Και κάπως έτσι ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας ένα μήνα πριν τις εκλογές το σύστημα «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη. Κλείσιμο τραπεζών, εθνικό νόμισμα και ψηφιακές μονάδες συναλλαγών επανήλθαν στη δημόσια συζήτηση για πρώτη φορά μετά το 2015 όταν η Ελλάδα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 στο τιμόνι της εθνικής οικονομίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε κυριολεκτικά μία ανάσα από τη δραχμή και την απόλυτη οικονομική καταστροφή.
Δεν είναι όμως μόνο το πεδίο της οικονομίας, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πρόγραμμα του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους σε μετεκλογικά σενάρια «ηττημένων».
Μία σειρά από θέσεις του ΜέΡΑ25 στους τομείς της ασφάλειας, του σωφρονιστικού συστήματος, των ενόπλων δυνάμεων αλλά και της εργασίας στο σεξ δίνουν το πολιτικό στίγμα του κόμματος, που φιλοδοξεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.
Αφοπλισμός των αστυνομικών στις περιπολίες, κατάργηση των ΜΑΤ, των ομάδων Δέλτα, Ζήτα, Δίας με παράλληλη κατάργηση των αντιτρομοκρατικών νόμων αποτελούν τα βασικά σημεία του προγράμματος του ΜέΡΑ25 στον τομέα «Καταστολή-Κρατική Βία». Ειδικότερα, προτείνεται:
1) Ριζική αλλαγή του δικαίου περί διαδηλώσεων, με κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας που περιστέλλει το συνταγματικό δικαίωμα στη διαδήλωση και ταυτόχρονη απαγόρευση της χρήσης χημικών ουσιών στις διαδηλώσεις.
2) Κατάργηση του Π.Δ 141/1991, για εξακρίβωση στοιχείων σε υπόπτους, που νομιμοποιεί τις προληπτικές συλλήψεις πριν τις διαδηλώσεις και την προσαγωγή χιλιάδων νέων, γιατί δεν αρέσουν στα αστυνομικά όργανα.
3) Κατάργηση των ειδικών σωμάτων της αστυνομίας (ΜΑΤ, ομάδες Δέλτα, Ζήτα, Δίας κλπ.). Μέχρι τότε, να διασφαλίζεται η λογοδοσία των σωμάτων αυτών με την υποχρέωση τους να φέρουν διακριτικά σε ώρα υπηρεσίας και την καθιέρωση ανεξάρτητου οργάνου ελέγχου της αστυνομικής αυθαιρεσίας με αποφασιστικό ρόλο για τις κυρώσεις σε βάρος τους.
4) Ελεγχος των προγραμμάτων σπουδών και εκπαίδευσης των αστυνομικών σωμάτων από ΔΙΑΣΚΕΠ με αποφασιστικό ρόλο. Να διασφαλίζεται η σταθερή εκπαίδευση των αστυνομικών στα διεθνή πρότυπα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα μέλη του ΔΙΑΣΚΕΠ να είναι κατά 1/3 από το κοινοβούλιο και τα υπόλοιπα από πολίτες και ειδικούς. Μέρος αυτών των μελών να είναι κληρωτοί.
5) Κατοχύρωση και επέκταση του θεσμού των λαϊκών δικαστών (ενόρκων) στα ποινικά δικαστήρια.
6) Κατάργηση των αντιτρομοκρατικών νόμων (ιδίως οι νόμοι 2928/2001, 3251/2004) και να αντικατασταθούν από σύγχρονη νομοθεσία για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Να διασφαλίζεται ο ρόλος και η μυστικότητα της ταυτότητας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, ώστε να ενθαρρύνεται η αποκάλυψη εγκλημάτων, ιδίως στα πεδία διαφθοράς, φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και οργανωμένου εγκλήματος.
7) Αφοπλισμός των αστυνομικών που μετέχουν σε καθημερινές περιπολίες και απόσυρση κλουβών από το κέντρο των πόλεων.
8) Εκδημοκρατισμός και αποχρηματοδότηση της Ελληνικής Αστυνομίας
Φυλακές – Κρατούμενοι
Συγκεκριμένες είναι και οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, βάσει της οπτικής της κόμματος Βαρουφάκη. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τόσο σε αλλαγές στην ποινική αντιμετώπιση των αξιόποινων πράξεων όσο και σε αλλαγές εντός των καταστημάτων κράτησης με τη δημιουργία και ειδικού χώρου εντός των φυλακών χωρίς επιτήρηση, που θα παρέχει τη δυνατότητα σεξουαλικών επαφών μεταξύ συντρόφων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, σε ειδικό χώρο των φυλακών:
1) Περαιτέρω περιορισμός της (υπερ)ποινικοποίησης αδικημάτων στην κατεύθυνση που κινείται ο νέος Ποινικός Κώδικας. Αποποινικοποίηση ή μείωση της προβλεπόμενης ποινής μικροαδικημάτων. Σεβασμός της έκφρασης της ελεύθερης γνώμης, του δικαιώματος συνάθροισης και κοινωνικής συνύπαρξης και του απορρήτου της προσωπικής ζωής. Απαγόρευση δημοσίευσης φωτογραφιών και προσωπικών δεδομένων ειδικότερα σε υπόδικους (τεκμήριο αθωότητας).
2) Νομοθετικές τροποποιήσεις για την επέκταση και εφαρμογή εναλλακτικών κυρώσεων και εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινής. Η φυλάκιση να παραμείνει ως ποινή μόνο για τα σοβαρά αδικήματα και για τους υπότροπους σοβαρών αδικημάτων. Το βραχιολάκι να είναι προσωπική επιλογή, χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις του κρατούμενου και σε καμία περίπτωση υποχρεωτικό (στους αδειούχους και στους υπόδικους). Να μην επιβαρύνεται ο κρατούμενος το κόστος του και η εφαρμογή του να επαφίεται αποκλειστικά στο δημόσιο.
3) Κατάργηση των φυλακών ανηλίκων. Κατάργηση της προφυλάκισης και των στερητικών της ελευθερίας ποινών για τους ανήλικους. Αμεση αποφυλάκιση κάθε ανήλικου ασχέτως εθνικότητας και μέχρι τότε διαχωρισμό ανήλικων (αγοριών και κοριτσιών) από τους ενήλικες κρατούμενους.
4) Κατάργηση φυλάκισης για τη μικρή παραβατικότητα. Προσθήκη κοινωφελούς εργασίας ως εναλλακτική ποινή για τα εγκλήματα χαμηλής παραβατικότητας.
5) Επέκταση των ευεργετικών διατάξεων (εργασία, προγράμματα, ευεργετικός υπολογισμός, επισκεπτήρια, άδειες, εκπαίδευση, ημιελεύθερη διαβίωση, αγροτικές φυλακές, υφ’ όρων απόλυση κλπ.) και απροκατάληπτη εφαρμογή τους. Δυνατότητα σεξουαλικών επαφών μεταξύ συντρόφων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, σε ειδικό χώρο των φυλακών χωρίς επιτήρηση.
6) Αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων περί προφυλάκισης και μείωση του χρόνου στους 12 ή 6 μήνες, για όλες τις κατηγορίες αδικημάτων.
7) Δημιουργία μονάδων απεξάρτησης και αναθεώρηση των διατάξεων δίωξης των παραβιάσεων που αφορούν τα ναρκωτικά. Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών.
8) Διερεύνηση των καταγγελιών των κρατούμενων για βασανιστήρια και κακομεταχείριση από ανεξάρτητο φορέα με τη συμμετοχή φορέων κοινωνικού ελέγχου παράλληλα και ανεξάρτητα από την ποινική διαδικασία. Ρητή απαγόρευση του εξευτελιστικού ενδοσωματικού ελέγχου.
Θητεία και αντιρρησίες συνείδησης
Εκτενές στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 είναι και το κεφάλαιο της στρατιωτικής θητείας και των αντιρρησιών συνείδησης παρουσιάζοντας 13 προτάσεις αναμόρφωσης συνολικά του σχετικού πλαισίου:
1) Ελεύθερος συνδικαλισμός στον στρατό.
2) Κατάργηση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
3) Καθιέρωση ισόχρονης εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης.
4) Υπαγωγή των ποινικών αδικημάτων των φαντάρων σε ποινικά δικαστήρια και κατάργηση των στρατοδικείων.
5) Αυστηρή απαγόρευση άσκησης εθνικιστικής προπαγάνδας εκ μέρους της διοίκησης των μονάδων.
6) Κανένας φαντάρος ή στέλεχος σε κατασταλτική αποστολή και απεργοσπαστικό μηχανισμό.
7) Καμιά συμμετοχή φαντάρου σε ενέδρες και προσπάθειες εκδίωξης, απέλασης και κακοποίησης προσφύγων και μεταναστών.
8) Πλήρης αποσύνδεση της εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων από την έκδοση διαβατηρίου. Νομοθετική κατάργηση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για το αδίκημα της ανυποταξίας.
9) Αποποινικοποίηση του αδικήματος της ανυποταξίας και, έως τότε, κατάργηση του χαρακτήρα του ως διαρκούς και της διεξαγωγής αλλεπάλληλων δικών για ένα και μόνο αδίκημα.
10) Υπαγωγή του θεσμού της εναλλακτικής κοινωνικής υπηρεσίας σε μη στρατιωτική Αρχή άλλου υπουργείου (εκτός της δικαιοδοσίας του Υπουργείου Αμυνας).
11) Κατάργηση της επιτροπής ελέγχου συνείδησης, εξίσωση της διάρκειας της εναλλακτικής υπηρεσίας με τη στρατιωτική και παροχή δυνατότητας στον ενδιαφερόμενο για ελεύθερη επιλογή του φορέα στον οποίο θα υπηρετήσει κοινωνική θητεία με σύμφωνη γνώμη του τελευταίου (χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς που δεν έχουν νόημα στην περίπτωση του θεσμού της εναλλακτικής υπηρεσίας).
12) Επαρκής αμοιβή του αντιρρησία για έξοδα στέγασης, διατροφής, διαβίωσης και μετακίνησης.
13) Παύση των διώξεων παλιών και νέων αντιρρησιών συνείδησης.
Συνεργατικά σχήματα στους οίκους ανοχής
Στο μεταξύ, ξεχωριστή αναφορά υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη στα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο του σεξ. Το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι δεν πρέπει να υφίστανται απαγορεύσεις στη δυνατότητα εργασίας στο δρόμο ενθαρρύνοντας το «αυτοδιαχειριστικό» μοντέλο εργασίας στο σεξ αλλά και την προστασία συνεργατικών εγχειρημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η πλήρης ασφάλιση στους/στις εργαζόμενους/ες τους σεξ, που εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους, υπηρεσίες χορού και στριπτίζ, τηλεφωνικό σεξ, και εμφάνιση σε πορνογραφικά έργα:
1) Αξιοποίηση Συνηγόρου του Πολίτη (πόρισμα 6ης Νοεμβρίου 2003), ως προς την αναθεώρηση της προϋπόθεσης της ακτίνας των 200μ. για την άδεια εγκατάστασης, όσων εργαζομένων του σεξ επιλέγουν να εργάζονται σε σταθερούς εσωτερικούς χώρους (οίκοι ανοχής). Συνολική αναμόρφωση του νόμου περί εκδιδομένων προσώπων.
2) Καμία απαγόρευση για τη δυνατότητα εργασίας στον δρόμο ή της συνοδείας. Προώθηση αυτοδιαχειριστικού μοντέλου εργασίας και προστασία συνεργατικών εγχειρημάτων.
3) Πλήρης ασφάλιση στους/στις εργαζόμενους/ες τους σεξ, που εργάζονται: α) σε εσωτερικούς χώρους, β) υπηρεσίες χορού και στριπτίζ, γ) τηλεφωνικό σεξ, και, δ) εμφάνιση σε πορνογραφικά έργα.
4) Κανένας περιορισμός για τους αλλοδαπούς/ες εργαζόμενους/ες του σεξ που κατέχουν άδεια διαμονής οποιουδήποτε τύπου, υπό τον όρο ότι δεν αποτελούν θύματα διακίνησης ανθρώπων ή εκμετάλλευσης.
5) Ειδική πρόνοια για όσους/ες εργαζόμενες/ους του σεξ, επιθυμούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα της σεξουαλικής εργασίας. Θετικά μέτρα για την επαγγελματική τους κατάρτιση, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν σε άλλη εργασία. Ειδικά προγράμματα σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.