Απέχουμε πλέον λιγότερο από δύο εβδομάδες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και οι δημοσκόποι συμφωνούν σε τρία βασικά πεδία: πρώτον πως η σειρά των πρώτων τριών κομμάτων δεν πρόκειται να αλλάξει: δεν απειλείται ούτε η αυτοδυναμία της ΝΔ, ούτε η δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, πως η Νίκη αναμένεται να μπει στη Βουλή αφού παρουσιάζει έντονα αυξητικές τάσεις. Και τρίτον, πως η Πλεύση Ελευθερίας που έχει αντίστοιχη τάση μπορεί να κόψει μια μονάδα από το ΚΚΕ. Σε ό,τι αφορά την τάση που δείχνει η Νίκη, τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Ελλάδα και την Αττική, μπορεί να κόψει ψήφους από την Ελληνική Λύση. Δεν ξέρω εάν αυτό επηρεάζει την είσοδο του κόμματος στη Βουλή, αλλά σε αυτό αποδίδουν αρκετοί τον εκνευρισμό που βγάζει ο Βελόπουλος το τελευταίο Διάστημα σε προεκλογικές του εμφανίσεις.
Ο νέος ρόλος Γεραπετρίτη…
Όπως έχετε διαβάσει ξανά σε αυτή τη στήλη, ο Σταύρος Παπασταύρου θα είναι το new entry στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Και αυτό σημαίνει ότι με παρόντες τον Μπρατάκο και τον Σκέρτσο, υπάρχουν ήδη αρκετοί. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, λοιπόν, είναι καθ’ οδόν προς την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα είναι κάτι που και ο ίδιος μοιάζει να επιθυμεί. Άλλωστε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια πέρασαν πολλά από τα χέρια του και φόρεσε αρκετά καπέλα. Αντιλαμβάνομαι, συνεπώς, ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα φύγει μεν, αλλά θα μείνει…αναβαθμιζόμενος. Και αυτό γιατί μπορεί να μην πάει μακριά, αλλά προς το υπουργείο Εξωτερικών. Επίσης, μια επιλογή του κ. Γεραπετρίτη για τη Βασιλίσσης Σοφίας μπορεί να επιτρέψει την επάνοδο της πρέσβεως στις ΗΠΑ Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου σε θέση υφυπουργού, με δεδομένο ότι η ίδια δεν διατηρούσε και τις καλύτερες των σχέσεων με τον κ. Δένδια.
…και η επιδίωξη
Αντιλαμβάνομαι, πάντως, ότι η επιθυμία του κ. Γεραπετρίτη δεν είναι να μείνει στο υπουργείο Εξωτερικών εφ’ όρου ζωής. Αντ' αυτού, αντιλαμβάνομαι ότι θα τον ενδιέφερε η θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Ε.Ε. Ο ίδιος έχει καλές επαφές με τις Βρυξέλλες και έχει χειριστεί μια σειρά ζητημάτων με τεχνοκρατική επάρκεια. Βεβαίως, αν υλοποιηθεί όλο αυτό το σενάριο, υπάρχει μια χρονική απόσταση έως το 2024 που η χώρα μας πρέπει να προτείνει ξανά Επίτροπο και όπως έχει δείξει η ζωή, στην πολιτική πολλά αλλάζουν μέσα σε έναν χρόνο. Η Ντόρα Μπακογιάννη, για παράδειγμα, το ξέρει καλά.
Δίπλα στον Μητσοτάκη
Θα μείνω στα της επόμενης μέρας, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι έχει κριθεί ποιος θα είναι αυτός που θα πάρει το γραφείο δίπλα σε αυτό του πρωθυπουργού, σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κατά τα φαινόμενα, ο νέος ένοικος θα είναι…ο παλιός ένοικος, δηλαδή ο Γιάννης Μπρατάκος, ένα πρόσωπο που κέρδισε με το σπαθί του αυτή τη θέση και έδωσε διαπιστευτήρια με τη μεθοδικότητα του ως επικεφαλής του εκλογικού αγώνα της ΝΔ. Ο ίδιος είναι άνθρωπος της απόλυτου εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη και φαίνεται ότι θα παραμείνει με αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο Μαξίμου που, ομολογουμένως, δεν θα είναι και πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο.
Ο Τσίπρας στον Σαρμά για τη Ροδόπη
Στο Μέγαρο Μαξίμου θα μεταβεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά. Ο κ. Τσίπρας θα θέσει το θέμα της Ροδόπης, το οποίο έχει εξελιχθεί σε βασικό ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης τα τελευταία 24ωρα. Χθες το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για εργαλειοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας, προαναγγέλλοντας ότι θα θέσει το θέμα και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επόμενη συνάντησή τους, όποτε αυτή γίνει. «Σε αυτές τις εκλογές υπήρξαν σαφέστατες παρεμβάσεις υπέρ υποψηφίων με μηνύματα «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο» για δύο βουλευτές πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. «Καταλαβαίνετε τι εθνικές συνέπειες έχει το θέμα αυτό και την προσπάθεια ενσωμάτωσης» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σχολιάζοντας όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί «κυπατζίδικων πρακτικών», είπε «δεν καταλαβαίνουμε τι διακυβεύεται στην Θράκη;». Στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως θα περάσουν στην αντεπίθεση με στοιχεία. Για να δούμε τι θα προκύψει από αυτή τη συνάντηση.
Γκρίνιες για Κωνσταντοπούλου
Σε νέα ανάρτηση στα social media προχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά τις αναταράξεις στην Πλεύση Ελευθερίας, λόγω των αλλαγών στα ψηφοδέλτια που οδήγησε σε παραιτήσεις τεσσάρων στελεχών. Η επικεφαλής του κόμματος κάνει λόγο για προσωπικές επιθέσεις, ενώ με επιστολή της προς την ομάδα συλλογικής επικοινωνίας των υποψηφίων της Πλεύσης Ελευθερίας στις εκλογές του Μαΐου (μια επιστολή που αργότερα ανάρτησε στο Facebook) η Ζωή Κωνσταντοπούλου τονίζει πως «ήταν γνωστό το πώς θα καταρτιστούν οι λίστες» και πως «κανείς δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη, ποτέ». Ανεξάρτητα από το πώς η ίδια το παρουσιάζει, φαίνεται πως η προώθηση συγκεκριμένων υποψηφίων αντί άλλων, έχει εξαγριώσει αρκετό κόσμο που θεωρεί πως έδωσε μια μάχη και τώρα μένει στην απέξω. Θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.