Λίγο πριν τις Εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ο ραδιοφωνικός σταθμός Pride 98,6 κάλεσε στο στούντιο του τους πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής για μια
συμπεριληπτική αναμέτρηση αξιών.
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μοιράστηκε -μεταξύ άλλων- τις δικές του προτάσεις για την κοινωνική αλλαγή και για μια κοινωνία αποδοχής και ίσων δικαιωμάτων.
Έχετε μια μηχανή του χρόνου. Θα πηγαίνατε μπροστά ή πίσω;
Θα πήγαινα πίσω, στην κλασική Αθήνα την εποχή του Περικλή, να δω πώς κατασκεύασαν τον Παρθενώνα και πώς έχτισαν την Ακρόπολη.
-Είμαι υπερήφανος για...
Είμαι υπερήφανος για το ότι μετά από τέσσερα χρόνια μεγάλων δυσκολιών κατάφερα και κράτησα τη χώρα ασφαλή και ταυτόχρονα υλοποίησα τις προεκλογικές μου δεσμεύσεις.
Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια από τώρα;
Όχι στη θέση που είμαι τώρα. Ενδεχομένως κάνοντας κάτι διαφορετικό εκτός πολιτικής. Θα μπορούσα να διδάσκω, θα μπορούσα να έχω μια θέση σε έναν διεθνή οργανισμό, αλλά ελπίζω με λίγο πιο χαλαρούς ρυθμούς από τους σημερινούς.
Φτάσατε ποτέ στα όριά σας ή είπατε "θα τα παρατήσω";
Όχι, αν και έφτασα στα όριά μου με την πρόσφατη τραγωδία των Τεμπών ως προς την πολύ μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, που προκάλεσε σε όλους μας, αλλά επειδή είμαι πολύ πεισματάρης, δε μου αρέσει να τα παρατώ στις δυσκολίες
Ποια είναι η θέση σας για την ισότητα στον γάμο;
Στην πράξη ισότητα στον γάμο, σημαίνει ένας δίκαιος επιμερισμός των ρόλων μεταξύ του ζευγαριού, το οποίο στην πράξη σε μία κοινωνία με έντονα πατριαρχικά χαρακτηριστικά, σημαίνει μια πιο έντονη ανάμειξη του άνδρα σε δουλειές που στο παρελθόν είχαμε συνδέσει αποκλειστικά με τις γυναίκες. Αυτό πιστεύω ότι αλλάζει πια στην ελληνική κοινωνία.
Σε ποιο βαθμό οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα επηρεάζουν την ελληνική κοινωνία; Έχει υπάρξει πρόοδος σ' αυτά τα ζητήματα;
Σαφέστατα και έχει υπάρξει πρόοδος. Η νέα γενιά φαίνεται να είναι απαλλαγμένη από στερεότυπα και προκαταλήψεις του παρελθόντος και ως προς τα άτομα που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή που έχουν αναπηρία.
Ποια είναι η δυσκολότερη πολιτική απόφαση που έχετε κληθεί να πάρετε, μέχρι σήμερα;
Η δυσκολότερη απόφαση που είχα πάρει, επειδή είχα πλήρη αίσθηση των τεράστιων οικονομικών συνεπειών της, ήταν το να κλείσουμε τη χώρα από τη μια μέρα στην άλλη, όταν μας χτύπησε η πανδημία του covid. Γνώριζα πολύ καλά τι θα σήμαινε αυτό για την οικονομία και πόσο μεγάλη έπρεπε να κάνω για να πείσω τους Έλληνες πολίτες ότι έπρεπε όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη, για να αντιμετωπίσουμε μια υγειονομική βόμβα, έναν υγειονομικό κίνδυνο, όμοιο του οποίου δεν είχαμε συναντήσει και για να είμαστε ειλικρινείς όλοι ήμασταν απροετοίμαστοι.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για την καλύτερη ένταξη τρανς ατόμων στην αγορά εργασίας;
Αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, χρειαζόμαστε εξειδικευμένα προγράμματα, αλλά και το πρόγραμμα από μόνο του, το να επιδοτήσεις ας πούμε μια θέση εργασίας, δεν θα μας λύσει το πρόβλημα, αν δεν υπάρχει κάποιος εργοδότης, ο οποίος είναι διατεθειμένος να δώσει μία ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους
Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η νέα γενιά;
Σε παγκόσμιο επίπεδο θα έλεγα η κλιματική αλλαγή και οι μεγάλες προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης, που συνιστούν ταυτόχρονα μια μοναδική ευκαιρία, αλλά και μια μεγάλη πρόκληση από την άλλη. Για την πατρίδα μας, η αποστασιοποίηση από τα κοινά, η αίσθηση ότι όλοι είναι λίγο πολύ το ίδιο, ότι δεν κάνει διαφορά ποιος μας κυβερνά και αυτή η έλλειψη διάθεσης συμμετοχής στη δημοκρατική διαδικασία, που τελικά υπονομεύει τη ίδια τη δημοκρατία. Αυτό που πάντα λέω σε νέους είναι-για να χρησιμοποιήσω και τη φράση ενός Έλληνα τραγουδοποιού-: να φοβάστε αυτά που θα γίνουν για 'σας, χωρίς εσάς(...)
Δείτε το βίντεο:
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.