Μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας και το διαφαινόμενο καλό κλίμα που επικρατούσε στα ελληνοτουρκικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στα Κατεχόμενα και... άρχισε πάλι τα ίδια, εκτοξεύοντας τις πρώτες του απειλές κατά της Αθήνας στη νέα του θητεία ως Τούρκος Πρόεδρος.
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν, σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, τόνισε για τις σχέσεις με την Ελλάδα ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την ειρήνη στις θάλασσες μας. Αν δεν θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε διαφορετικές πολιτικές. Δεν θέλουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας έφτασε στα κατεχόμενα της Κύπρου, στην πρώτη του στάση στο εξωτερικό μετά τη νίκη του στις τουρκικές εκλογές στις 28 Μαΐου. Ξεκίνησε το ταξίδι του καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο Ατατούρκ στη Λευκωσία (Λευκωσία) και υπέγραψε το βιβλίο μνήμης.
Ο πρόεδρος του ψευδοκράτους υποδέχθηκε αργότερα τον Ερντογάν σε μία επίσημη τελετή στην προεδρία. Οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις και τα πιθανά μελλοντικά βήματα στο Κυπριακό ήταν στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών που διήρκεσε περίπου μία ώρα.
Η επίσκεψη Ερντογάν έχει ιδιαίτερη σημασία για το ψευδοκράτος, το οποίο βασίζεται στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Anadolu ο Ερντογάν στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε πως «Οι Τουρκοκύπριοι δεν υπήρξαν ποτέ μειονότητα». Αν υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αυτό θα γίνει με την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
«Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να υποστηρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Βόρειας Κύπρου», τόνισε ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος. «Η διασφάλιση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στη Βόρεια Κύπρο μέσω καλωδίου θα είναι το πιο σημαντικό βήμα της Άγκυρας για την αποφυγή διακοπών ρεύματος», σχολίασε.
Τον Τούρκο Πρόεδρο συνόδευαν η πρώτη κυρία Εμινέ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Οραλογλου, ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) Ιμπραχίμ Καλίν, ο διευθυντής Επικοινωνίας Φαχρεντίν Αλτούν, ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών Χαλούκ Γκοργκούν και ο εκπρόσωπος του κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ.
Σημειώνεται πως μετά τα Κατεχόμενα, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Ο Ερντογάν και ο Αλίγιεφ αναμένεται να συζητήσουν περαιτέρω μέτρα για την προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.