Πραγματικό ή μπλόφα για να ξεπεραστεί ο σκόπελος των απαγορεύσεων του νόμου το διαζύγιο των κομμάτων «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη και του «ΕΑΝ» του επίτιμου αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπολου; Αυτό είναι το ερώτημα ενώπιον του οποίου θα βρεθούν οι 10 δικαστικοί που απαρτίζουν το πλήρες σχήμα του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου στις 2 Μαΐου, όταν με την υποβολή των φακέλων των συνδυασμών θα κληθούν να εγκρίνουν τη συμμετοχή ή μη των υποψήφιων κομμάτων στις εκλογές.
Το έργο τους βαραίνει αφενός γιατί θα πρέπει να κάνουν μία εργασία η οποία δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αφετέρου γιατί καλούνται να λειτουργήσουν ως το τελικό ισχυρό δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στους εχθρούς της Δημοκρατίας και κυρίως γιατί θα πρέπει να ξεμπλέξουν το «κουβάρι» του κατά πόσο ο Κασιδιάρης μπορεί να συνιστά εντέλει την πραγματική ηγεσία δύο κομμάτων ταυτόχρονα και αξιοποιεί τη διάσπαση επικοινωνιακά ώστε να διευκολύνει το «ΕΑΝ» του οποίου θα κινεί πάλι τα νήματα ο ίδιος στο παρασκήνιο. Κοινώς η απόφαση της δικαιοσύνης προσιδιάζει πλέον με δισεπίλυτο γρίφο.
Απευθείας απαγόρευση στην εκλογική κάθοδο του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη ως απλού υποψήφιου με τους «Έλληνες» στην Α’ Αθήνας (όπως ανακοίνωσε χθες) δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων - άρα και του εκλέγεσθαι - επέρχεται μόνο κατόπιν αμετάκλητης ποινικής καταδίκης. Ο φραγμός στην προσπάθεια επανόδου του στη Βουλή μπορεί να μπει βάσει του νόμου που κηρύσσει αυτομάτως παράνομα κόμματα στα οποία κατέχουν επιτελική θέση (Προέδρου, Γενικού Γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νόμιμου εκπροσώπου) πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα κατά της πολιτείας και έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καταλαμβάνοντας και την «πραγματική ηγεσία» ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο «αχυρανθρώπων» που μπαίνουν εικονικά «μπροστάρηδες» για να ξεπεραστούν τα ασυμβίβαστα του νόμου.
Υποψίες πως πρόκειται για ντρίπλα
Με τις εν λόγω απαγορεύσεις λοιπόν η χθεσινή επιλογή Κασιδιάρη είναι ευθέως αντίθετη με τη διάταξη του νόμου και σύμφωνα με έγκριτους συνταγματολόγους στοχεύει ακριβώς στην απόρριψη του κόμματος «Έλληνες» από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ώστε στη συνέχεια να προσφύγει κατά της συνταγματικότητας του νόμου. Έτσι όμως εγείρεται και η υποψία ότι πρόκειται για μία ντρίμπλα, που θα αποστασιοποιήσει το «ΕΑΝ» του κ. Κανελλόπουλου από τους Έλληνες, προκειμένου αυτό να περάσει το νομικό έλεγχο ως κόμμα που υπηρετεί τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος και να κατέλθει κανονικά στις εκλογές.
«Αχυράνθρωπος ο Κανελλόπουλος δεν μπορεί να είναι. Ο Κανελλόπουλος δεν είναι πλασμένος να είναι αχυράνθρωπος και αντιμετωπίζω το χαρακτηρισμό σοβαρά», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, αρνούμενος κατηγορηματικά κάθε φανερή η κρυφή συνεργασία με το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη και επιμένοντας στην αυτόνομη κάθοδό του στις εκλογές με το «ΕΑΝ».
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πέραν των πιθανών κοινών υποψηφίων ή άλλων ενδείξεων περί συγκοινωνούντων δοχείων, οι δικαστές του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου σκοπεύουν να ερευνήσουν εξονυχιστικά τις πραγματικές σχέσεις Κασιδιάρη - Κανελλόπουλου πριν καταλήξουν στην απαγόρευση ή μη της συμμετοχής του «ΕΑΝ» στις επικείμενες εκλογές.
«Είναι δυνατόν ο κ. Κασιδιάρης να συνιστά την πραγματική ηγεσία δύο κομμάτων; Παρόλο που είναι δύσκολο, δεν αποκλείεται. Αν ο Άρειος Πάγος κρίνει ότι ο κ. Κασιδιάρης έχει τον πραγματικό ηγετικό πολιτικό ρόλο τόσο στο κόμμα “Έλληνες” όσο και στο κόμμα “ΕΑΝ” μπορεί να θεωρήσει ότι και τα δύο κόμματα δεν μπορούν να κατέλθουν στις εκλογές», επισήμανε ο Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών στον ΣΚΑΪ, περιγράφοντας τις παραμέτρους που θα κληθεί να ερευνήσει η δικαιοσύνη και τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά της. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος υπογράμμισε πως το αν η χθεσινή κατάθεση ξεχωριστών ονομάτων και εμβλημάτων αποτελεί νομικό τρικ ή πραγματικότητα «θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα υπάρξουν ενδείξεις, αποδείξεις από τις οποίες να προκύπτει ότι κατ’ ουσίαν πρόκειται για το ίδιο μόρφωμα, το οποίο εμφανίζεται ως δικέφαλο τέρας. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει μετά βεβαιότητας αυτή τη στιγμή».
Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται και η χθεσινή αναφορά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου στο Φόρουμ των Δελφών, ότι η διάπραξη δολοφονίας από τη Χρυσή Αυγή (σ.σ. του Παύλου Φύσσα) είναι απολύτως στοιχειοθετημένη με πραγματικά περιστατικά και με ακλόνητα αποδεικτικά στοιχεία για να προσθέσει πως: «Δεν νομίζω ότι ένα κόμμα που βαρύνεται με μια δολοφονία θα μπορεί να εκπροσωπήσει επαξίως στη Βουλή κάποια ομάδα Ελλήνων πολιτών».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.