Μενού
mitsotakis - patra
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τη δημοσιογράφο Ελένη Ευαγγελοδήμου παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και αναφέρθηκε σε μία πληθώρα ζητημάτων που αφορούν τόσο το πεδίο μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όσο και το κυβερνητικό έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός, κληθείς να απαντήσει σε ερώτημα για το μετεκλογικό πεδίο αλλά και τις ενδεχόμενες κυβερνήσεις συνεργασίας που θα προκύψουν απάντησε πως «τέτοιου τύπου συναινέσεις δεν διαμορφώνονται μέσα σε τρεις ημέρες. Γι’ αυτό και επιμένω ότι δεν αρκεί να «βγαίνουν τα κουκιά». Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει και σε πολιτικές τερατογενέσεις, σε κυβερνήσεις ηττημένων και νέες περιπέτειες. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ακυβερνησία ή και παραλυσία. Κάτι που ίσως κάποιοι να το ονειρεύονται, αλλά το τρέμουν οι πολίτες».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στο τι θα κάνει την εκλογική βραδιά σε περίπτωση που είναι πρώτο κόμμα. Δηλαδή τοποθετήθηκε για το εάν θα λάβει ή όχι τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ειδικότερα, είπε πως «πάτε στην εκλογική βραδιά, αλλά μόνο τότε θα γνωρίζω και εγώ το αποτέλεσμα με βάση το οποίο θα πορευτώ. Αυτό που μπορώ να σας πω σήμερα είναι ότι θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές. Εάν η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις, θα λάβω τη διερευνητική εντολή. Και ασφαλώς θα καθορίσω τις κινήσεις μου ανάλογα και με το αποτέλεσμα».

«Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, για να αποτραπεί ένα τέτοιο εφιαλτικό ενδεχόμενο είναι να βγει η Νέα Δημοκρατία πολύ ισχυρή από την κάλπη της 21ης Μαΐου. Γιατί αυτή η κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Και, βέβαια, θα αποδείξει αν οι πολίτες συμφωνούν με την ξεκάθαρη πρότασή μας για αυτοδύναμη Ελλάδα, με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για να το πω διαφορετικά, ένα υψηλό ποσοστό και μία μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα θα κάνουν τα πράγματα πολύ πιο εύκολα στην εξέλιξή τους», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Γιατί απορρίπτει τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Απαντώντας σε ερώτημα γιατί απορρίπτει τις κυβερνήσεις συνεργασίας, πρόσθεσε πως «έχω κατ’ επανάληψη εξηγήσει τους λόγους που δεν πιστεύω στην απλή αναλογική και η ιστορική εμπειρία στη χώρα μας το αποδεικνύει. Στις μέρες μας, που εντείνεται η διεθνής αβεβαιότητα και ο γείτονάς μας γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτος, σε μια συγκυρία, δηλαδή, που η κυβέρνηση πρέπει να είναι σταθερή και ενιαία ώστε να παίρνει γρήγορες αποφάσεις, πιστεύετε ότι έχουμε περιθώρια για κομματικά παζάρια και ατέρμονες διαβουλεύσεις;

«Για σκεφτείτε, για παράδειγμα, πώς θα αντιδρούσε σε μια αιφνίδια εθνική κρίση μια κυβέρνηση ηττημένων που οραματίζονται ορισμένοι. Εδώ καλά-καλά δεν ξέρουν οι ίδιοι από ποιους θα αποτελείται, ποιος θα τεθεί επικεφαλής και ποιο θα είναι το πρόγραμμά της. Λεπτομέρειες, θα μου πείτε, αν τους βγαίνουν οι αριθμοί μετά τις εκλογές. Για τους πολίτες, όμως, αυτή είναι η ουσία», σημείωσε χαρακτηριστικά για το πώς θα διαχειριστεί μία ανάλογη κυβέρνηση τις κρίσεις.

«Επειδή αναφερθήκατε και στη Γερμανία, πρέπει να σημειώσουμε τη μακρά παράδοσή της σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Ακόμη κι εκεί, όμως, μετά τις τελευταίες εκλογές απαιτήθηκαν πολύμηνες διαβουλεύσεις μέχρι να προκύψει ένα βιώσιμο σχήμα. Στο οποίο, παρεμπιπτόντως, έχουν ήδη ανακύψει αρκετά προβλήματα. Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να σχηματιστεί στην Ελλάδα μέσα σε τρεις ημέρες μια σταθερή κυβέρνηση, όταν η Γερμανία, με αυτή την κουλτούρα, θέλει ολόκληρους μήνες; Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να τοποθετηθούν όσοι μιλούν για τέτοιες επιλογές. Εγώ θα πω ότι η μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης για σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας», συμπλήρωσε σχετικά με τα διεθνή παραδείγματα της απλής αναλογικής.

Η διαφορά Τσίπρα με Ανδρουλάκη

Απαντώντας σε ερώτημα για τις «αποστάσεις» μεταξύ του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για το εάν νιώθει το ίδιο με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη απάντησε πως «σε αυτήν την ερώτηση πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

«Ουδέποτε δέχθηκε να με συναντήσει. Απέρριψε, μάλιστα, σιωπηλά τις δύο προσκλήσεις που του απηύθυνα, μετά την εκλογή του. Ενώ έκτοτε, τον ακούμε να διακηρύσσει ότι Πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά κάποιος «άγνωστος Χ» τον οποίο θα επιλέξει εκείνος. Όχι, δηλαδή, αυτός που θα ψηφίσουν οι πολίτες, αλλά ένα πρόσωπο που μόνο αυτός ξέρει και θα μας το αποκαλύψει όταν θελήσει ο ίδιος. Ομολογώ ότι δεν μπορώ να τον παρακολουθήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όσον αφορά τις θέσεις μας, πράγματι σε κάποια ζητήματα διαπιστώνουμε συγκλίσεις. Όμως σε κρίσιμα θέματα έχουμε σημαντικές διαφορές. Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, δεν τολμά καν να μιλήσει για αλλαγές στο άρθρο 16 ώστε να δημιουργηθούν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Δεν ψήφισε, επίσης, και διαφωνεί με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως και στην επαναλειτουργία των Ναυπηγείων της χώρας και την επαναπρόσληψη χιλιάδων εργαζομένων αρχικά διαφώνησε, μετά συμφώνησε. Αναφέρθηκα σε δύο - τρία ενδεικτικά, αλλά νομίζω και κομβικά παραδείγματα», τόνισε επίσης.

Οι Εκλογές 2023 είναι στο reader.gr!

Μείνε ενημερωμένος για ό,τι συμβαίνει στα στρατόπεδα των κομμάτων και τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών. Ειδήσεις για τις Εκλογές 2023 και αναλυτικοί οδηγοί για τους ψηφοφόρους στο reader.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.