Μενού
psifodeltia
Ψηφοδέλτια, εκλογές | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Το μικρό χρονικό διάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, με τις νέες κάλπες να στήνονται στις 25 Ιουνίου, διαφοροποιεί τον τρόπο με τον οποίο θα εκλεγούν οι βουλευτές. Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τα κόμματα θα έχουν ψηφοδέλτια με δεσμευμένο συνδυασμό ή όπως είναι πιο γνωστά, με λίστα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται -και δεν προσμετρόνται- σταυροί προτίμησης καθώς η σειρά των υποψηφίων θα είναι καθορισμένη από τους επικεφαλής των κομμάτων και η εκλογή τους θα γίνει με βάση τη συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνονται στο πώς θα καταρτιστούν αυτές οι λίστες. Ποιοι δηλαδή θα μπουν ψηλότερα άρα θα έχουν και περισσότερες πιθανότητες εκλογής στη νέα Βουλή που θα δημιουργηθεί από την επόμενη των νέων εκλογών. Συνήθως οι πρόεδροι των κομμάτων καταρτίζουν τη σειρά στα ψηφοδέλτια με βάση τους σταυρούς προτίμησης που είχαν λάβει οι υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές, δίχως ωστόσο κάτι τέτοιο να είναι δεσμευτικό. Στα συγκεκριμένα ψηφοδέλτια δεν μπαίνει «σταυρός» ωστόσο αν αυτό συμβεί το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός προφανώς δεν υπολογίζεται.

Διαβάστε ακόμη: Ενισχυμένη αναλογική: Πώς μοιράζονται οι έδρες

Ποιοι καταλαμβάνουν τις έδρες

Μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος αλλά και της κατανομής των 285 εδρών (οι άλλες 15 καταλαμβάνονται από τα Επικρατείας) οι βουλευτές που θα εκλεχθούν θα προκύψουν από τη σειρά προτεραιότητας που θα έχουν στα ψηφοδέλτια - λίστα. Αν για παράδειγμα ένα κόμμα εκλέγει 5 βουλευτές σε μία περιφέρεια, τότε τις αντίστοιχες έδρες θα τις λάβουν εκείνοι που θα είναι στις πέντε πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επικεφαλής των κομμάτων που έχουν και την ευθύνη για τους τελικούς συνδυασμούς, ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν και... τακτικές στην κατάρτιση της λίστας αν και όπως αναφέραμε είθισται η σειρά να είναι ανάλογη με τις ψήφους που έλαβαν στις πρώτες εκλογές.

Γιατί υπάρχουν τα ψηφοδέλτια - λίστες

Οι εκλογές με δεσμευμένο συνδυασμό και γίνονται σε περίπτωση που ανάμεσα σε δύο εκλογικές διαδικασίες μεσολαβούν 18 μήνες ή μικρότερο χρονικό διάστημα. Εκλογές με αυτόν τον τρόπο έγιναν δύο φορές στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Οι δεύτερες εκλογές του 2012 (17 Ιουνίου) έγιναν με δεσμευμένη λίστα από τα κόμματα, χωρίς σταυρό προτίμησης, καθώς είχαν περάσει λιγότερο από 2 μήνες από τις προηγούμενες (6 Μαΐου). Αλλά και οι εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 (20 Σεπτεμβρίου) μιας και είχαν περάσει μόλις 6 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές (25 Ιανουαρίου).

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως θα υπάρξει και πάλι εξέταση από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, για τα κόμματα που θα συμμετάσχουν. Μπορούν δηλαδή να πάρουν «πράσινο φως» κόμματα που ενδεχομένως να είναι «κοπεί» από τις εκλογές της 21ης Μαΐου ή κάποια να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους, όπως επίσης και να προκύψουν νέοι συνασπισμοί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.