Οι εκλογές της 21ης Μαΐου διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής που μοιράζει τις έδρες αναλογικά στα κόμματα που ξεπέρασαν το 3%, ωστόσο εκείνες της 25ης Ιουνίου -που είναι η επικρατέστερη ημερομηνία- θα γίνουν με νέο εκλογικό νόμο που προβλέπει ενισχυμένη αναλογική. Η μεγάλη διαφορά έγκειται στις έδρες μπόνους που παίρνει το πρώτο κόμμα, βοηθώντας έτσι στην αυτοδυναμία του, αλλά και στο πως κατανέμονται οι έδρες στις περιφέρειες, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία από τη στιγμή που δεν υπάρχει σταυροδοσία, αλλά ψηφοδέλτια-λίστες.
Οπως έχει αναλύσει το Reader σε περίπτωση που η ενισχυμένη αναλογική ίσχυε και την περασμένη Κυριακή τότε η Νέα Δημοκρατία με το ποσοστό που έλαβε, θα είχε 171 έδρες και αυτοδυναμία στη Βουλή. Αυτά όμως είναι υποθέσεις με βάση τα αποτελέσματα της «πρώτης» Κυριακής καθώς τα δεδομένα αναμένεται να αλλάξουν στις 25 Ιουνίου. Και λέγοντας να αλλάξουν δεν αναφερόμαστε στο ποσοστό που μπορεί να λάβει η ΝΔ, αν δηλαδή θα είναι μιρκότερο ή θα το αυξήσει, αλλά στα ποσοστά των άλλων κομμάτων που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη μάχη της αυτοδυναμίας. Συμπερασματικά, άλλο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα σε μία πεντακομματική Βουλή και άλλο σε μία ενδεχόμενη επτακομματική.
Τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής επηρεάζουν την αυτοδυναμία
«Κλειδί» στην κατανομή είναι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Με τρία κόμματα, Νίκη - Πλέυση Ελευθερίας - ΜέΡΑ25, να κινούνται στο όριο του 3% που απαιτείται για να μπει κάποιος στη Βουλή, η σύνθεση του επόμενου κοινοβουλίου παραμένει ρευστή. Θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει ο συνολικός αριθμός των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία. Πολλές φορές μικρότερα κόμματα επιλέγουν να μην κατέλθουν και στην επαναληπτική διαδικασία είτε για λόγους οικονομικούς είτε για λόγους συνεργασιών.
Ο χάρτης με τα κόμματα που δεν ξεπέρασαν το 3%
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2012 όταν και πάλι υπήρξαν διπλές εκλογές, στην πρώτη διαδικασία, εκτός Βουλής έμειναν 24 κόμματα που είχαν συγκεντρώσει το 19%. Ωστόσο στις επόμενες εκλογές, αυτά μειώθηκαν σε 13 (11 λιγότερα κόμματα) με το ποσοστό τους να πέφτει στο 6%, 13 μονάδες λιγότερες, που πήραν τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Φέτος, την 21η Μαΐου εκτός Βουλής έμειναν συνολικά 30 κόμματα με ποσοστό 16%. Από αυτό το 8,5% «μοιράστηκε» ανάμεσα στα τρία κόμματα που προαναφέραμε και φλερτάρουν με το εκλογικό μέτρο του 3%.
Πώς μοιράζονται οι έδρες στην ενισχυμένη αναλογική
Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η συγκεκριμένη ενισχυμένη αναλογική είναι διαφορετική από ό,τι προέβλεπε εκείνη που των εκλογών του 2019. Δηλαδή το πρώτο κόμμα δεν λαμβάνει όπως τότε απευθείας τις 50 έδρες, αλλά αυτές μοιράζονται με βάση το τελικό ποσοστό που θα λάβει και μπορούν να φτάσουν τις 50 μόνο αν λάβει από 40% και πάνω.
Η τελευταία, χρονικά, δημοσκόπηση έκανε λόγο για Βουλή με επτά κόμματα και συνολικό ποσοστό 94,4% των κομμάτων που εκλέγουν βουλευτές. H ενισχυμένη αναλογική προσφέρει μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα -εκείνο που θα ξεπεράσει το 25%- ενώ αυξάνεται κατά μία έδρα και κάθε μισή μονάδα που λαμβάνει το κόμμα, με «ταβάνι» τις 50 έδρες αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό 40% και πλέον.
Η συνάρτηση για να προκύψουν οι έδρες προσμετρά τις έγκυρες ψήφους στην Επικράτεια σε συνδυασμό με τις ψήφους που έλαβαν τα κόμματα πέραν πέραν του εκλογικού μέτρου 3%. Αν για παράδειγμα, μείνουν εκτός Βουλής κόμματα που το ποσοστό τους αθροίζεται στο 10% τότε η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος βρίσκεται στο 37,4%.
Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!
Μείνε ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα των κομμάτων και τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ειδήσεις για τις Εκλογές 2023 και πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης στο reader.gr
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.