Σήμερα, Πέμπτη 20 Απριλίου, αναμένεται να φτάσει στα χέρια της πλευράς του Αλέξη Γεωργούλη η δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τις Αρχές του Βελγίου για την υπόθεση της καταγγελίας που έχει καταθέσει η Ελένη Χρονοπούλου κατά του ευρωβουλευτή. Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες που διέρρευσαν την Τετάρτη, ο κ. Γεωργούλης φέρεται να έχει ζητήσει ακρόαση από την εισαγγελία της χώρας και πριν αρθεί η ασυλία του, με τις εκτιμήσεις ωστόσο να αναφέρουν πως κάτι τέτοιο μοιάζει περισσότερο με «ντρίπλα» και επικοινωνιακό τρικ.
Οπως μετέδωσε το Star, η άρση της ασυλίας αναμένεται να αργήσει. Στην ατζέντα της JURI την επόμενη εβδομάδα δεν συμπεριλαμβάνεται η υπόθεση Γεωργούλη και η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 30 Μαΐου! Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα θα οριστεί εισηγητής και υπάρχουν πιέσεις να μπει μια έκτακτη συνεδρίαση ειδικά για το θέμα. Υπάρχουν κάποια διαδικαστικά που θα καθυστερήσουν την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως για παράδειγμα θα πρέπει να οριστεί ειδικός σύμβουλος που θα ενημερωθεί για την δικογραφία και αναλόγως θα κάνει την εισήγηση του.
«Δεν έχει κληθεί ποτέ, δεν γνωρίζουμε την δικογραφία, δεν έχουμε λάβει γνώση ακόμη της καταγγελίας που έχει γίνει, ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και γι΄ αυτό το λόγο δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε σε φήμες, θα περιμένουμε να λάβουμε την δικογραφία πιθανόν την Πέμπτη, το μεσημέρι και μετά θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια τοποθέτηση» επισημαίνει η δικηγόρος του Αλέξη Γεωργούλη, Σταματίνα Μαλλά, στην ΕΡΤ.
Η ποινές που προβλέπονται
Ο βελγικός ποινικός κώδικας προβλέπει βαρύτατες ποινές για το αδίκημα του βιασμού. «Η ποινή που ορίζει ο βελγικός ποινικός κώδικας είναι 5 έως 10 χρόνια φυλακή για τον βιασμό. Τα εκτιτέα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που εκτίονται στην Ελλάδα. Αν είναι 5 χρόνια συζητάμε για 3 στη φυλακή, δεν συζητάμε για μήνες στη φυλακή» σημειώνει η δικηγόρος.
Τα επόμενα βήματα
Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στην περίπτωση που αρθεί η ασυλία του κ. Γεωργούλη, οι αρχές θα στείλουν επιστολή και θα τον καλέσουν να καταθέσει εξηγώντας τον λόγο που τον καλούν ή θα μπορούσε να πάει αστυνομικός στο σπίτι του να τον καλέσει να καταθέσει. Συνήθως, γίνεται με επιστολή. Στη συνέχεια, ο ίδιος δίνει την δική του εκδοχή και εν συνεχεία ο ανακριτής αποφασίζει για προφυλάκιση ή μη. Νομικοί των Βρυξελλών αναφέρουν ότι επειδή ήδη έχουν περάσει τρία χρόνια, το πιο πιθανόν είναι να μην προφυλακιστεί, αλλά αντιθέτως να δοθεί ημερομησία της δίκης λ.χ. σε ένα εξάμηνο και μέχρι τότε ο ίδιος θα παραμένει εκτός φυλακής και χωρίς περιοριστικούς όρους.
«Σκάνε» και νέες καταγγελίες
Την ίδια στιγμή αυξάνεται η φημολογία πως κι άλλα πρόσωπα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε καταγγελίες κατά του Αλέξη Γεωργούλη, είτε για παρενόχληση είτε για mobbing.
Αναφορικά τώρα με το γιατί έχει καθυστερήσει περίπου τρια χρόνια η υπόθεση της καταγγελίας να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα, δικηγόροι στο Βέλγιο έχουν διάφορες απόψεις. Πρώτα απ’ όλα, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ότι επειδή η καταγγέλλουσα δεν έδωσε αμέσως στις αρχές το όνομα του φερόμενου ως θύτη δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου. Οπότε η μήνυση έγινε σε δεύτερο χρόνο εν τω μεταξύ μεσολάβησε και η πανδημία που πολλές υποθέσεις όχι μόνο στο Βέλγιο αλλά σε όλο το κόσμο πήγαν πίσω, δεν βρέθηκε και κάποιος να ζητήσει να προχωρήσει πιο γρήγορα η υπόθεση, οπότε δικαιολογείται αυτή η καθυστέρηση.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.