Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθεια του να ανατρέψει τις εις βάρος του δημοσκοπικές εκτιμήσεις με στόχο να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία κερδίζοντας τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Από τη μία πλευρά, πληθαίνουν τα σενάρια για την πραγματική κατάσταση της υγείας του ύστερα από την αιφνίδια αδιαθεσία του σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και από την άλλη ο αντίπαλος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δείχνει να διευρύνει την κοινωνική απήχηση του προγράμματος του απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες ακόμα και από την κουζίνα του σπιτιού του. Με τη δήλωση στήριξης της υποψηφιότητας Κιλιτσντάρογλου από τους Κούρδους να αποτελεί την τελευταία και μεγάλης σπουδαιότητας εξέλιξη στην προεκλογική κούρσα στην Τουρκία, οι παράγοντες, που τελικά θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνουν να απομακρύνονται από το πεδίο επιρροής Ερντογάν.
Πρόκειται για μία κίνηση-ματ του επικεφαλής των Κεμαλιστών πάνω στις βάσεις, που οικοδόμησε η στρατηγική επιλογή του να δηλώσει ότι είναι Αλεβίτης. Κούρδοι και Αλεβίτες λοιπόν, οδηγούν την κούρσα διαφαινόμενης αλλαγής σελίδας στη γείτονα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως, εφόσον η υγεία του το επιτρέψει, να διεκδικεί για τον εαυτό του έως την ύστατη ώρα τον τελευταίο λόγο. Γεγονός όμως είναι, ότι τα ανοίγματα που επιχείρησε το τουρκικό καθεστώς λίγο πριν την ολοκλήρωση της 5ετίας Ερντογάν προς τις μειονότητες, οι οποίες πλήρωσαν βαρύ τίμημα από τις ασφυκτικές πολιτικές του, δε φαίνεται να αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για το κυβερνών κόμμα AKP. Αντίθετα, ειδικά σε αυτά τα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας με τα ιδιαίτερα εθνοτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά θα στηριχτεί η προσπάθεια επικράτησης του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Ήταν Οκτώβριος του 2022 όταν η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε μέσω νομοθετικής ρύθμισης να παραχωρήσει περισσότερα δικαιώματα στην κοινότητα των Αλεβιτών, τη μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα στην Τουρκία και τη δεύτερη μεγαλύτερη ισλαμική ομάδα στη χώρα μετά τους Σουνίτες. Οι παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας στη γείτονα είναι δεδομένες και καταγεγραμμένες στις αναφορές διεθνών οργανισμών και ξένων κυβερνήσεων. Θεωρώντας ότι απλά με μία παρέμβαση του μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη των Αλεβιτών, που αριθμούν ακόμα και περισσότερα από 15 εκατομμύρια μεταξύ του συνολικού τουρκικού πληθυσμού των 84 εκατομμυρίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι εκτίμησε λάθος την κοινωνική δυναμική των πραγμάτων υποτιμώντας παράλληλα τις ηγετικές ικανότητες του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Άλλωστε, δεν είναι μυστικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμούσε διακαώς για αντίπαλο του τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος επιστρατεύοντας δικαστικές διώξεις κατά πιθανών προεδρικών υποψηφίων με τη βεβαιότητα ότι η μεταξύ τους αναμέτρηση θα ήταν για τον ίδιο ένας υγιεινός πολιτικός περίπατος. Ο καταστροφικός σεισμός όμως στην ανατολική Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο ανέτρεψε τα δεδομένα επιφέροντας συντριπτικό πλήγμα στην εικόνα του με το σύντομο διάστημα έως τις εκλογές της 14ης Μαΐου να δημιουργεί για τον ίδιο ένα ασφυκτικό χρονικά πλαίσιο πολιτικής αντίδρασης. Εκτός της αδιαμφισβήτητης ανεπάρκειας του τουρκικού κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου «χτύπησε» τον Τούρκο πρόεδρο στο πιο αδύναμο σημείο του, που δεν είναι άλλο από την τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τη δυσβάσταχτη καθημερινότητα του μέσου πολίτη της χώρας.
Αρχικά, το καθεστώς Ερντογάν προσπάθησε να απαξιώσει, ακόμα και να χλευάσει, την επιλογή Κιλιτσντάρογλου να απευθυνθεί στους πολίτες κρατώντας στα χέρια του ένα κρεμμύδι καθισμένος στην κουζίνα του σπιτιού του προκειμένου να αποδείξει τις συνέπειες του δυσθεώρητου πληθωρισμού. Η απήχηση όμως του συγκεκριμένου μηνύματος στα τουρκικά νοικοκυριά, που βρίσκονται σε οικονομικό κλοιό τα τελευταία χρόνια, ήταν τέτοια, που προκάλεσε έντονο προβληματισμό και ανησυχία στο επιτελείο του Τούρκου προέδρου. Όσο για τη στρατηγική της αντιπαραβολής του υποψήφιου, που επιχειρηματολογεί με ένα κρεμμύδι στα χέρια έναντι ενός προέδρου, που διεκδικεί την επανεκλογή του, στηριζόμενος στο όραμα της «μεγάλης Τουρκίας» αλλά και στα οπλικά συστήματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν αρκετή για να αλλάξει υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη δημοσκοπική εικόνα.
Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, η θρησκευτική και κοινωνική διάσταση, που προσθέτει στην εκλογική διαδικασία η δήλωση Κιλιτσντάρογλου ότι είναι Αλεβίτης κάνει περισσότερο περίπλοκη για τον Τούρκο πρόεδρο τη διαδικασία ανατροπής των εις βάρος του δεδομένων ενώ τα χρονικά περιθώρια μέχρι τις εκλογές εξαντλούνται. Το σκληρό ισλαμιστικό πρόσωπο της χώρας επί προεδρίας Ερντογάν αναμετράται με την υπόσχεση του ηγέτη των κεμαλιστών για ένα ανεκτικό κράτος, που θα εγγυηθεί τη θρησκευτική ελευθερία αλλά και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, Αλεβίτες και Κούρδοι στρέφονται στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατά κύριο λόγο για να κλείσει ο 20ετής κύκλος εξουσίας του AKP προσβλέποντας, με σοβαρές επιφυλάξεις όμως, σε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.