο γιατί αυτή τη στιγμή ο πιο οικονομικός τρόπος να παράξει κανείς ρεύμα είναι τα φωτοβολταϊκά. Δεν αρκεί κάτι τέτοιο για εμάς. Θέλουμε να πάμε συνολικά σε ένα μοντέλο ιδιοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης, σε μία λογική αυτονομίας του πολίτη και του κράτους από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων. Αυτή είναι η διάσταση που θέλουμε να φέρουμε για το μέλλον και τις μελλοντικές γενιές.

Υπάρχει μία αντίληψη που λέει ότι οι πολιτικές υπέρ του περιβάλλοντος λειτουργούν εις βάρος της οικονομίας και της ανάπτυξης. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Νομίζω ότι η απάντηση σε αυτό έχει δοθεί από την ίδια την πραγματικότητα. Όταν ο Πρόεδρος Biden έχει βγει με το αμερικανικό Green Deal, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικό της Green Deal και άλλες χώρες που έχουμε πολύ επιτυχημένες οικονομίες πηγαίνουν προς τον πράσινο μετασχηματισμό. 

Μπορείτε να μου φέρετε ένα παράδειγμα;

Η Ελβετία, μία από τις πιο επιτυχημένες οικονομίες στον κόσμο, πηγαίνει προς τον μετασχηματισμό της οικονομίας της σε μία οικονομία μηδενικών ρύπων. Το κάνει πρώτα και πάνω από όλα γιατί συμφέρει την οικονομία της. 

Ας κρατήσουμε και κάτι ακόμα...οι ζημιές που θα υπάρχουν από την κλιματική κρίση δεν υπολογίζονται από τα διάφορα μοντέλα. Αν ένα κράτος θα πρέπει να δίνει 10, 20 ή 30 δις τον χρόνο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ζημιές από μία κλιματική κρίση, δεν θα ήταν καλύτερο να ξοδέψει τα λεφτά αυτά στην πρόληψη;

Ως προς την κλιματική κρίση υπάρχει μία σχεδόν μοιρολατρική άποψη ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι πλέον πραγματικότητα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να την ανατρέψουμε. Υπάρχει χρόνος;

Προφανώς υπάρχει κλιματική κρίση. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε για να μπορέσουμε να την αποτρέψουμε. Ο περίφημος στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου έχει μεν χαθεί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάθηκε συνολικά το παιχνίδι. Καταλαβαίνω την απογοήτευση πολλών αλλά αυτή η απογοήτευση έρχεται ακριβώς επειδή υπάρχει ένα σύστημα που δεν θέλει να αλλάξει.

Ανεξάρτητα όμως από την κλιματική κρίση πάντως, το να υπάρχει μία οικονομία μηδενικών ρύπων έχει να κάνει με την υγεία, την αυτονομία των πολιτών και των κρατών, την ηχορύπανση, τον καθαρό αέρα.

Όλα αυτά θα μας φέρουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά. Και αυτό θα τους αφορά όλους και όλες. Δεν ξέρω πόση σημασία έχει το ερώτημα «τι κόμμα υποστηρίζεις;» όταν περνάς από τη φασαρία της Πανεπιστημίου. 

Mόλυνση του περιβάλλοντος.

Λίγο-πολύ η ενασχόληση με την οικολογία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αφορά τα περίφημα «πλαστικά καλαμάκια». Οι πολιτικές στη μικροκλίμακα αρκούν ή πρέπει να παρθούν και άλλες γενναίες αποφάσεις;

Ακόμα και να κάνουμε ως πολίτες όλες τις άλλες κινήσεις και θεωρητικά φτάσουμε σε μία κοινωνία μηδενικών ρύπων, αν δεν λύσουμε το θέμα των απορριμμάτων θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. 

Στην Ελλάδα, είμαστε ουραγοί στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μία διάσταση αυτού είναι και η ανακύκλωση. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά πλαστικά δεν ανακυκλώνονται. Τα πλαστικά καλαμάκια δημιουργούν πολλά προβλήματα, τα ζώα που τα καταπίνουν, τα ψάρια. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στη διασπορά των μικροπλαστικών που είναι τρομακτικό πρόβλημα. 

Μία τελευταία ερώτηση. Τα περισσότερα κόμματα συμφωνούν στην ανάγκη πράσινων πολιτικών. Γιατί να ψηφίσει κανείς Πράσινο & Μωβ στις εκλογές;

Εμείς, όπως είπαμε, είμαστε ένας διαφορετικός πόλος που έχουμε τις πράσινες πολιτικές στο DNA μας. Οι άλλοι χώροι έχουν άλλο DNA. Είμαστε προφανώς πολύ χαρούμενοι που έχουμε μία ευαισθητοποίηση σε όλο το πολιτικό φάσμα αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτό αρκεί. Αν κάποιος είναι πράσινος ας ψηφίσει το αυθεντικό κόμμα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.