«Η αγάπη διαχρονικά χτυπήθηκε και χτυπιέται και τώρα». Δεν πρόκειται για κάποιον στίχο των Beatles που μεταφράστηκε άχαρα στα ελληνικά. Δεν πρόκειται ούτε καν για οπισθόφυλλο σε ρομάντσο life-coach που ξεπουλάει το ένα αντίτυπο μετά το άλλο σε βιβλιοπωλεία και σούπερ–μάρκετ.
Πρόκειται για απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στις «επιθέσεις» που δέχεται η ίδια το τελευταίο διάστημα. Όπου βλέπετε «επιθέσεις», βάλτε καλύτερα «κριτική». Γιατί;
Μία σειρά από υποψήφιους/-ες που στις τελευταίες εκλογές βρέθηκαν στη κορυφή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων της Πλεύσης Ελευθερίας έμειναν στην άκρη της λίστας των προσεχών εκλογών. Στη θέση τους μπήκαν άλλοι, μεταξύ των οποίων και ο σύντροφος της Ζωής. Κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε ότι ήταν πιο αρεστοί στην ηγεσία του κόμματος.

Αυτή η επιλογή προφανώς οδήγησε με τη σειρά της σε ένα κύμα αποχωρήσεων από το κόμμα και σε μία πολύ έντονη διαμάχη μεταξύ υποψηφίων και ηγεσίας του κόμματος. Με τη σειρά της, η Ζωή απάντησε ότι ο προπονητής διαλέγει την ομάδα και στη συνέχεια απείλησε με νομικές ενέργειες. «Damn your love. Damn your lies», λένε κάπου οι Fleetwood Mac.
«Το υπόδειγμα της πολιτικής και το υπόδειγμα συμμετοχής που ακολουθούμε δεν είναι η πολιτική εκπροσώπηση που σνομπάρει τους πολίτες και τους χρησιμοποιεί μόνο για τη ψήφο και κατά τα άλλα τους αποφεύγει και τους ξεχνάει», είπε στη Συνέντευξη Τύπου του κόμματός της. Μετά σνόμπαρε τους πολίτες ακόμα και για την ίδια την ψήφο τους παίρνοντας τον ρόλο του coach.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι με όρους βιομηχανίας θεάματος η Ζωή παράγει content. Η αλήθεια επίσης είναι ότι λίγους νοιάζει το τι λέει. Άλλωστε, πόσοι ξέρουν τις βασικές θέσεις της Πλεύσης Ελευθερίας; Πόσοι μπορούν να την εντάξουν κάπου στον πολιτικό χάρτη;
Υποδειγματική επικοινωνιακή πολιτική
Δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την πολύ έξυπνη καμπάνια που έκανε η Πλεύση Ελευθερίας. Πατώντας πάνω στη στερεοτυπική εικόνα της αυστηρής γυναίκας που δεν δέχεται μύγα στο σπαθί της, η Ζωή πήρε το τραπέζι με την τράπουλα και τα αναποδογύρισε. Και το τραπέζι και την τράπουλα. Το «τι είπατε;» προς τη Σία Κοσιώνη, που έγινε viral ατάκα το 2015, μετατράπηκε σε καρδούλες και αγάπη.
Επικοινωνιακά αποτελεσματική ήταν και η επιλογή της να δώσει στον αέρα το τηλέφωνό της. Στο TikTok έγινε viral ένα βίντεο που μαθήτριες καλούσαν τη Ζωή προκειμένου να παραπονεθούν που έπεσε η Τράπεζα Θεμάτων. Λίγο μέρες αργότερα ήρθε ένα story του Γιάννη Σπαλιάρα που δήλωνε τη στήριξή του σε εκείνη: «Με τη Ζωή» και tag τον Χάρη Σιανίδη. Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που γνωρίσαμε ως Πρόεδρο της Βουλής το 2015; Πάτησα κάτι στο τηλεκοντρόλ και μπήκα σε παράλληλη διάσταση;

Η επιλογή της να κάνει θόρυβο φάνηκε και από το «τρολάρισμα» που έκανε στη φόρμα υποστήριξης της Πλεύσης Ελευθερίας. Στο site του κόμματος ανάμεσα στις διάφορες ιδιότητες που μπορούσες να δηλώσεις ήταν και το πεδίο «Ληστής Τραπεζών». Νέος ντόρος, νέα δωρεάν διαφήμιση από τις κοινοποιήσεις των χρηστών των social media, ακόμα μία φορά στο επίκεντρο των συζητήσεων. Καλά όλα αυτά, μετά τι γίνεται;
Ούτε αριστερά ούτε δεξιά
Όταν ήρθε η στιγμή η ίδια να αυτοτοποθετηθεί κάπως στον πολιτικό χάρτη, η απάντησή της ήταν ταυτόχρονα πολύ κλισέ αλλά και πάρα πολύ ενδεικτική. «Ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Μόνο μπροστά». Θα έλεγε κανείς ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα, ότι είναι μία άμυνα για να μην χάσει κανένα από τα pool των δυνάμει οπαδών της.
Συνήθως βέβαια αυτό το «δεν είμαι ούτε δεξιός ούτε αριστερός» είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο. Μία αυτοτοποθέτηση που τη βρίσκεις προς τη δεξιά και μάλιστα στις πιο ακραίες εκφάνσεις της. Το υπερσυντηρητικό κόμμα της Νίκης έχει στην ιδρυτική του διακήρυξη ακριβώς το ίδιο σύνθημα.
Ο προφανώς δεξιός Κυριάκος Βελόπουλος στο debate πριν από τις τελευταίες εκλογές δήλωνε ότι θέλει να ενώσει τα δύο συνθήματα της αριστεράς και της δεξιάς. «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» από τη μία και «ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ» από την άλλη. Πλέον έχουμε και τρίτο κόμμα που ακολουθεί αυτή την πεπατημένη που μας έρχεται από αλλού. Παρόμοιο σύνθημα είχε και η ακροδεξιά Λεπέν, ενώ αν το δούμε ιστορικά το "Ni droite, ni gauche" είναι ο ιδεολογικός πυρήνας γέννησης της γαλλικής ακροδεξιάς ήδη από τον Μεσοπόλεμο.
Στις πιο ιδεολογικές του τοποθετήσεις το κόμμα μιλάει για ένα αφηρημένο «σύστημα» το οποίο αντιπαλεύει με θολούς αντιμνημονιακούς αλλά ούτε αριστερούς ούτε και φιλελεύθερους όρους.
Είναι αριστερή η ανάλυση της Πλεύσης Ελευθερίας; Αν ναι, πού είναι οι αναφορές στις ταξικές διαφορές; Είναι φιλελεύθερο το μείγμα των πολιτικών που προτείνει; Αν ναι, πού είναι οι αναφορές στην ανάπτυξη και στην ελεύθερη αγορά; Όταν προασπίζεται την «αγάπη», όπως λέει στις συνεντεύξεις της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρεται στην αγάπη από ποιον/-α προς ποιους/-ες;
Τι ακριβώς ψηφίζει όποιος επιλέξει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου;
Το μπέρδεμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο από τη στιγμή που η ίδια παρουσιάστηκε στην εθνικόφρονα Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) που μιλάει για «συμμορίτες» και «εαμοβούλγαρους» και προκάλεσε σάλο λόγω της συνάντησης που είχε το 2014 με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής σε άριστο κλίμα. Την ίδια στιγμή πόσταρε τη φωτογραφία του Γρηγόρη Λαμπράκη σε μία από τις αριστερόστροφες φωτοβολίδες που πετάει κατά καιρούς.
Οι συμμαχίες με τα κινήματα που δεν έχουν πολιτικό πρόσωπο είναι ύποπτες. Πολλές από αυτές έγιναν στον δρόμο και στα συλλαλητήρια του 2019 κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή η Ζωή κατέβηκε στο Pride και πολύ καλά έκανε. Μέχρι πότε όμως θα πατάει στις κοινές βάρκες της εθνικοφροσύνης και των δικαιωμάτων. Κάποια στιγμή, νομοτελειακά, προς τα κάπου θα γείρει. Η ιστορία δεν μας κάνει και πολύ αισιόδοξους για την πλευρά που τελικά θα τραβήξει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.